NOS NieuwsAangepast

Hoge Raad verbiedt Martijn

De pedofielenvereniging Martijn moet worden ontbonden. Dat heeft de Hoge Raad bepaald. De Raad volgt daarmee het advies van de advocaat-generaal bij de Hoge Raad.

Volgens de Raad bagatelliseert Martijn de gevaren van seksueel contact met jonge kinderen en propageert en verheerlijkt Martijn deze contacten. Seksueel contact tussen volwassenen en jonge kinderen wordt in Nederland als een ernstige aantasting van de lichamelijke en seksuele integriteit van het kind beschouwd. Het kind kan daardoor grote en blijvende psychische schade oplopen en dat moet worden voorkomen, vindt de Raad.

Grondwet

Bij de beoordeling heeft de Raad ook naar het recht van vereniging gekeken. Hoewel dit recht in de Grondwet is vastgelegd, vindt de Raad dat "in dit zeer bijzondere geval" de vereniging verboden en ontbonden moet worden en wel "in het belang van de bescherming van de gezondheid en van de rechten en vrijheden van kinderen".

Hof Leeuwarden

De Raad vernietigt de uitspraak van het gerechtshof in Leeuwarden van vorig jaar. Volgens het hof waren uitingen en gedragingen van Martijn verwerpelijk, maar was er onvoldoende grond voor een verbod.

Er waren geen strafbare feiten gepleegd en veroordelingen van bestuursleden of voormalige bestuursleden voor het plegen van seksuele delicten konden de vereniging niet worden aangerekend. Het OM legde zich daar niet bij neer en ging in cassatie.

Advies advocaat-generaal

De advocaat-generaal bij de Hoge Raad adviseerde vorige maand om Martijn wel te verbieden. Zijn advies wordt in de meeste gevallen door de Raad overgenomen en ook nu is dat gebeurd.

Martijn werd in 1982 opgericht, in een tijd dat pedofilie minder omstreden was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl