NOS Nieuws

Hele Bandidos-afdeling Limburg voor de rechter

Bijna de hele Bandidos-afdeling in Limburg moet vandaag voor de rechter verschijnen. In de zaak zijn er zestien verdachten, van wie het merendeel lid is van de motorclub. Ze worden verdacht van afpersing, drugshandel, witwassen en wapenbezit, maar de belangrijkste aanklacht is lidmaatschap van een criminele organisatie.

Onder de verdachten is Bandidos-president Harrie Ramakers, die eind mei in alle vroegte van zijn bed werd gelicht en voor het oog van de media in zijn onderbroek in een politiewagen werd gezet. De rechterhand en zoon van Ramakers werden dezelfde dag opgepakt. Dat gebeurde tijdens een van de grootste acties die ooit waren gericht tegen een motorclub.

Ook alle anderen die zich vandaag bij de rechtbank moeten melden, werden op die dag gearresteerd. Er werd onder meer een drugslab opgerold en er werden raketwerpers gevonden bij een verdachte.

De leden worden van verschillende zaken verdacht

Unicum

Nog nooit stonden zo veel leden van een motorclub tegelijkertijd voor de rechter. Het Openbaar Ministerie hoopt op een veroordeling voor strafbare feiten die in clubverband zijn gepleegd.

Een veroordeling vanwege lidmaatschap van een criminele organisatie zou uiteindelijk moeten leiden tot een verbod van de hele motorclub.

Hells Angels

Enkele jaren geleden probeerde justitie de Hells Angels te verbieden, maar dat mislukte na juridisch getouwtrek bij verschillende rechters. Vervolgens staakte het Openbaar Ministerie de strijd om motorclubs te verbieden, maar met nieuwe cijfers en onderzoeken hoopt het nu alsnog gelijk te krijgen.

Inmiddels zijn er 150 lopende en afgeronde onderzoeken naar georganiseerde misdaad door motorclubs en hun leden. Daarin zijn sinds 2012 in totaal 562 verdachten gehoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl