Protesten in Pakistan tegen Geert Wilders
NOS Nieuws

Wekdienst 30/8: bedreiger Wilders voorgeleid en hotels zoeken vluchtelingen

Goedemorgen! De man die PVV-leider Wilders met de dood heeft bedreigd, verschijnt voor de rechter-commissaris. Verder houden hotels een wervingsdag voor vluchtelingen die een baan zoeken.

Het wordt vandaag wisselvallig weer. Zo nu en dan schijnt de zon, maar vooral in het oosten en noordoosten kan ook een bui vallen. Het wordt 18 tot 20 graden.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De man die dinsdag werd opgepakt omdat hij in een filmpje PVV-leider Geert Wilders met de dood bedreigde, wordt voorgeleid. De rechter-commissaris beslist of de man langer in voorarrest blijft. Hij bedreigde Wilders vanwege de cartoonwedstrijd over profeet Mohammed. In Pakistan wordt vandaag opnieuw protest verwacht over de wedstrijd.
  • Hotels in Amsterdam organiseren een speciale dag om werkzoekende vluchtelingen te werven. De branche kampt met een flink personeelstekort. Tegelijkertijd komen asielzoekers vaak moeilijk aan een baan. De 26 vluchtelingen die in het tijdelijke hotel in de voormalige Bijlmerbajes werken, doen in ieder geval mee.
  • Vanaf vandaag zijn de twee portretten van tsaar Peter de Grote en zijn vrouw Catharina weer te zien in het Czaar Peterhuisje in Zaandam. Ze waren vies en verweerd en zijn de afgelopen maanden gerestaureerd.
  • En in Zürich in Zwitserland nemen atleten het tegen elkaar op in de eerste finale van de Diamond League. Er zijn wedstrijden op zestien onderdelen. Zo loopt Dafne Schippers de 100 meter sprint. Vrijdag is in Brussel de tweede dag van de finales.

Wat heb je gemist?

Voormalige studenten zijn de Nederlandse staat gezamenlijk nog 11,2 miljard euro schuldig. De gezamenlijke studieschuld was in 2017 bijna een miljard hoger dan in 2016.

De gezamenlijke studieschuld van afgestudeerden loopt elk jaar op. De schuld was in 2017 ruim 143 procent hoger dan in 2009. Toen hadden ex-studenten samen een studieschuld van 4,6 miljard euro.

Uit onderzoek van het Nibud uit 2017 blijkt dat zeven op de tien studenten een studieschuld hebben.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Voor wie het gemist heeft: de zomer komt er weer aan. Want vanaf zondag lopen de temperaturen weer op tot 25 graden. "Zondag, maandag en dinsdag zijn heel warme dagen voor deze tijd van het jaar", zegt onze weerman Peter Kuipers Munneke.

Normaal gesproken is het begin september een graad of 20. En als we verder vooruitkijken lijkt het ook droog en zonnig te blijven. Kuipers Munneke: "De kans op aanhoudend droog, zonnig en warmer dan gemiddeld weer is namelijk 70 procent."

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl