Tour-blog
Tour 2024
NOS WielrennenAangepast

Debutant Van den Broek: 'Ben echt naar de kloten' • Bardet: 'Frank is ware gentleman'

De Tour is begonnen: de 111de Tour de France vertrok vandaag in Italië. Lees hier terug hoe de eerste rit verliep:

liveblog gesloten

Tot morgen!

We houden ermee op hier in Rimini. Het was een zeldzaam mooie openingsdag van de Tour de France. Bijna een Nederlandse ritwinnaar, bijna een Nederlandse geletruidrager, maar net niet helemaal. Toch heeft de 23-jarige Frank van den Broek een onvergetelijke rit gereden. Zijn debuut bovendien.

Morgen zijn we in de loop van de ochtend terug met een liveblog voor etappe 2. Tot dan!

Zo ziet etappe 2 eruit

De eerste etappe was geen makkie - zeg maar gerust loodzwaar - en morgen is ook geen pretje. In de etappe van 199 kilometer van Cesenatico naar Bologna zitten minder hoogtemeters dan vandaag (1850 meter), maar de finale is niet eenvoudig. De renners moeten in een rondje nabij Bologna twee keer de gevreesde San Luca over.

Een klim van slechts 1,9 kilometer lang, maar een wel van gemiddeld 10,6 procent. Een soort muur van Huy, zei analist Michael Boogerd. Dat belooft wat!

Profiel van de tweede etappe

Bekijk de samenvatting van de eerste Tour-etappe

Waanzinnige Van den Broek helpt kopman Bardet aan ritzege en eerste geel

DSM-ploegleider verklaart keuze voor Bardet boven Van den Broek: 'Alle credits naar Frank'

DSM-ploegleider verklaart keuze voor Bardet boven Van den Broek: 'Alle credits naar Frank'

Kelderman gebutst en gehavend, maar toch sterk: 'Het was een harde val, ja'

Kelderman gebutst en gehavend, maar toch sterk: 'Het was een harde val, ja'

Het algemeen klassement na etappe 1

Het algemeen klassement na etappe 1

Jakobsen na laatste plaats en ritzege DSM: 'Zo wil je beginnen als ploeg'

Sprinter Fabio Jakobsen kwam zwoegend over de streep in de eerste etappe van de Tour de France. Zijn kopman Bardet won, hijzelf finishte als laatste op 39 minuten van de winnaar.

Een tegenvaller? Lachend: "Nee, we hebben gewonnen dus dan mag je blij zijn." Maar, geeft Jakobsen gelijk toe: "Ik heb wel afgezien."

"Ik gun het Romain. Ik hoorde dat Frank ook goed bezig was. Zo wil je beginnen als ploeg."

"Ik zag Frank bij de start en ik zeg nog tegen hem: spring maar een keer mee, joh, is gewoon de koers. En hij springt mee en zit in de kopgroep. Super gedaan, we weten dat hij super sterk is, een groot talent, en dit is niet het laatste dat we van hem gezien hebben."

Zwoegende Jakobsen zei nog tegen Van den Broek bij start: 'Spring maar eens mee'

Bardet over debutant Van den Broek: 'Ware gentleman'

"Ik kon niet dromen dat ik dit zou meemaken", stamelde Bardet nadat hij zijn gele trui had uitgereikt gekregen. "We raceten gewoon vandaag, niet alsof we in de Tour de France reden. We wilden gewoon lol hebben, en fietsen alsof er geen morgen was."

De hulp die hij kreeg van debutant Van den Broek was ongekend. "Groot respect voor hoe Frank reed. De helft van de gele trui behoort Frank toe. Alle complimenten voor hem."

Over de finale waarin Van den Broek de laatste meters Bardet naar de finish sleepte, met het jagende peloton achter zich, was Bardet kort en duidelijk: "Frank is een ware gentleman."

FINISH | Cavendish en Jakobsen binnen

De lijdensweg van Cavendish en Jakobsen zit er ook op. Jakobsen komt net binnen in Rimini, op ruim een half uur van de winnaar Bardet. De Nederlandse sprinter had nog tien minuten over voordat de tijdslimiet zou verstrijken.

Van den Broek in groen en wit, met rode rugnummer

Geen gele trui, geen ritzege en geen bollentrui voor debutant Van den Broek, maar hij krijgt zojuist wel de groene trui, de witte trui en de rode rugnummers van de strijdlustigste renner van de dag uitgereikt. Welverdiend.

Van den Broek komt over de finish in etappe 1

Van den Broek: 'Ik ben echt naar de kloten'

Hoe Frank van den Broek zich voelt na zijn heldhaftige debuut in de Tour de France? "Ik ben echt naar de kloten. Ben helemaal leeg. Het was superwarm vandaag."

"Ik verbaasde mezelf. De laatste dagen voelde ik mij niet super. Misschien de spanning voor de eerste grote ronde, de Tour."

"We hadden het plan om in de vlucht te zitten. Dat ging vrij goed. Ik zat in de eerste groep mee. Ik wilde voor de bollentrui, maar ik had net de punch niet tegen die andere mannen."

Van den Broek bijna lacherig na slagen masterplan: 'Niet normaal'

"Ik zat te balen dat ik de punten voor de bollentrui niet kon krijgen. Op een gegeven moment denk je: waarom rij ik hier nog. Voor de strijdlust? Daar kwamen we niet voor."

En toen demarreerde kopman Bardet. Van den Broek wachtte op hem en leidde hem naar de gele trui en de ritzege. Maar op het einde was het zwaar, zei hij.

"We hadden het hele stuk wind tegen, superzwaar. En dan zie je de finish in de verte, maar dat was echt nog een pokkeneind." Toch haalden ze het.

Maar wat was Van den Broek, in zijn debuut in de Tour, dicht bij een ritzege en het geel. "Ik hoop dat ik nog genoeg kansen krijg om het te doen."

Dit is de top-10 van de eerste etappe

De uitslag van etappe 1

Clement na zege Bardet en tweede plaats Van den Broek: 'Onrecht'

Debutant Frank van den Broek is de man van de eerste etappe van deze Tour, maar hij heeft niet gewonnen.

"Onrecht", volgens NOS-commentator Stef Clement. "Niet zoals het hoort."

Van den Broek was ruim 180 kilometer in de aanval, pikte zijn aanvallende kopman op en leidde hem naar de gele trui en de ritzege. Van den Broek had het verdiend, misschien wel ja.

De trui, de bloemen en de ritzege zijn voor de kopman van de ploeg, maar de glorie is voor de jonge Van den Broek.

Bardet wijst naar Van den Broek als bedankje

FINISH | Van Aert derde

Van het sprintende peloton is Van Aert de snelste, hij wordt derde. Pogacar is vierde.

FINISH | Bardet wint, Van den Broek tweede!

Ze halen het! Bardet pakt de ritzege, Van den Broek tweede. Ze halen het, het is niet te geloven.

Bardet en Van den Broek blijven favorieten net voor na DSM-masterclass

Nog 1 km | Laatste kilometer, nog 10 seconden

Laatste kilometer! Nog tien seconden! Rijden Van den Broek, rijden! Gaan ze het halen? Daar komen de sprinters...

Nog 1,9 km | Nog 12 seconden...

Nog maar twee kilometer, minder zelfs, en de voorsprong is nog maar 12 seconden. Poeh, wat wordt dit krap.

Nog 3,0 km | Nog maar 20 seconden...

Nog maar twintig seconden is het gat met het peloton. 20 seconden! En nog drie kilometer te gaan. Blijven ze uit handen van het peloton?

Nog 5 km | Nog 35 seconden...

Dit wordt krap. Heel krap. De twee koplopers hebben nog 35 seconden over en vanaf nu wordt de weg bochtiger. Visma en Lidl-Trek jagen als bezetenen. Pedersen en Van Aert maken zich klaar voor een sprint, maar dan moeten ze nog wel die koplopers pakken.

Nog 7,3 km | Nog 38 seconden...

O, o, o, het wordt wel moeilijk voor de twee koplopers. Het gat met het peloton is nog maar 38 seconden.

Op kop van het peloton nu? Jorgenson nota bene, de man die Visma ook voor het algemeen klassement ziet. Dan heeft Van Aert serieuze plannen.

Nog 10 km | Debutant Van den Broek, de strijdlustigste

Van den Broek mag sowieso het podium, want de Tour-debutant is uitgeroepen tot strijdlustigste renner van het peloton. Hij is nu al zo'n 180 kilometer in de aanval. Wat een heldhaftig debuut van de 23-jarige Nederlander.

Nog 11 km | Drie ploegen jagen op duo vooraan

Het is niet alleen meer EF dat jaagt op de koplopers. Ook Visma en Lidl-Trek doen mee. Dat duidt erop dat Van Aert en Pedersen nog wel wat zien in een ritzege, en dus een gele trui.

Het verschil? Nog minder dan een minuut.

Nog 15 km | Koppeltijdrit naar Rimini

Het is een koppeltijdrit geworden naar Rimini: Bardet en Van den Broek versus de EF-trein op kop van het peloton. De achtervolgers moeten 1,5 minuut goedmaken en daarvan is nog 1.15 over.

Overigens krijgt EF nu hulp van Lidl-Trek, zodat Pedersen nog kan sprinten voor de dagzege.

Nog 15 kilometer te gaan. Hoe zou het eraan toegaan in de ploegwagen van DSM-Firmenich, het moet spoken in die auto...

Nog 20 km | Wat eenTour-debuut van Van den Broek

Debuteren in de Tour de France en dan zo rijden: dat is zelden vertoond, eigenlijk nooit. De Nederlander Frank van den Broek is al 170 kilometer in de aanval en is nu de locomotief geworden die zijn kopman Bardet naar de gele trui moet gaan leiden. Of zou de jongeling 'm zelf krijgen?

Bijna eigenhandig heeft Van den Broek het verschil met het jagende peloton, waar EF de achtervolging leidt, op anderhalve minuut gehouden. Nu is het overleven tot de finish.

Nog 26 km | Jacht op koplopers begonnen

EF is de jacht op de koplopers begonnen, vlak onder de top van de Côte de San Marino. Het gat is 1.39. Healy en Powless trekken hard door met Bettiol in hun wiel. Alle ballen op de Italiaans kampioen.

Ze proberen ook Pedersen er nog af te rijden, want de Lidl-Trek-sprinter zit nog altijd in het peloton en daarmee naar de finish rijden is nutteloos. Dat verlies je altijd.

Maar eerst: de koplopers bijhalen. Kan dat überhaupt nog? Anderhalve minuut dicht rijden in 20 kilometer.

Nog 28 km | Visma leidt peloton, en waar is UAE?

Laat het peloton de koplopers gaan? Het peloton rijdt op een kleine twee minuten van de koplopers Van den Broek en Bardet. En het lijkt er niet op dat ze zich daar heel druk maken om de ritwinst. Visma rijdt op kop met Kelderman, Jorgenson, Van Aert en Vingegaard, maar de voorsprong krimpt niet.

UAE heeft tientallen kilometers geleden flink beulswerk verricht, waardoor het peloton al flink uitdunde, maar nu zien we ze nauwelijks meer. Ze rijden op de derde rij, ook achter de mannen van Ineos. We zagen al wel wat opmerkelijks: UAE-toptalent Juan Ayuso zat in lichte moeilijkheden achteraan het peloton. Daar zat hij niet uit luxe...

Nog 33 km | Derde van drie klims: de Côte de San Marino

De twee koplopers Van den Broek en Bardet rijden de laatste klim van de dag op met een groeiende voorsprong op Healy en het peloton.

De Côte de San Marino is 7,1 kilometer lang die gemiddeld 4,8% stijgt, een klim van de derde categorie. Dat is niet lekker na die vele klimkilometers in de hitte van Toscane.

Als Van den Broek - een Tour-debutant, mogen we dat nog even zeggen - en Bardet straks boven zijn, is het nog 26 kilometer afdalen en vlak naar de finish.

Nog 35 km | DSM vooraan, DSM achteraan

Het zal niet vaak vertoond zijn: DSM rijdt met twee man vooraan en met twee man achteraan.

Voor het peloton rijden Van den Broek en Bardet samen op kop voor de ritzege. Jakobsen en Welten zwoegen achteraan de koers, de klimkilometers vervloekend.

Van den Broek en Bardet op kop

Nog 39 km | Bardet en Van den Broek alleen vooraan

Knap als je dit had voorspeld: het DSM-duo Van den Broek en Bardet rijdt samen op kop. Het duo heeft Madouas vlak voor de top van de Montemaggio gelost.

Madouas is gezien, maar achtervolger Healy is wel nog gevaarlijk, die komt steeds dichterbij. Nog maar een minuutje erachter.

En in het peloton? Daar trekken Visma en UAE ook niet helemaal door. Dit biedt kansen aan de vluchters.

Nog 42 km | Healy valt aan, Abrahamsen lost

Een aanval in het peloton! Ben Healy (EF) demarreert, na al het werk dat zijn ploeg op kop heeft gedaan eerder deze etappe. Was dat dan het plan van EF?

En bij Abrahamsen gaat het licht uit. De Noor moet zijn drie mede-koplopers laten gaan.

Nog 43 km | Klim twee van drie: de Montemaggio

Van den Broek en Bardet zijn aangekomen bij de koplopers en dat maakt vier man op kop. Het gat met het peloton? Anderhalve minuut.

De tweede van drie klimmen in de finale is de Côte de Montemaggio: 4,2 kilometer à 6,6%, een klim van de derde categorie.

Nog 48 km | Bergpunten Madouas

Madouas komt als eerste boven op de San Leo, maar rijdt Abrahamsen nog niet virtueel uit de bollentrui.

Belangrijker is: Van den Broek en Bardet komen eraan.

Nog 50 km | Bardet demarreert, Van den Broek wacht

DSM-Firmenich heeft een plan! Romain Bardet demarreert uit het peloton en krijgt niemand achter zich aan. Bardet gaat naar de koplopers toe rijden. En Van den Broek laat zich terugzakken uit de kopgroep, om zijn ploegmaat op te pikken en een slinger te geven.

Dat betekent dat er twee man voorop overblijven: Madouas en Abrahamsen.

Nog 52 km | Veel Visma-mannen vooraan kleine groep favorieten

Het peloton is serieus uitgedund door het beulswerk van UAE. Hoeveel renners zijn er over. Een stuk of dertig, veertig misschien nog maar. Inmiddels rijdt Visma op kop van het peloton, met veel man zitten ze daar nog.

Vingegaard ziet er nog goed uit, Evenepoel oogt iets meer uitgeteld. En Pogacar geeft nog geen krimp, net als Vingegaard. Visma voert het commando nu, en de UAE's houden zich even koest.

De kopgroep is uitgedund tot drie man: Madouas, Van den Broek en Abrahamsen.

Nog 53 km | Klim één van drie: Côte de San Leo

De komende twaalf kilometer worden zeer interessant. Dit krijgen de renners nu achter elkaar voor de wielen:

  • Côte de San Leo: 4,6 km à 7,7% (2e cat.)
  • Côte de Montemaggio: 4,2 km à 6,6 % (3e cat.)
  • Côte de San Marino: 7,1 km à 4,8 % (3e cat.)

De San Leo is van die drie de lastigste. De voorsprong op het peloton bij het opdraaien van de San Leo is twee minuten.

Nog 60 km | Vingegaard kwiek vooraan peloton

Pogacars mannen testen de rest nu al een tiental kilometers en de groep met favorieten dunt langzaam uit. Alle klassementsfavorieten zitten er nog wel gewoon bij met meerdere ploeggenoten. De mannen van Visma zitten vooraan, waar ze hun kopman Vingegaard omringen, die geen krimp geeft nog.

Vingegaard vooraan het peloton

Nog 66 km | Houdt Pedersen stand?

Pedersen was net gelost op de Barbotto, maar wordt door ploegmaten van Lidl-Trek weer teruggebracht in het peloton. Áls Pedersen deze beklimmingen overleeft, is hij groot kanshebber op de ritzege. Áls, want UAE trekt flink door. We gaan het zien straks op de laatste drie beklimming.

Nog 68 km | En er lossen meer

UAE op kop van het peloton

UAE trekt rücksichtslos door en dat betekent dat er meer en meer moeten lossen. Wereldkampioen Van der Poel lost, net als Pedersen, maar ook Armiral en Meintjes moesten lossen. Geen armzalige klimmers ook. Het gaat hard.

Overigens mengt EF zich ook nadrukkelijk vooraan het peloton. Ze zitten er nog met een man of vijf.

Van de voorsprong van de kopgroep is overigens nog maar twee minuten over...

Nog 70 km | Abrahamsen pakt bergpunten

Een lange lange sprint voor de bergpunten op de Barbotto. Abrahamsen pakt de meeste punten, gevolgd door Madouas en Van den Broek. De verdeling is als volgt:

  • 5 punten: Abrahamsen
  • 3 punten: Madouas
  • 2 punten: Van den Broek
  • 1 punt: Mohoric

Abrahamsen rijdt nu virtueel in de bolletjestrui, niet langer de geloste Izagirre, die is opgeslokt door het peloton.

Nog 71 km | Pogacars mannen testen de boel

Het is begonnen hoor: Pogacar heeft zijn superteam op kop gezet van het peloton en het grote kraken is begonnen. Achteraan het peloton gaan ze er met bosjes tegelijk af.

Matthews, De Lie, Gaudu, Williams, allemaal gelost. En er zullen er meer volgen. Twee minuten zijn al van de voorsprong van de kopgroep gereden.

Nog 72 km | Gaudu eraf

Kan het begin van deze Tour rampzaliger voor Groupama-FDJ? Bijna niet. Kroonprinsje Lenny Martinez is er al lang geleden afgereden en nu UAE op kop van het peloton het tempo opvoert moet kopman Gaudu lossen. Dommage.

Nog 74 km | Bennett lost nu pas, en waar zijn de andere sprinters?

Veel sprinters hangen al met hun tong op het stuur, maar Sam Bennett gaat er nu pas af. Hij heeft het lang volgehouden.

Jakobsen, Groenewegen, Cavendish en Démare zijn allemaal gelost.

Overigens zitten Pedersen, De Lie en Coquard nog wel in de voorste groep.

Nog 75 km | Kopgroep begint aan 'finale'

De zes koplopers beginnen aan de eerste van vier beklimmingen, die elkaar in flink tempo opvolgen. Mohoric, Madouas, Izagirre, Van den Broek, Abrahamsen en Gibbons hebben een kleine 3,5 minuut. Maar daarachter drukken Ineos, Bora en Visma nu het gas in. UAE hebben we nog niet echt gezien.

Nog 83 km | Naar wat voor klims rijden we?

Vanaf 75 kilometer tot de streep wacht vuurwerk. De renners gaan over vier beklimmingen van de tweede en derde categorie. En wel in deze volgorde:

  • Côte de Barbotto: 5,8 km à 7,6 % (2e cat.)
  • Côte de San Leo: 4,6 km à 7,7% (2e cat.)
  • Côte de Montemaggio: 4,2 km à 6,6 % (3e cat.)
  • Côte de San Marino: 7,1 km à 4,8 % (3e cat.)

De top van de Barbotto ligt op 70 kilometer van de finish, de top van de San Marino ligt op 26 kilometer. De weg naar de finish is vrijwel vlak met windje tegen, dus je moet sterk zijn wil je daar wegblijven als je in je eentje bent.

Voor nu houdt EF vooraan het peloton de

Nog 90 km | Gazzoli (ploegmaat Cavendish) is eerste abandon

Volgens onze rekenmeesters zal de tijdslimiet vandaag vermoedelijk iets meer dan 45 minuten bedragen. Cavendish en Jakobsen rijden met hun helpers momenteel op iets meer dan 15 minuten van de koplopers. Met nog 90 kilometer te gaan lijkt het gevaar om buiten tijd te komen dus niet heel groot.

De vraag is wel of met name Cavendish fit genoeg is om de rit te voltooien. Dat geldt niet voor zijn ploeggenoot Michele Gazzoli. De jonge debutant is de eerste abandon van deze Tour.

Nog 100 km | Even een updatetje: wie rijdt waar?

Het peloton begint aan de laatste 100 kilometer, met drie beklimmingen achter de rug. Nu volgt een oversteek van zo'n dertig kilometer naar de laatste vier klims van de dag, waar de finale met nog 70 kilometer tot de streep zal gaan beginnen. We hebben nog steeds een kopgroep van zeven heren met een voorsprong van weer ruim vier minuten op het peloton, waar alle klassementsrenners nog gewoon zitten.

Ver daarachter rijdt het groepje-Cavendish, lijden in de drukkende Toscaanse hitte, waar ook Jakobsen zit. Tussen die achterste groep en het peloton zitten overal plukjes renners. Het is een behoorlijke veldslag.

Nog 107 km | Kelderman inderdaad gevallen: elleboog in verband

Is het nog nieuws? Ja toch wel, maar het kwam niet in beeld. Wilco Kelderman is gevallen, niet voor de eerste keer in zijn carièrre, en heeft zijn schouder en elleboog in het verband.

Met een rug vol bidons gestouwd, pendelt hij nu tussen de ploegwagen en zijn ploegmaten op kop van het peloton.

Merijn Zeeman, ploegleider van Visma, meldt wel dat Kelderman "oké" is.

Wilco Kelderman is gevallen in de eerste etappe van de Tour, maar de schade lijkt mee te vallen.

Nog 107 km | Bergpunten Izagirre

Op de Côte de Carnaio sprinten Izagirre en Abrahamsen om de bergpunten en komt Izagirre na wat armgezwaai van Abrahamsen als eerste boven. De puntenverdeling is als volgt:

  • 2 punten: Izagirre
  • 1 punt: Abrahamsen

Izagirre rijdt virtueel weer wat steviger in de bollentrui.

Nog 110 km | Visma even op kop peloton: waar is Kelderman?

Vooraan het peloton zien we voor het eerst nu de brigade van Visma-Lease a Bike. Vingegaard zit veilig tussen zijn ploegmaten, maar Kelderman zien wij niet zitten. Er sijpelden wat berichten door dat Kelderman gevallen zou zijn en een geschaafde knie en elleboog heeft. Maar dat zoeken we nog even uit. Hij zit wel nog gewoon in het peloton.

Bij Visma zullen ze hun renner niet uit het oog zijn verloren, want de Nederlandse ploeg werkt sinds deze Tour met een zogeheten 'control room'.

Leer hier meer over het nieuwe, geheime wapen van Visma:

Kennis is macht: gaat veelbesproken 'control room' Vingegaard aan derde Tourzege helpen?

Nog 113 km | Nog zes vluchters over

Even kijken hoe het vooraan gaat. Daar zijn nog zes vluchters over, want Sandy Dujardin (TotalEnergies) en Clément Champoussin (Arkéa) moesten afhaken. De voorsprong blijft nu gelijk rond ruim 3,5 minuut.

Bottecchia, Bartali, Coppi en Pantani: Tour-start ode aan Italiaanse wielerhelden

Voor het eerst in de 121-jarige geschiedenis van de Tour de France is de wielerkoers in Italië begonnen. Vanmiddag vond het Grand Départ plaats in Florence. En in de eerste drie ritten worden Italiaanse Tour-helden als Fausto Coppi, Marco Pantani en Gino Bartali geëerd.

Lees hier hoe en waarom:

Nog 118 km | Derde klim van de dag, waar Ten Dam snelste is

De koplopers beginnen aan de derde klim van de dag, de Côte de Carnaio. Een klim van de derde categorie, 10,5 kilometer lang à 4,6% gemiddeld. De koplopers beginnen de klim met iets minder dan 2,5 minuut voorsprong op het peloton. We gaan zien hoeveel het is als ze straks allemaal boven zijn.

Laurens ten Dam heeft overigens de KOM (op Strava) op de Côte de Carnaio. De Nederlandse oud-renner reed er ooit omhoog in 24 minuten en 26 seconden, een record op de klim in Italië.

Nog 119 km | Groenewegen gelost

Op het tweede klimmetje van de dag is Groenewegen ook gelost. Hij zoekt samen met een handvol andere renners een groepje op om deze pittige eerste etappe op een wat lager tempo uit te rijden. Jakobsen zou ook al zijn gelost.

Nog 128 km | Abrahamsen nipt sneller dan Izagirre

Het leek even alsof Izagirre weer als eerste boven kwam. Net wat sneller dan Abrahamsen, maar het is juist andersom. De puntenverdeling is als volgt:

  • 2 punten: Jonas Abrahamsen
  • 1 punt: Ion Izagirre

Izagirre rijdt nog wel virtueel in de bollentrui. Maar er komen nog vijf beklimmingen aan, dus de strijd om de bergtrui is nog niet voorbij. Het is maar de vraag of ze al die punten nog gaan sprokkelen want het peloton komt dichterbij. De voorsprong van de koplopers is nog maar 3,5 minuut, dankzij de achtervolging die EF een aantal kilometers terug heeft ingezet.

Nog 129 km | Avontuurlijke debutant Frank van den Broek

Naast sprintzeges hoopt DSM op overwinningen in de lastigere etappes. Tour-debutant Frank van den Broek (23) is de grootste verrassing in de Nederlandse ploeg. De aanvallende renner is pas bezig aan zijn eerste seizoen op het hoogste niveau, maar viel meteen op met zijn aanvalslust in de Ronde van Zwitserland.

Ook won hij de Ronde van Turkije. Wel iets anders dan de Tour, maar in de aanvallende Nederlandse ploeg zal hij zich deze Tour ook direct graag willen laten zien op het grootste podium. En dat blijkt wel uit de eerste etappe.

Van den Broek was de renner die de aanzet gaf voor de vluchtpoging die leidde tot de kopgroep die nu ver voor het peloton uitrijdt.

Nog 130 km | Weer even klimmen

Het is tijd voor klim twee van de dag. Een kleintje hoor: de Côte des Forche is maar 2,5 kilometer lang en stijgt gemiddeld 6,2%, een klim van de 3de categorie. De voorsprong op het peloton? Minder dan vier minuten...

Geologie in de Tour: koersen door een regio die berucht is om zijn aardbevingen

Professor in de geologie, Douwe van Hinsbergen van de Universiteit Utrecht, geeft tijdens de Tour een een tiental mini-colleges in de geologie over de gebieden waar het peloton doorheen rijdt. Vandaag etappe 1.

Geologie in de Tour: koersen door een regio die berucht is om zijn aardbevingen

Nog 137 km | Bettiols mannen trekken door in peloton

Roze zijn ze wel gewend in het Italiaanse fietsen en vooraan het peloton rijdt nu een roze brigade. De roze renners van EF vinden dat het gat met de kopgroep niet nog groter mag worden. Willen ze voor de dagzege gaan met Alberto Bettiol. de Italiaans kampioen? Daar lijkt het wel op.

De voorsprong is al teruggelopen van vijf naar ruim vier minuten.

Nog 143 km | Cavendish kotsend op de fiets

Cavendish kotsend op de fiets

Oei, dat ziet er echt niet best uit. In de afdaling kan Cavendish, omringd door ploeggenoten, een beetje bijkomen van die eerste klimkilometers, maar dan begint hij plots te kotsen op de fiets. Gele brokken vliegen door de lucht. Hij moet ziek zijn, of is het de warmte? Een lijdensweg voor de Brit.

Valt recorddroom in duigen? Cavendish lost op eerste beklimming Tour de France

Nog 151 km | Sprinter Groenewegen nog in peloton op eerste klim

De kopgroep is al zeker vijf minuten aan het dalen als Dylan Groenewegen als allerlaatste renner van het peloton over de top van de Col de Valico Tre Faggi fietst. Makkelijk ging het niet, maar de Nederlander haakt nog wel aan. De zwaarste klim van de dag overleefd.

Groenewegen zal uitkijken naar maandag, als in etappe drie hoogstwaarschijnlijk een massasprint de ritwinnaar zal opleveren. Wat wil Groenewegen graag winnen als Nederlands kampioen in het rood-wit-blauw. Hij ziet zes of zeven sprintkansen deze Tour.

Groenewegen droomt van ritzege in rood-wit-blauw: 'Tel zes of zeven kansen deze Tour'

Die andere Nederlandse sprinter, Fabio Jakobsen, ziet overigens iets minder kansen: "Ik denk dat ik vier of vijf kansen krijg."

Jakobsen klaar voor Tour-sprints, maar: 'Eerst eens op de fiets blijven zitten'

Lees hier meer over de Nederlandse sprintkansen:

Nog 156 km | Izagirre virtueel in bollentrui

Ion Izagirre, vorig jaar winnaar van een Touretappe, komt als boven op de eerste klim van deze Tour, Col de Valico Tre Faggi. Eentje van tweede categorie en dat levert hem vijf punten op. De 35-jarige Spanjaard rijdt virtueel in de bollentrui en de puntenverdeling is als volgt:

  • 5 punten: Ion Izagirre
  • 3 punten: Valentin Madouas
  • 2 punten: Jonas Abrahamsen
  • 1 punt: Frank van den Broek

Nog 159 km | Cavendish gelost op eerste klim

Hard gaat het niet, maar voor Mark Cavendish wel. De 39-jarige sprinter schudt heen en weer op zijn fiets achteraan het peloton. Sprintconcurrent Bryan Coquard spoot al zijn bidon leeg in de nek van de Brit. En nu spuit een andere Astana-renner water over de polsen van zijn kopman. Hoofdschuddend worstelt 'Sir Cav' zich de eerste klim van deze Tour op.

Een lange lijdensweg ligt voor de wielen van de sprintveteraan, die zo graag dat record wil, die 35ste ritzege in de Tour. Maar die is nu even heel ver weg.

Water in de nek voor Cavendish

Nog 162 km | Voorsprong naar vijf minuten

In het peloton doen ze het erg rustig aan en daardoor groeit de voorsprong van de kopgroep. Nu al bijna naar 5 minuten. Met nog zo'n vijf kilometer klimmen naar de top van de Valico Tre Faggi.

De twee achtervolgers Abrahamsen en Gibbons zijn naar de koplopers toegereden, waardoor we negen man vooraan hadden. Maar Vercher is uit de kopgroep gelost toen het klimmen begon.

Omdat ze zo mooi zijn: nog even wat plaatjes van de start

Het peloton op het Piazza della Signoria
Het peloton op het Piazza della Signoria
Het peloton op het Piazza della Signoria
Pogacar bij de start van etappe 1

Chaos bij Tourstart in Florence, renner Hirt breekt voortanden

Nog voor de start van de Tour de France is wielrenner Jan Hirt al gevallen. De buiteling leverde de Tsjech drie gebroken tanden op.

In Florence kwamen duizenden mensen tussen de Tour-bussen, wat tot bijzonder gevaarlijke situaties leidde. De chaos ontstond omdat enkele tieners een hek weghaalden.

Lees hier verder:

Nog 168 km | Eerste klim van deze Tour

De zeven koplopers beginnen aan de eerste klim van deze etappe, sterker nog: van deze Tour. De Col de Valico Tre Faggi is 12,5 kilometer land á 5,1% gemiddeld. Een klim van de 2de categorie.

Hierna volgen nog zes beklimmingen. Een mooie dag voor mannen die dromen van de bolletjestrui.

Nog 171 km | Achtervolgers komen moeilijk bij zeven koplopers

Dat UNO-X-duo van zojuist is alweer ingerekend door het peloton, ze zagen in hoe nutteloos het was. Maar even later gaan er alweer twee weg: Jonas Abrahamsen (UNO-X) en Ryan Gibbons (Lidl-Trek). Weer een poging en die ziet er veel sterker uit. Ze zitten op minder dan een minuut bij van de koplopers.

Vingegaard zat overigens even een stukje achter het peloton. Hij wisselde van fiets en is op eigen kracht teruggekomen bij het peloton.

Nog 179 km | Duo van UNO-X in achtervolging

Bij de ploegen die niet in de kopgroep zijn geraakt, komt het stoom uit de oren van de ploegleider, waarna er dan alsnog een tegenaanval wordt opgezet. Zoals bij UNO-X nu.

Hardrijder Rasmus Tiller trok flink door en had in zijn wiel klimmer Odd Christian Eiking mee. Het gaatje met het peloton is klein, maar ze lijken wel weg te komen. De vraag is: halen ze de kopgroep bij?

Nog 185 km | Zeven renners weg: Van den Broek erbij

We hebben een kopgroep! Zeven man fietsen vooraan en er zit een Nederlander bij. Dit zijn de namen:

  • Matej Mohoric (Bahrain), Valentin Madouas (FDJ), Ion Izagirre (Cofidis), Clément Champoussin (Arkéa), Frank van den Broek (dsm-firmenich), Sandy Dujardin en Mattéo Vercher (TotalEnergies)

Ze hebben een kleine minuut te pakken op het peloton, waar het rustig is. Van Aert zoekt achteraan het peloton de ploegwagen maar eens op en begint men aan het eerste maal van de dag.

Nog 190 km | Nog steeds niemand weg

Nee, het wil steeds net niet lukken met de vlucht. Net had even een groepje van zes, zeven renners een gaatje, maar kwam het toch weer bij elkaar. Maar het gaat niet lang meer duren voordat er een groepje wegrijdt...

Nog 199 km | Drie afgebroken tanden Hirt

Wat is tandarts in het Italiaans?

Nog voordat er een meter gereden is, ging Jan Hirt al onderuit. De knecht van Evenepoel bij Soudal-Quickstep bleef na de presentatie op het podium rijdend naar de start hangen achter een rugzak en ging tegen de vlakte. Drie gebroken tanden, was het gevolg. De Tsjech hangt nu mokkend achteraan het peloton.

Wat een begin voor Hirt, hopelijk kan de ploeg alvast wat lokale tandartsen in Rimini opzoeken voor het eind van de dag. Patrick Lefevere, baas van Soudal-Quickstep, was in elk geval razend, bleek uit een bericht op X.

'Tandarts' in het Italiaans is overigens 'dentista'.

Nog 205 km | Eerste demarrages

De eerste avonturiers willen ervandoor. We zien renners van FDJ, om precies te zijn Valentin Madouas, en mannen van UAE en UNO-X erachteraan. Het is even kijken hoe lang het duurt voordat er een kopgroep is gevormd. Veel ploegen willen meezitten, zo veel is duidelijk.

Départ réel | 111de Tour de France begonnen!

En we zijn weg! De 111de editie van de Tour de France is begonnen. Nadat er toch ruim 16 kilometer is ingereden, met hier en daar een stop voor nog wat rituelen, zijn de renners nu echt weg. 206 kilometer te gaan. Men rijdt dus vandaag niet 206 kilometer maar 222 kilometer.

Wat we gaan zien in etappe 1: vuurwerk in Italiaanse heuvels

Volgens Tom Dumoulin is dit "een van de zwaarste eerste etappes die we misschien ooit hebben gezien" in een grote ronde. Dat belooft wat!

We tellen 3.700 hoogtemeters, vierhonderd meer dan in de eerste etappe van vorig jaar in Baskenland. "Een serieus lastige rit", aldus Dumoulin. "Vooral vanaf de San Leo is het een opeenvolging van beklimmingen."

Even alle beklimmingen op een rij:

  • Op 156 km - Col de Valico Tre Faggi - 12,5 km a 5,1 % (2e cat.)
  • Op 128 km - Côte des Forche - 2,5 km a 6,2 % (3e cat.)
  • Op 107 km - Côte de Carnaio - 10,5 km a 4,6 % (3e cat.)
  • Op 70 km - Côte de Barbotto - 5,8 km a 7,6 % (2e cat.)
  • Op 48 km - Côte de San Leo - 4,6 km a 7,7% (2e cat.)
  • Op 38 km - Côte de Montemaggio - 4,2 km a 6,6 % (3e cat.)
  • Op 26 km - Côte de San Marino - 7,1 km a 4,8 % (3e cat.)
Profiel van de eerste etappe

Vanaf de top van de San Marino is het 26 kilometer naar de finish in Rimini. Gaan we gelijk de klassementsrenners zien of gaat een aanvaller met klimbenen met de eerste gele trui aan de haal?

Nog even verder voorbeschouwen? Lees hieronder meer:

Hoe is het eigenlijk met De Plus? 'Vijfde in Dauphiné was goede laatste test'

Hoe is het eigenlijk met De Plus? 'Vijfde in Dauphiné was goede laatste test'

Koelvest voor Poels in Florence: 'Even koelen, en we zijn nog niet eens begonnen'

Koelvest voor Poels in Florence: 'Even koelen, en we zijn nog niet eens begonnen'

Peloton even gestopt voor volkslied in centrum van Florence

De eerste neutrale kilometers zijn al gereden, maar zojuist stopten ze allemaal op het Piazza della Signoria voor het Italiaanse volkslied en het officieel doorknippen van een lint, vlak voor vertrek. Het échte vertrek...

Van Aert voelt zich 'oké': 'Laatste 80 kilometer is ene klim na andere'

Van Aert voelt zich 'oké': 'Laatste 80 kilometer is ene klim na andere'

Départ fictif | Peloton onderweg

De renners zijn onderweg! Niet gelijk al racen, maar eerst nog even een paar neutrale kilometers.

Kijk live naar de voorbeschouwing

Poels had graag Giro gereden, maar: 'Tour is mooiste van het jaar'

Onderweg naar de start heeft ook Wout Poels, gehuld in koelvest, nog even tijd voor een praatje.

"Ik had heel graag de Giro gereden. Maar de Tour is toch de mooiste van het jaar. Ik ga beetje op dezelfde manier als vorig jaar. Ritten uitkiezen. Vandaag nog niet, het is niet mijn parcours."

Evenepoel debuteert eindelijk in Tour: 'Het heeft lang genoeg geduurd'

Evenepoel debuteert eindelijk in Tour: 'Het heeft lang genoeg geduurd'

Veel pers rond Evenepoel

Kun jij Remco Evenepoel vinden in dit nest van journalisten? De Belgische renner is populair.

Veel pers rondom Evenepoel

Van Gils ziet in Touretappes één en twee kansen op ritzeges: 'Eerste weekend is mooi'

Van Gils ziet in Touretappes één en twee kansen op ritzeges: 'Eerste weekend is mooi'

Evenepoel met mondmasker, koelvestjes Roglic en Bahrain

Koelvestjes bij Roglic

Het is zomer in Florence en dan weet je één ding zeker: het is snikheet. Nu nog 31 graden, maar het loopt later op naar 37 graden, zeggen de weerstations. Een aantal renners draagt koelvestjes, Primoz Roglic bijvoorbeeld. Ook de mannen van Bahrain, de ploeg van Nederlander Wout Poels, en Visma-Lease a Bike dragen verkoelende kleding.

Geen koelvest voor Remco Evenepoel, maar wel een mondkapje: zekerheid voor alles.

Evenepoel aan de start met mondkapje

Wereldkampioen Van der Poel in zwarte broek

Wat zien we daar: Mathieu van der Poel kachelt in zijn regenboogtrui rustig naar het podium voor de presentatie - in zwarte broek. Jawel, zwarte broek dus en geen witte.

Van der Poel was een tijdje uit beeld. Na zijn derde plaats in Luik-Bastenaken-Luik in april laste de Nederlander een periode in waarin hij geen wedstrijden reed. Uitgerust, voorbereid en gemotiveerd heeft hij zich gemeld in Florence.

"Ik heb een lange voorbereiding gehad, die ik ook wel kon gebruiken", vertelt Van der Poel. "Nu ben ik er klaar voor. Ik heb een tijdje gerust, maar jammer genoeg stopt dat dan ook weer en moet je beginnen met hard werken. Het is niet zo dat als je niet in koers zit, dat je niet aan het afzien bent."

Van der Poel gaat niet voor gele trui: 'Eerste etappe iets te lastig voor mij'

Kan Van der Poel direct iets laten zien in Italië? "Of ik de eerste rit kan winnen, dat weet ik niet", stelt hij zelf. "Ik heb me niet per se gefocust op de eerste etappe, want ik denk dat die iets te lastig is."

Lees hier meer over de voorbereiding van Van der Poel:

Avondetappe, Radio Tour de France en livestreams: de Tour volg je bij de NOS

Even kijken bij de bus van Visma, hoe voelt Vingegaard zich?

Bij de ploegbus van Visma-Lease a Bike

Bij de bus van Visma-Lease a Bike wordt nog wat gesleuteld aan een van de fietsen. Binnen zitten de grote mannen te wachten, maar bij Visma is het de vraag hoe sterk die grote mannen precies zijn. Het jaar verloopt vooralsnog behoorlijk dramatisch met allerlei valpartijen. Ook tweevoudig winnaar Jonas Vingegaard kwam zwaar ten val. Dat hij toch in de Tour fietst, is een klein wonder.

"Dat ik hier ben is al een overwinning", vertelt hij aan de NOS. "Ik ga elke dag mijn best doen en alles wat gebeurt, zie ik als bonus."

Vingegaard: 'Had graag meer tijd gehad om voor te bereiden op de Tour'

In een zonovergoten Florence, op het iconische Piazzale Michelangelo, oogt Vingegaard ontspannen en zelfverzekerd. "Ik had het liefst twee of drie weken langer gehad om me voor te bereiden op de Tour, maar ik denk dat mijn vorm op zijn minst redelijk is. Eerlijk gezegd ben ik er niet slecht aan toe", stelt hij.

Lees hier verder:

Nu al 31 graden in startplaats Florence

In startplaats Florence rolde zo even de Tourkaravaan al de stad uit en is het dringen rond de ploegbussen. De regenboogfiets van wereldkampioen Mathieu van der Poel staat stevig vastgebonden op het dak van de Alpecin-ploeg.

Het is al broeierig heet, nu al 31 graden, zeggen de weerstations. Het zal vanmiddag oplopen naar 37 graden. Genoeg drinken dus!

De eerste renners komen de bus uit, zoeken hun fietsen op die in de schaduw klaar staan voor vertrek. Het is tijd voor startinterviews ook.

  • NOS
    Een reservefiets van Van der Poel op het dak van de ploegwagen
  • NOS
    Bij AG2R staan de fietsen ook klaar!
  • NOS
    Nog even in de schaduw bij de ploegbus van UNO-X
  • NOS
    10.00 uur: de Tourkaravaan begint ook aan zijn Ronde van Frankrijk

Sprinters, klimmers en knechten: deze veertien Nederlanders rijden de Tour

Veertien Nederlandse wielrenners beginnen straks aan de 111de editie van de Tour de France, precies evenveel als vorig jaar.

  • De grote naam: Mathieu van der Poel
  • De klimmer: Wilco Kelderman
  • De knecht: Bart Lemmen
  • De avonturier: Wout Poels
  • Sprinter op zoek naar vorm: Fabio Jakobsen
  • De sprintaantrekker: Nils Eekhoff
  • De sprintaantrekker: Bram Welten
  • Avontuurlijke debutant: Frank van den Broek
  • Sprinter op zoek naar vorm: Dylan Groenewegen
  • De sprintaantrekker: Elmar Reinders
  • Sprintaantrekker op jacht naar een record: Cees Bol
  • De wegkapitein: Mike Teunissen
  • Sprinter van de tweede lijn: Danny van Poppel
  • Sprinter van de tweede lijn: Marijn van den Berg

In onderstaand artikel stellen we ze alle veertien aan je voor, inclusief vier Tour-debutanten:

De favorieten voor de Tour: breuken zijn geheeld, maar vorm 'grote vier' is onzeker

Met Tadej Pogacar, Jonas Vingegaard, Primoz Roglic en Remco Evenepoel staan er vandaag in Florence liefst vier klassementsfavorieten aan de start van de Tour de France.

Althans: het zijn allemaal grote namen met een imposant palmares, maar het is nog de vraag of ze allemaal echt een gooi kunnen doen naar de gele trui.

Want door een zware valpartij in de Ronde van het Baskenland verliep de voorbereiding van Vingegaard, Evenepoel en Roglic verre van perfect. En ook voor Pogacar, de grootste favoriet, is het na zijn eindzege in de Giro d'Italia de vraag hoe fris hij aan het Grand Départ verschijnt. Hoe staan de vier Tour-favorieten ervoor?

Lees hieronder hoe de 'grote vier' ervoor staan:

Wie wint de Tour? 'Grote vraag is: heeft Pogacar geleerd dat je geduldig moet zijn?'

Voorspel maar eens wie de Tour de France van 2024 wint. NOS-wieleranalisten en oud-renners Tom Dumoulin, Michael Boogerd en Stef Clement doen het liever niet.

Het is moeilijk in te schatten hoe sterk Jonas Vingegaard, Tadej Pogacar, Remco Evenepoel en Primoz Roglic zijn na hun niet zo ideale voorbereiding op de Tour.

Wie van de 'grote vier' gaat wie opjagen? Zien we gelijk spektakel vanaf het eerste weekend in Italië? En krijgen we na 24 jaar weer een zege in het rood-wit-blauw? Een vooruitblik met Dumoulin, Boogerd en Clement.

Lees de voorbeschouwing via onderstaande link:

Etappe 1: 'Zwaarste openingsrit ooit' leidt Tour-peloton naar sterfplaats Pantani

Vergeet het EK voetbal, de Tour de France start zometeen. En van een rustige eerste dag om de benen eens te testen is geen sprake. De openingsrit van Florence naar badplaats Rimini is volgens Tom Dumoulin "een van de zwaarste eerste etappes die we misschien ooit hebben gezien."

Parcoursbouwer Thierry Gouvenou omschrijft de route voor zaterdag als "een rollercoaster-rit door de Apennijnen". 3.700 hoogtemeters. Dat zijn er vierhonderd meer dan in de eerste etappe van vorig jaar in Baskenland, waar de broers Adam en Simon Yates in de finale samen wegreden.

"Een serieus lastige rit", aldus Dumoulin. "Vooral vanaf de San Leo is het een opeenvolging van beklimmingen."

Lees hier verder:

De route voor de komende drie weken

Zo kronkelt het peloton de komende drie weken door Frankrijk. Eerst drie dagen door Italië en dan duiken ze Frankrijk in. De heren fietsen door het Centraal Massief, de Pyreneeën, de Alpen en finishen in Nice.

Het parcours van de Tour 2024

Bonjour (of buongiorno)!

Het gaat beginnen! Vul je bidon, pomp je bandjes nog maar eens op en maak je klaar voor drie weken lang fietsen door Frankrijk - waarvan de eerste drie dagen door Italië. Het peloton stapt vandaag namelijk op in Florence en finisht aan de kust in Rimini.

Wie pakt de eerste ritzege, wie trekt vanavond de eerste gele trui aan? Welkom bij de start van de 111de editie van Tour de France!