NOS NieuwsAangepast

Bandidos-kopstuk Ramakers opgepakt bij grote politie-actie

President van motorclub Bandidos geboeid afgevoerd

Bij een grote actie tegen motorbendes heeft de politie de president van de Limburgse afdeling van de Bandidos, Harrie Ramakers, opgepakt. Op dertig plaatsen in Limburg, Brabant en naburige regio's in België en Duitsland doet de politie huiszoeking bij leden van de Bandidos en andere motorclubs. In totaal zijn twintig mensen aangehouden, onder wie ook de vice-president van de Limburgse Bandidos.

De politie deed invallen in onder meer Oirsbeek, Echt-Susteren en in Geleen. In die laatste plaats troffen rechercheurs een xtc-lab aan. Elders in Geleen vond de politie een of meerdere wapens. In België is een huis in Borgloon doorzocht.

Aan de actie doen zo'n 400 medewerkers van politie en justitie mee, inclusief Belgische en Duitse politieagenten. Er wordt samengewerkt met het Openbaar Ministerie en de Limburgse gemeenten.

Clubhuizen

Volgens NOS-justitieredacteur Robert Bas is de politie bij de leden van de motorbendes thuis op zoek naar wapens en drugs. Daarnaast worden ook clubhuizen uitgekamd. De huiszoekingen gaan nog de hele dag door.

Mogelijke bewijsstukken worden in beslag genomen. Ook zijn een aantal motoren afgevoerd. Later vanmiddag geeft de Maastrichtse burgemeester Hoes een toelichting bij de justitiële operatie.

Er lopen verschillende strafrechtelijke onderzoeken naar "ondermijningspraktijken" van leden van de motorclub Bandidos.

  • Pauline Broekema / NOS
    De achterkant van het clubhuis van de Bandidos in Oirsbeek
  • Pauline Broekema / NOS
    Xtc-lab gevonden in Geleen
  • Pauline Broekema / NOS
    Xtc-lab gevonden in Geleen

Extra inzet

Rivaliserende motorbendes veroorzaken veel overlast in de provincie, vooral sinds de Bandidos zich in maart 2014 in Limburg vestigden. Met name de grootste rivaal van de bende, de Hells Angels, kwam in verzet tegen de nieuwkomers. Dat resulteerde in schietpartijen en aanslagen met explosieven, onder meer op het huis van Bandidos-president Ramakers.

Volgens de politie zijn de Bandidos onder meer betrokken bij de handel in wapens en drugs. Ook zouden zij zich schuldig maken aan intimidatie.

Chapterpresident Ramakers kwam begin december vorig jaar vervroegd vrij nadat hij tien maanden had vastgezeten voor drugs- en wapenbezit.

Van der Steur

Burgemeesters van verschillende Limburgse steden drongen onlangs bij Den Haag aan op extra politie-inzet om de orde te herstellen. Maandag, op Tweede Pinksterdag, ging minister Van der Steur naar Limburg om poolshoogte te nemen.

De bewindsman zei naderhand dat hij gaat onderzoeken of criminele motorbendes bij wet verboden kunnen worden.

In Oirsbeek nam de politie motoren in beslag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl