NOS NieuwsAangepast

Limburg eist actie tegen motorclubs

Limburgse burgemeesters zijn helemaal klaar met motorclubs die overlast veroorzaken. In de gemeente Echt-Susteren zijn in korte tijd drie aanslagen gepleegd, die allemaal te maken hebben met de strijd tussen rivaliserende motorclubs.

Burgemeester Hessels van Echt-Susteren zegt machteloos te staan, omdat hij door de wet de clubs niet kan verbieden. Morgen zitten minister Opstelten en burgemeesters uit Limburg om de tafel voor een topoverleg.

Er komen ook steeds meer motorclubs bij in Nederland, blijkt uit een politierapport:

Wat is er aan de hand?

In maart dit jaar werd duidelijk dat de beruchte motorclub Bandidos voet op Nederlandse bodem had gezet, in Sittard om precies te zien. Bandidos is een grote rivaal van de Hells Angels. Daar kwam nog bij dat leden van motorclub No Surrender waren overgestapt naar Bandidos. En dan heb je nog motorclub Satudarah, die op gespannen voet staat met de Hells Angels. Kortom: de spanningen lopen op en een bendeoorlog dreigt.

En dat merken ze in Limburg. Gisteren werd er een handgranaat in de tuin van een Bandidos-lid gegooid; vijf huizen en een auto raakten beschadigd. Eerder werden in Nieuwstadt, in dezelfde gemeente, explosieven gegooid naar een ander lid van Bandidos.

Burgemeester Hessels van Echt-Susteren trok vandaag aan de bel, omdat hij vindt dat Den Haag veel meer moet doen: "Een aanslag die wat schade aanricht aan ruiten, daar kun je misschien nog overheen stappen. Maar dat dan een hele straat in een rustig, klein stadje compleet verontrust en bang raakt? Of dat, zoals in Nieuwstadt, hele gezinnen niet meer thuis durven te slapen, dat kinderen en ouderen angstig worden, dat is echt een situatie die je niet kunt hebben."

Motorbendes in Nederland | ANP (bewerking NOS). Wie is wie? Lees hier meer.

Allemaal criminelen, dus verbod?

Op dit moment lopen er tientallen strafrechtelijke onderzoeken naar leden van Nederlandse motorclubs. De politie concludeerde eerder dat 80 procent van de leden van motorclubs een strafblad heeft. Burgemeester Hoes van Maastricht vond dat op basis van dit onderzoek dat de clubs gezien kunnen worden als criminele organisaties.

En daar ligt precies de kern van het probleem: tot nu toe is het nooit gelukt om de motorclubs als geheel te veroordelen. Dat komt doordat iedereen in Nederland het recht heeft om een vereniging op te richten en er veel moet gebeuren voordat een club verboden wordt. "Het zijn individuele leden die geen lieverdjes zijn, dat betekent niet dat de club verantwoordelijk is voor de leden", zegt justitieredacteur Ilan Sluis.

Eerst zal volgens Ilan moeten worden aangetoond dat de motorclubs criminele activiteiten faciliteren en aanmoedigen. Maar het is lastig om daar informatie over te verzamelen, omdat de clubs weinig loslaten over hun activiteiten.

"In Duitsland lukt het wel"

Het grote voorbeeld voor burgemeester Hessels is Duitsland, waar de laatste jaren wel afdelingen van Hells Angels en Bandidos zijn verboden. Daar hebben burgemeesters meer bevoegdheden, ze kunnen bijvoorbeeld clubs verbieden of beslag leggen op eigendommen.

"Het besef moet in Den Haag doordringen en daar moet men naar handelen", zegt burgemeester Hessels. "De wet moet zodanig veranderd worden, dat wij kunnen optreden." Morgen wordt dus duidelijk of Den Haag naar hem luistert.

Door: Anna

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl