NOS NieuwsAangepast

OM vraagt rechter om verbod op motorclub Bandidos

Het OM heeft de rechtbank in Utrecht gevraagd motorclub MC Bandidos te verbieden. Het bestaan van de motorclub is volgens het OM in strijd met de openbare orde.

Justitie mikt op een civiel verbod, omdat de strafrechtelijke aanpak te weinig resultaat heeft. Dat laatste werkt binnen de Bandidos zelfs statusverhogend, zegt het OM. Leden die vast hebben gezeten worden na hun vrijlating feestelijk onthaald.

Een verbod zou ook voor de internationale club moeten gelden, niet alleen voor de Nederlandse tak, die drie afdelingen telt met enkele tientallen leden. Het OM hoopt dat een verbod op de Bandidos de opmaat is tot een verbod op andere beruchte motorclubs.

Welke motorbendes zijn er in Nederland? En hoe zit het met hun vriendschappen en conflicten? Bekijk onze video.

Bandidos: in drie jaar bij de gevestigde criminele orde

Zorgvuldig naartoe gewerkt

Leon van Kleef, advocaat van Bandidos-president Harrie Ramakers, is niet onder de indruk van het verzoek van het OM. "Dit is het verzoekschrift waarvan je wist dat het zou komen. Er is zorgvuldig naartoe gewerkt. Ik vraag me af of justitie niet gewoon de publiciteit zoekt in de opbouw naar een mogelijke procedure."

MC Bandidos kwam begin 2014 naar Nederland, wat leidde tot aanslagen, vechtpartijen en beschietingen met concurrerende motorclubs.

"We bestrijden de clubs al veel langer op strafrechtelijk niveau, maar dat is effectief tot een bepaalde grens", zegt officier van justitie van het landelijk parket Oebele Brouwer in De Telegraaf. "Je kunt namelijk alleen individuen aanpakken. Met een civiel verbod is het mogelijk de hele vereniging te verbieden."

Omvangrijk materiaal

Het OM zegt dat het over omvangrijk materiaal beschikt tegen de Bandidos. Volgens justitie plegen leden van de club ernstige en gewelddadige feiten, zoals de handel in drugs en wapens, intimidatie en afpersing. Ook kunnen gevechten met andere motorclubs leiden tot een gevaar voor de openbare orde en veiligheid.

Er gebeurt niets zonder medeweten van de leiders. De clubleiding orkestreert alle criminele activiteiten.

Officier van justitie Oebele Brouwer over de Bandidos

Advocaat Van Kleef verwijst naar een strafzaak van het OM in Limburg tegen de Bandidos die al een jaar stilligt. "Uit dit onderzoek zou naar voren moeten komen dat de leiding van de club geweten heeft van illegale handelingen. Ik zie het niet en die zaak wordt niet verder opgepakt door het OM."

In 2009 zette de Hoge Raad een streep door pogingen van justitie om een chapter van de Hells Angels in Harlingen te verbieden. Het OM had onvoldoende aangetoond dat de motorclub als vereniging crimineel was. Ook zou het gevaar voor de openbare orde en veiligheid niet goed zijn onderbouwd.

Strak geleid

Justitie denkt nu meer kans te hebben bij de rechter. Bandidos wordt volgens Brouwer strak geleid: "Er gebeurt niets zonder medeweten van de leiders. De clubleiding orkestreert alle criminele activiteiten. Getuigen en overheidspersoneel worden geïntimideerd. Dat is gebleken uit strafrechtelijk onderzoek."

Advocaat Van Kleef is minder positief over kansen van het OM. "Dat er individuele leden worden vervolgd, so be it, maar dat zegt nog niet dat de hele club crimineel is. Het wordt een interessante discussie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl