1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

'85 procent van Nederlandse motorclubleden heeft strafblad'

Ruim 85 procent van de leden van motorbendes in Nederland heeft een strafblad. NRC schrijft dat een derde van hen meer dan tien keer is veroordeeld.

De krant baseert zich op onderzoek dat vandaag wordt gepresenteerd op een symposium over motorbendes. Onderzoekers van de Universiteit Leiden hebben de justitiële gegevens onderzocht van ruim 1600 mensen die bij de politie bekendstaan als leden van zogeheten outlaw motorcycle gangs. Dat zijn motorclubs die vinden dat de leden zich niet aan de wet hoeven te houden.

Uit het onderzoek blijkt dat er vijf Nederlandse motorclubs zijn die kenmerken vertonen van een bende. Volgens de krant zijn leden en leiders van die clubs herhaaldelijk veroordeeld voor georganiseerde criminaliteit. Zij zouden zich schuldig hebben gemaakt aan mensenhandel, drugshandel, het bezit en gebruik van vuurwapens, afpersing en witwassen.

No Surrender

Hoogleraar criminologie Arjan Blokland van de Universiteit Leiden zegt tegen NRC dat No Surrender de meest criminele club is, samen met Trailer Trash en Bandidos, van wie de leidinggevenden het vaakst zijn veroordeeld. "Sommige motorclubs kunnen nu niet meer met droge ogen beweren dat ze maar nauwelijks met de politie in aanraking komen. Die hebben echt wat uit te leggen", zegt Blokland.

Het onderzoek bevestigt volgens de krant eerder onderzoek uit 2014. Toen bleek uit een steekproef onder 600 leden van dit soort clubs dat ruim 80 procent een strafblad heeft. In het nieuwe onderzoek is ook gekeken naar de vormen van criminaliteit en het aantal veroordelingen van leiders en leden.

Daarnaast zijn de justitiële gegevens onderzocht van leden van supportclubs van de outlaw motorcycle gangs. De krant schrijft dat 78 procent van de supportclubleden een strafblad heeft. Gemiddeld zijn zij 8,8 keer veroordeeld. Blokland zegt tegen de krant dat de supportclubs worden gebruikt als kweekvijver voor de motorclubs. De leden worden ingezet als spierballen voor risicovolle klussen.

Verbod

Het Openbaar Ministerie maakte deze week bekend dat het motorclub Satudarah wil verbieden, omdat de club zich stelselmatig schuldig maakt aan criminele activiteiten. Volgende week begint een rechtszaak over een verbod op Bandidos.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl