Bandidos: 'Een verbod op de hele club gaat niet lukken'
Een compleet verbod op motorclub Bandidos is ondenkbaar. Dat zegt de internationale federatie van de motorclub, waarbij de Nederlandse chapters zijn aangesloten.
"Als criminele leden worden vervolgd en veroordeeld, kun je daar niet de hele club verantwoordelijk voor houden", vindt Michael Minich, woordvoerder van de West Central Federation van Bandidos en lid van het chapter in het Duitse Recklinghausen.
Volgens hem opereren alle chapters van Bandidos zelfstandig en bestaat er geen Nederlandse, Europese of wereldwijde aansturing. Dat zou een verbod op Bandidos als club onmogelijk maken. Nederlandse leden van de motorclub willen niet reageren.
Wetteloosheid
Dinsdag begint in Utrecht de rechtszaak rond een verbod op de outlaw motorcycle gang (OMG), die volgens het Openbaar Ministerie "een gewelddadig imago cultiveert, criminaliteit faciliteert en een subcultuur van wetteloosheid creëert".
Het OM heeft daarom gevraagd om de hele club te verbieden, in plaats van afzonderlijke chapters. Dat probeerde het OM eerder tevergeefs bij de Hells Angels. Ook vraagt het OM de rechtbank om internationale takken van Bandidos te verbieden, zodat ook buitenlandse leden zich niet meer kunnen manifesteren in Nederland.
Wat hebben leden in Duitsland of Scandinavië hiermee te maken?
"Een zware inbreuk op onze grondrechten", vindt het Duitse Bandidos-lid Minich. "Bij een verbod mag ik me in Nederland niet meer kleden hoe ik wil en niet meer ontmoeten wie ik wil. Wat hebben leden in Duitsland of Scandinavië te maken met criminele leden in Nederland?"
Hij wijst erop dat de rechter nog niemand heeft veroordeeld in de lopende strafzaak tegen leden van de afdeling in Limburg. Ondertussen is deze zaak wel een belangrijke aanleiding voor het verzoek de motorclub te verbieden.
Los zand
Het verbod is kansloos omdat 'de' Bandidos niet bestaan, meent ook hun advocaat Marnix van der Werf. De club zou los zand zijn, de vier Nederlandse chapters zouden slechts de naam delen. Het bestaan van federaties wijst volgens hem niet op een georganiseerde structuur. "Je kunt ook niet zeggen: Feyenoord en Ajax zijn één club, want ze vallen allebei onder de KNVB."
Volgens Van der Werf deed het OM het bij het aanpakken van de Hells Angels wél goed. "Door te proberen de afzonderlijke chapters aan te pakken. Maar deze werkwijze klopt niet."
Volgens Jan Brouwer, hoogleraar recht en samenleving aan de Rijksuniversiteit Groningen, is de kans op een verbod aanzienlijk vergroot sinds het verbod op pedovereniging Martijn. "Die uitspraak heeft de drempel verlaagd. Martijn heeft geen strafbare feiten gepleegd, maar werd toch verboden omdat het gedachtengoed haaks stond op het belang van onze maatschappij."
Om te bepalen of dat ook bij Bandidos zo is, zal de publieke opinie meewegen, denkt Brouwer. Het OM wijst erop dat er een duidelijke maatschappelijke roep is om op te treden: tientallen burgemeesters hebben gevraagd dit soort OMG's te verbieden.
De Bandidos kunnen hun naam veranderen maar dan gaan ze vrolijk door.
Toch denkt Brouwer niet dat een verbod op Bandidos een uitgemaakte zaak is. "Ze hebben bij mijn weten geen gedachtegoed dat ze uitdragen." En, zegt de hoogleraar: "Om een complete club te verbieden, zal toch enige mate van samenhang moeten worden aangetoond. De vraag is in hoeverre de chapters van Bandidos over één kam geschoren kunnen worden."
Brouwer vraagt zich ook af of een verbod überhaupt zin heeft. "In België is het Vlaams Blok verboden, daar is Vlaams Belang voor teruggekomen. De Bandidos kunnen hun naam veranderen en ze gaan vrolijk fluitend door."
Op de gevolgen van een clubverbod wil de Bandidos-federatie in Duitsland niet vooruitlopen. Woordvoerder Minich: "We zullen motor blijven rijden. Maar ik wil niet ondergronds, dat is voor criminelen. Voor mij is het ondenkbaar dat zo'n verbod in Nederland doorgaat, dat een rechter zegt: ja, Bandidos is wereldwijd een criminele organisatie. Dat is echt ondenkbaar."