NOS Nieuws

De verhalen achter de liquidaties van de twee Iraniërs in Nederland

  • Remco Andringa

    redacteur Politie en Justitie

  • Remco Andringa

    redacteur Politie en Justitie

Het kabinet maakte vandaag bekend dat Iran hoogstwaarschijnlijk achter twee liquidaties zit in Nederland. De AIVD heeft daar sterke aanwijzingen voor. Wie denkt dat daarvoor geheim agenten worden ingevlogen, die een missie uitvoeren en daarna weer razendsnel verdwijnen, kan wel eens bedrogen uitkomen.

Mogelijk zijn de moorden uitgevoerd door Nederlandse criminelen.

Zo worden in 2015 een paar mannen uit de Amsterdamse Bijlmer geronseld voor een liquidatie, volgens het Openbaar Ministerie door een kopstuk uit de cocaïnewereld. Een 'mooi klusje' in Almere, aldus geheim berichtenverkeer dat de politie heeft onderschept.

Het doelwit: Ali Motamed, een 56-jarige elektromonteur van Iraanse afkomst. "07.00 uur gaat-ie naar z'n werk", krijgen de uitvoerders te horen. In december 2015 wordt de man neergeschoten, vlak voor hij 's ochtends vroeg in zijn werkbus stapt. Hij is dan al een paar dagen in de gaten gehouden.

Motamed leidde in Almere een bestaan als elektricien

De politie zegt geen idee te hebben waarom Motamed is vermoord. Hij heeft geen strafblad, lijkt niets te maken te hebben met criminaliteit en leidt een rustig gezinsleven.

Staatsvijand

Wat de politie voor de buitenwereld verzwijgt, is dat Ali Motamed in werkelijkheid heel iemand anders is. Namelijk Mohammad Samadi, een staatsvijand van Iran die daar bij verstek ter dood is veroordeeld.

Samadi wordt gezien als dader van een bomaanslag op de Islamitische Republikeinse Partij in 1981. Bij de aanslag kwamen 73 mensen om het leven, waaronder een opperrechter en vier ministers. De aanslag zou zijn gepleegd door de verzetsbeweging waar Samadi lid van was.

Op de dag van zijn dood vertelt zijn vrouw aan de politie wie hij echt was. Eind jaren 80 zou hij onder de schuilnaam Ali Motamed asiel hebben aangevraagd in Nederland. Hij trouwde in de jaren 90 en leidde sindsdien een zo onopvallend mogelijk bestaan.

Tot zijn dood wist niemand in Nederland dat hij een door Iran gezochte aanslagpleger was, benadrukte staatssecretaris Mark Harbers van Veiligheid en Justitie nog eens na Kamervragen over de kwestie.

Rotterdams netwerk

Terwijl de Nederlandse autoriteiten zich in stilzwijgen hullen, blijft het niet bij deze liquidatie. In 2017 wordt in Den Haag Ahmad Nissi doodgeschoten, een Iraanse activist die zijn land ruim tien jaar eerder is ontvlucht. Vanuit hier leidt hij de Arab Struggle Movement for the Liberation of Al-Ahwaz (ASMLA).

Iran ziet deze groep als een terroristische organisatie, die aanslagen pleegt in eigen land. Ook al heeft de politie een 'crimineel netwerk' uit Rotterdam op het oog dat mogelijk betrokken is geweest bij de moord, nabestaanden van Nissi wijzen al snel naar Iran.

Wie zijn de twee Iraniërs die in Nederland werden omgebracht? Bekijk de video hieronder:

Wie zijn de Iraniërs Mohammad Samadi en Ahmad Nissi?

Dat het land hier liquidaties heeft laten uitvoeren, wordt een steeds reëler scenario. In juni zet Nederland twee Iraanse diplomaten uit. Het kabinet wil niet zeggen waarom, maar volgens een Iraanse krant heeft dat te maken met de liquidaties in Nederland.

Heimelijke moordoperaties

Ook wijst de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken en oud-CIA-directeur Mike Pompeo erop dat Iran 'heimelijke moordoperaties uitvoert in het hart van Europa'.

Bovendien krijgen andere Europese landen eveneens te maken met mogelijk Iraans geweld. Het afgelopen jaar worden twee aanslagen verijdeld. In juli wordt een Belgisch stel van Iraanse afkomst opgepakt, dat van plan zou zijn een aanslag te plegen op een bijeenkomst van een Iraanse oppositiepartij in Parijs. In de auto van het stel ligt springstof en een ontsteker. Ook een Iraanse diplomaat van de ambassade in Oostenrijk wordt opgepakt in verband met deze zaak.

Een paar maanden later meldt Denemarken dat een aanslag is voorkomen op een ASMLA-lid. Volgens de Denen bereidde de Iraanse inlichtingendienst de moord voor.

Eind september sloot de politie doorvoerwegen in Denemarken hermetisch af

Terug naar Almere, naar de moord in 2015 die zou zijn geregeld door Amsterdammer Naoufal F. Hij zit op dit moment een lange gevangenisstraf uit voor een andere (mislukte) liquidatie en is tot nu toe nooit vervolgd voor de moord op Mohammad Samadi.

Hoe Iran uit zou zijn gekomen bij een Nederlandse crimineel om een liquidatie te organiseren, blijft vooralsnog een mysterie. De uitvoerders hadden volgens het Openbaar Ministerie geen enkele interesse in hun opdrachtgevers en waren slechts uit op het geld dat ze voor de moord op Samadi zouden krijgen.

In de geheime berichten die de politie onderschepte stond het zo: "Bro, hij werkt gewoon, electro shit of zo. Hij rijdt een wit busje met Eneco erop. Waarom hij moet slapen weet ik niet en wil ik niet eens weten, hahaha."

De strafzaak tegen de vermeende schutters loopt nog. Zicht op wie de andere liquidatie in Den Haag heeft uitgevoerd, is er nog altijd niet. Voor de moord op Ahmad Nissi is niemand opgepakt. Iran heeft altijd ontkend ook maar iets met de moorden te maken te hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl