NOS Wielrennen

Van der Poel: 'Eerste Touretappe te lastig, maar doel is om een rit te winnen'

Van der Poel gaat niet voor gele trui: 'Eerste etappe iets te lastig voor mij'

Hij was een tijdje uit beeld, maar zaterdag gaat Mathieu van der Poel van start in de Tour de France. Na zijn derde plaats in Luik-Bastenaken-Luik in april laste de Nederlander een periode in waarin hij geen wedstrijden reed. Uitgerust, voorbereid en gemotiveerd heeft hij zich gemeld in Florence.

"Ik heb een lange voorbereiding gehad, die ik ook wel kon gebruiken", vertelt Van der Poel. "Nu ben ik er klaar voor. Ik heb een tijdje gerust, maar jammer genoeg stopt dat dan ook weer en moet je beginnen met hard werken. Het is niet zo dat als je niet in koers zit, dat je niet aan het afzien bent."

Gele trui

Menig liefhebber zal Van der Poel hebben opgeschreven als favoriet om de eerste etappe te winnen. De bergachtige rit van Florence naar Rimini lijkt een profiel te hebben dat geschikt is voor een sterke aanvaller met goede eindsprint als Van der Poel.

"Of ik de eerste rit kan winnen, dat weet ik niet", stelt hij zelf. "Ik heb me niet per se gefocust op de eerste etappe, want ik denk dat die iets te lastig is. Ik kan altijd kijken of het meevalt, maar ik denk dat die in principe iets te lastig gaat zijn voor mij."

Met zeven gecategoriseerde klimmen over een rit van meer dan 200 kilometer is de eerste etappe van de Tour stevig. Terwijl Van der Poel naar eigen zeggen gespecialiseerd is in de klassiekers, die over het algemeen een iets milder en minder bergachtig profiel hebben.

Profiel van de eerste etappe

"Maar er zijn tegenwoordig niet zo heel veel kansen meer in de Tour voor klassiekerrenners", vindt Van der Poel. "Als het sprinten wordt, is het aan Jasper Philipsen en de 'tussenetappes' zijn zeer schaars."

Kunnen we dan wel rekenen op een ritzege van Van der Poel? Of stelt hij zich op als knecht binnen zijn team Alpecin-Deceuninck? "Ik heb nog niet heel ver gekeken in het roadbook, dus ik moet nog kijken", zegt hij daar zelf over.

Al houdt hij de deur voor persoonlijk succes nadrukkelijk open.

"Vorig jaar was ik een beetje ziek in de periode dat ik voor ritzeges kon proberen te gaan, dus ik hoop dat ik dit jaar gezond blijf en een goede voorbereiding heb op de Spelen ook. Maar het doel om nog eens een rit te winnen, is wel aanwezig."

Focus op de weg

Met het benoemen van de Olympische Spelen dient zich direct een volgend onderwerp aan in Van der Poels zomer. Hij heeft namelijk besloten om in Parijs wel mee te doen aan de wegwedstrijd, maar hij laat het mountainbiken schieten.

"Dat was geen makkelijke beslissing, maar uiteindelijk denk ik dat ik meer en meer naar het wegrennen ben geëvolueerd. Zeker met deze regenboogtrui is het een unieke kans, omdat het in Parijs toch een wedstrijd is die mij goed ligt. Daarom heb ik die beslissing genomen."

Het mountainbiken heeft Van der Poel echter niet uit zijn hoofd gezet. "Ik hoop in 2028 met een andere fiets op de Spelen te staan", verklapt hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl