NOS NieuwsAangepast

Onderhandelingen morgen verder • Circa 29.000 mensen geëvacueerd

 • Welkom in het liveblog over dag 20 van de oorlog in Oekraïne.
 • Premiers Tsjechië, Slovenië en Polen aangekomen in Kiev.
 • Rusland legt sancties op aan president Biden.
 • Cameraman Fox News gedood bij Kiev.
 • Zelensky: Oekraïne beseft dat het geen lid kan worden van de NAVO.
liveblog gesloten

Adviseur Zelensky vraagt Nederland om versnelde toetreding EU

"Mark Rutte, wees alsjeblieft net zo actief met het versnellen van onze toetreding tot de EU, als met het steunen van ons land." Dat zegt een belangrijke adviseur van de Oekraïense president Zelensky tegen Nieuwsuur.

Rutte sluit Oekraïens lidmaatschap van de EU niet uit, maar zegt dat de procedure jaren kan duren. Eerder vandaag gaf president Zelensky aan dat hij begrijpt dat een NAVO-lidmaatschap er niet in zit.

Aantal Oekraiense vluchteling passeert de grens van 3 miljoen

Het aantal Oekraïense vluchtelingen is de grens van de 3 miljoen gepasseerd. Volgens de vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn nu 3.000.381 Oekraïners het land ontvlucht.

In Nederland tot nu toe voor 6 miljoen euro aan Russische tegoeden bevroren

Nederlandse financiële instellingen hebben tot nu toe voor ruim 6 miljoen euro aan Russische tegoeden bevroren. Dat blijkt uit een brief van minister Kaag van Financiën aan de Tweede Kamer.

Dat is een stuk lager dan in andere landen. In België werd bijvoorbeeld voor 10 miljard aan Russische tegoeden bevroren. In andere landen is ook beslag gelegd op zaken als luxe jachten en villa's, die op zichzelf al tientallen miljoenen euro's waard zijn.

Bevroren zijn de tegoeden van 132 klantrelaties. Het is niet duidelijk om hoeveel personen het gaat, want op de lijst kunnen meerdere meldingen over één persoon staan. Kaag verwacht binnenkort een update te sturen van het totaal aantal bevroren tegoeden.

Onderhandelingen gaan morgen verder

De onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne zijn afgelopen. Morgen wordt er verder gepraat.

Volgens een Oekraïense onderhandelaar zijn de onderhandelingen "een moeilijk en stroperig proces". Er zijn fundamentele tegenstellingen, maar er is ook zeker ruimte voor compromissen, twittert Michajlo Podoljak. In de tussentijd tot de volgende onderhandelingen wordt er in werkgroepen verder gewerkt.

De vrouw die op tv protesteerde: 'Het was mijn besluit'

De tot een boete veroordeelde Russische televisie-medewerker Marina Ovsjannikova sprak bij het verlaten van de rechtbank met de pers. Gisteren liet ze live in de uitzending van het journaal op een Russische staatzender een papier zien met anti-oorlogsleuzen. Volgens Ovsjannikova was de actie helemaal haar eigen idee omdat ze tegen de Russische invasie is.

De journaliste die gisteren live protesteerde tegen de invasie is weer vrij

Vandaag circa 29.000 mensen geëvacueerd

Circa 29.000 mensen zijn vandaag geëvacueerd via humanitaire corridors, zegt een bron uit de omgeving van president Zelensky. De meesten, zo'n 20.000 mensen, vertrokken in hun eigen auto uit de zwaar belegerde stad Marioepol. Toch lukte het hulpkonvooien niet om de stad binnen te komen. Bussen om mensen uit de stad te evacueren en vrachtwagens vol voedsel en medicijnen worden nog steeds geblokkeerd door Russische troepen, zegt de burgemeester van Marioepol. Dat is al drie dagen zo. Alleen mensen die nog brandstof in de tank van hun privé-auto hadden, slaagden erin om weg te komen.

Ook uit Soemy konden duizenden mensen geëvacueerd worden. Meer dan honderd bussen vol met burgers hebben de stad in twee konvooien verlaten, zegt het Rode Kruis tegen persbureau Reuters. Ze hebben de stad Poltava als eindbestemming.

Volgens het Russische ministerie van Defensie zijn er de afgelopen 24 uur met hulp van Russische militairen ruim 36.000 mensen geëvacueerd. Het ministerie zegt dat Oekraïense troepen de evacuatiepogingen tegenwerken. Volgens Verenigde Naties zijn inmiddels bijna 3 miljoen mensen uit Oekraïne gevlucht en zijn er binnen Oekraïne 1,85 miljoen ontheemden.

Oekraïense kajakploeg gestrand in Turkije: 'Voelt je schuldig dat je nog leeft'

Het olympische en paralympische kano- en kajakteam uit Oekraïne is gestrand in Turkije. Ze waren daar op trainingskamp en zitten nu vast. Correspondent Mitra Nazar zocht ze op.

Oekraïense kajakploeg gestrand in Turkije: 'voelt je schuldig dat je nog leeft'

Ook jonge Oekraïense journalist omgekomen

In Oekraïne zijn twee journalisten om het leven gekomen. Naast cameraman Pierre Zakrzewski (55) van Fox News werd ook de Oekraïense producer en fixer Oleksandra Kuvshynova (24) gedood. Ze kwamen om het leven in de buurt van Kiev toen hun auto geraakt werd door geweervuur.

Een andere Fox News -correspondent, Benjamin Hall, raakte gewond bij de aanval. Hij ligt in het ziekenhuis.

'600 gebouwen verwoest in Charkov'

Volgens de burgemeester van Charkov zijn in de stad 600 gebouwen verwoest. "Scholen, kinderdagverblijven, ziekenhuizen en klinieken zijn kapot. Het Russische leger beschiet ons constant vanaf de grond en vanuit de lucht", zegt hij. Hij zegt dat iedereen die dat wil nog altijd uit de stad weg kan met de trein of met de auto.

Rusland voerde vandaag het aantal bombardementen op Kiev op. Een appartementencomplex en een metrostation werden daarbij vernield. Vanuit Marioepol konden burgers in 2000 auto's de stad ontvluchten langs een humanitaire corridor. Het was de grootste evacuatie tot nu toe vanuit de zwaar belegerde stad.

Europese leiders per trein aangekomen in Kiev

De Poolse premier Morawiecki twittert dat hij en de Tsjechische premier Fiala, zijn Sloveense ambtgenoot Janša en de Poolse vicepremier Kaczynski in de Oekraïense hoofdstad zijn aangekomen. Ze waren vanochtend per trein naar Kiev vertrokken om hun steun te betuigen aan president Zelensky.

'Ik ben gevlucht, maar mijn vriend moet vechten'

Alina (19) vluchtte weg uit Kiev omdat het te gevaarlijk werd. Haar vriend mocht niet mee, die moest blijven om te vechten.

'Ik ben gevlucht, maar mijn vriend moet vechten'

Buitengewone vergadering NAVO op 24 maart met president Biden

NAVO-chef Jens Stoltenberg heeft een buitengewone vergadering belegd in Brussel op 24 maart. Daar spreken de staatshoofden en regeringsleiders van de NAVO-landen over de Russische invasie van Oekraïne, de NAVO-steun aan Oekraïne en over het verder versterken van de verdediging van het NAVO-grondgebied. President Biden heeft aangekondigd bij de top aanwezig te zijn. Hij is dan al in Brussel voor een EU-top.

Beschietingen in Charkov tijdens evacuatie

In Charkov openden Russische troepen het vuur tijdens de evacuatie van burgers. De video is door de NOS geverifieerd.

Rusland stapt uit Raad van Europa

Rusland is officieel uit de Raad van Europa gestapt. Het land voorkomt zo dat de verdragsorganisatie, die de democratie en de rechtsstaat in Europa bewaakt, Rusland zelf de deur wijst.

Rusland kondigde het vertrek aan vlak voordat er gestemd zou worden over het intrekken van het Russische lidmaatschap. Rusland kondigde meteen aan ook het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens op te zeggen, meldt de raad. Slechts één keer eerder stapte een lidstaat uit de verdragsorganisatie. Dat was Griekenland tijdens de militaire dictatuur.

Als Rusland geen lid meer is, kunnen Russen hun recht niet meer halen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Ook zou Rusland nu de doodstraf weer kunnen invoeren.

Russische troepen houden personeel en patiënten vast in ziekenhuis Marioepol

Russische troepen hebben personeel en patiënten van het ziekenhuis in Marioepol in gijzeling genomen, zegt de loco-burgemeester van de stad.

"We hebben informatie ontvangen dat het Russische leger ons grootste ziekenhuis heeft ingenomen, en ze gebruiken onze patiënten en artsen als gijzelaars", zei hij in een nieuwsuitzending.

Het zou gaan om ongeveer 400 mensen. Het is niet duidelijk wat Rusland met de actie voor ogen heeft.

Journaliste Marina Ovsjannikova veroordeeld tot boete

De journaliste die gisteren live op de Russische staatstelevisie ageerde tegen de oorlog in Oekraïne is door een rechtbank in Moskou veroordeeld tot een boete van 30.000 roebel, circa 250 euro.

Marina Ovsjannikova kreeg de boete voor de video die ze voorafgaand aan het protest opnam en niet voor de live-actie op televisie. In die video riep ze op tegen de oorlog te protesteren. Daarmee maakte ze zich volgens de rechter schuldig aan het organiseren van een ongeoorloofd openbaar evenement.

Ovsjannikova zal later ook berecht worden voor het verspreiden van 'valse informatie' over het Russische leger. Daar staat een gevangenisstraf van 15 jaar op op grond van de wet die hier onlangs over werd aangenomen.

Na de uitspraak zei Ovsjannikova tegen journalisten dat ze twee dagen niet had geslapen en 14 uur lang ondervraagd was zonder dat ze contact mocht opnemen met een advocaat of haar familie.

Podcast De Dag over journalisten in Kiev

De aanvallen op de Oekraïense hoofdstad Kiev nemen toe en het wordt er ook voor journalisten steeds gevaarlijker. Step Vaessen van al Jazeera English en de Vlaamse journalist Bruno Beeckman vertellen in podcast De Dag hoe ze de stad met zwaar gemoed verlaten, vlak voor het mogelijk verder escaleert.

Step Vaessen sprak dit weekend nog met president Zelensky in het presidentieel paleis. En Bruno Beeckman stapte na drie intense weken in Kiev gisteravond op een overvolle trein met vluchtelingen naar Slowakije. Beiden zijn ontdaan over wat ze gezien en gehoord hebben.

Je kunt de podcast hier beluisteren.

Defensie geeft (veld)bedden in bruikleen voor opvang Oekraïners

Defensie stelt 5000 bedden beschikbaar voor noodopvanglocaties in het land. Door de grote aantallen Oekraïense vluchtelingen zijn er nu nog onvoldoende reguliere opvangplekken. De in totaal 1500 gewone en 3500 veldbedden die Defensie tot eind augustus in bruikleen geeft, worden verdeeld door het Rode Kruis.

Inmiddels zijn er al 650 bedden afgeleverd bij door het Rode Kruis aangewezen plekken in Emmen en Tilburg. Ongeveer 1350 veldbedden gingen al naar Brunssum, Utrecht en de Friese dorpen Tzum en Twijzel.

Rusland legt sancties op aan president Biden en enkele ministers

Rusland legt inreisverboden op aan de Amerikaanse president Joe Biden, verschillende ministers en andere hoge functionarissen in de VS. Het is een reactie op Amerikaanse sancties tegen Rusland en hooggeplaatste Russen.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dinsdag een "zwarte lijst" gepubliceerd met daarop de namen van dertien Amerikanen die niet langer welkom zijn in het land. De Russische maatregelen gelden voor onder anderen buitenlandminister Antony Blinken en defensieminister Lloyd Austin, CIA-chef William Burns en nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan. Ook de namen van Witte Huis-woordvoerder Jen Psaki en voormalig minister van Buitenlandse Zaken en oud-presidentskandidaat Hillary Clinton staan op de lijst.

Oost-Europese leiders op weg naar Kiev niet op EU-missie

De regeringsleiders van Polen, Tsjechië en Slovenië die onderweg zijn naar Kiev om hun steun te betuigen aan Oekraïne maken die reis op eigen initiatief. De Poolse premier Mateusz Morawiecki zei op Facebook dat ze namens de EU naar Kiev reisden, maar EU-functionarissen zeggen tegen persbureau AP dat ze op eigen houtje reizen.

Het bezoek werd de afgelopen dagen voorbereid, maar werd om veiligheidsredenen geheim gehouden. De voorzitter van de Europese Raad Michel en de NAVO werden voor vertrek wel op de hoogte gesteld. Michel zou de vier op het veiligheidsrisico van de reis hebben gewezen.

De Tsjechische premier Fiala, zijn Sloveense ambtgenoot Janša, de Poolse premier Morawiecki en de Poolse vicepremier Kaczynski reizen per trein naar de belegerde Oekraïense hoofdstad. Ze zijn volgens persbureau DPA vanochtend de Pools-Oekraïense grens overgestoken. Op dit moment is niet duidelijk waar ze precies zijn.

Cameraman Fox News gedood bij Kiev

Een cameraman die werkzaam was voor de Amerikaanse zender Fox News is om het leven gekomen bij een aanval in de buurt van de Oekraïense hoofdstad Kiev, gisteren. Dat meldt Fox News-presentator John Roberts op Twitter.

Gisteren werd al bekend dat Fox News-correspondent Benjamin Hall gewond was geraakt bij een aanval bij Kiev. Roberts schrijft dat cameraman Pierre Zakrzewski gisteren bij diezelfde aanval is gedood. "Ik heb vaak met Pierre gewerkt, overal ter wereld. Hij was iemand om te koesteren. Onze gebeden gaan uit naar Pierres vrouw en familie", schrijft Roberts.

Afgelopen zondag kwam ook al een Amerikaanse journalist om het leven. Freelance documentairemaker Brent Renaud was met een collega aan het werk toen ze onder vuur werden genomen en hij in zijn nek werd getroffen. Ze werkten aan een documentaire over de wereldwijde vluchtelingencrisis voor Time.

Zelensky: Oekraïne beseft dat het geen lid kan worden van de NAVO

Oekraïne beseft en begrijpt dat het NAVO-lidmaatschap er niet in zit. Dat zei president Zelensky in een toespraak op een bijeenkomst van de leiders van de Joint Expeditionary Force, meldt het Oekraïense persbureau Ukrinform. Als de deur van de NAVO niet openstaat, zei Zelensky, "dan moeten we samenwerken met de instellingen waarmee we dat kunnen." Dat kan Oekraïne helpen en beschermen. Daarnaast moeten er afzonderlijke veiligheidsgaranties komen, vindt de president.

Volgens waarnemers lijkt Zelensky daarmee te zinspelen op een mogelijk compromis in de oorlog met Rusland. Een toetreding van Oekraïne tot het westerse militaire bondgenootschap is voor Rusland onacceptabel. Moskou stelt onder meer dat het Oekraïne wil "demilitariseren".

De Joint Expeditionary Force is een door het Verenigd Koninkrijk geleide expeditiemacht die kan worden ingezet bij verdedigingsacties te land, ter zee en in de lucht. De landen die er aan meedoen zijn Denemarken, Finland, Estland, IJsland, Letland, Litouwen, Zweden, Noorwegen en Nederland.

We kunnen dus geen NAVO-lid worden, dat moeten we aannemen'

Marina Ovsjannikova voor de rechter

Marina Ovsjannikova, de vrouw die gisteren live op de Russische staatstelevisie ageerde tegen de oorlog in Oekraïne, is vandaag voor de rechter verschenen in Moskou. Ze wordt beschuldigd van het organiseren van een ongeoorloofd openbaar evenement. Dat is een administratieve aanklacht die kan leiden tot een boete van maximaal 30.000 roebel (circa 250 euro), een taakstraf of maximaal tien dagen gevangenisstraf.

Het lijkt er dus op dat de journalist niet wordt aangeklaagd op grond van de nieuwe wet die het verspreiden van 'valse informatie' over de Russische strijdkrachten strafbaar stelt.

In onderstaande tweet is Ovsjannikova te zien met haar advocaat in de rechtbank.

Onderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland hervat

De onderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland zijn hervat. Dat meldt de Oekraïense onderhandelaar Michaljo Podoljak op Twitter. Er wordt volgens hem vandaag gepraat over een staakt-het-vuren en de terugtrekking van de Russische troepen uit Oekraïne. Van Russische zijde zijn geen mededelingen gedaan over de onderhandelingen.

De twee landen begonnen gisteren via een videoverbinding aan de vierde onderhandelingsronde. In de middag werd die onderbroken, met de mededeling dat het overleg vandaag zou worden hervat. Vandaag zijn de onderhandelaars weer fysiek bij elkaar gekomen zoals te zien is op onderstaande foto. Vermoedelijk op dezelfde locatie waar ze elkaar eerder spraken, aan de grens met Belarus.

'Zaai graan en vergiet geen bloed op ons land'

Inwoners van Cherson, in het zuiden van Oekraïne, blijven de Russische bezetters uitdagen en protesteren tegen de bezetting van hun stad. Een vrouw probeert Russische militairen te overtuigen om zich over te geven.

'Zaai graan en vergiet geen bloed op ons land'

Duitse inlichtingendienst: vervang Russische antivirussoftware

De Duitse inlichtingendienst BSI adviseert Duitse instellingen en bedrijven om de antivirussoftware van het Russische bedrijf Kaspersky snel te vervangen. Door de oorlog in Oekraïne is de kans op cyberaanvallen vanuit Rusland groter geworden, zegt de BSI.

"Antivirussoftware en de bijbehorende clouddiensten moeten een permanente, versleutelde verbinding onderhouden met de servers van de fabrikant. Daarom is het vertrouwen in de betrouwbaarheid en de zelfbescherming van een fabrikant van cruciaal belang", schrijft de BSI. "Als er wordt getwijfeld over de betrouwbaarheid van de fabrikant, vormt zijn antivirussoftware een veiligheidsrisico voor digitale infrastructuren."

De BSI is bang dat het risico op een grootschalige cyberaanval toeneemt als de oorlog voortduurt. "Een Russische IT-fabrikant kan zelf aanvallen uitvoeren, gedwongen worden om tegen zijn wil systemen aan te vallen, of zelf het slachtoffer worden van een cyberoperatie zonder dat hij daarvan op de hoogte is."

Nieuwe sancties VK voor Russische individuen

Nog eens 370 Russische individuen en instellingen zijn doelwit van nieuwe Britse sancties, zoals de bevriezing van tegoeden en inreisverboden. Nieuwe namen in de lijst zijn onder meer voormalige Russische president Medvedev, hoofdredacteur van de Russische zender RT Margarita Simonjan, en Michail Fridman, topman van een van Ruslands grootste banken Alfa-Bank, meldt de BBC.

Fridman liet zich eerder uit over de oorlog in Oekraïne. Hij noemde in een brief aan zijn medewerkers de situatie in het buurland een "tragedie" en schreef dat "oorlog nooit een antwoord kan zijn". Later nam hij een deel van zijn woorden terug uit angst voor represailles.

Het VK heeft Rusland ook al handelsbeperkingen opgelegd, waaronder een extra tarief van 35 procent op wodka.

Kremlin: 'Protestactie op televisie is hooliganisme'

Het Kremlin noemt de protestactie gisteren tegen de oorlog in Oekraïne op de Russische staatszender Channel One "hooliganisme". Marina Ovsjannikova werd na haar protest in een live-tv-uitzending aangehouden.

"Wat deze vrouw betreft, is dit hooliganisme", zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov, die vervolgens de staatszender prees als een pijler van objectief en actueel nieuws. "De zender zal dit tot op de bodem uitzoeken", zei Peskov tegen verslaggevers.

Een bron meldt aan het Russische persbureau TASS dat de onderzoekscommissie van de Russische Federatie een vooronderzoek is begonnen tegen Ovsjannikova. Onlangs werd in Rusland een wet aangenomen die het verspreiden van 'valse informatie' over de oorlog in Oekraïne zwaar bestraft, tot een gevangenisstraf van maximaal 15 jaar. Het is vooralsnog niet duidelijk waar Ovsjannikova van beschuldigd wordt.

Finse president: Poetin wil geen vervanging van regering Oekraïne

De Finse president Sauli Niinistö denkt dat Rusland Oekraïne niet is binnengevallen om de regering in Kiev te vervangen. Dat zei Niinistö in een interview met CNN vandaag. De Fin sprak vrijdag met de Russische president Poetin.

Niinistö zei dat Poetin hem vertelde dat hij nooit had opgeroepen tot een regeringswissel in Oekraïne. In plaats daarvan wil Poetin dat het schiereiland de Krim (in 2014 door Rusland geannexeerd) wordt erkend als onderdeel van Rusland, net als de oostelijke Oekraïense Donbass-regio. Tenslotte eist hij de neutraliteit van Oekraïne.

Volgens Niinistö is het ook heel duidelijk dat Poetin graag rechtstreeks met de Verenigde Staten wil praten. Niinistö kent Poetin al zo'n tien jaar en speelde ijshockey met hem (foto). Hij omschrijft Poetin als "een vechter". Niinistö zei niet bang te zijn. "En de Finnen zijn ook niet bang, maar we zijn wel waakzaam."

Niinistö en Poetin tijdens een icehockeywedstrijd in 2012

Meer dan 3 miljoen mensen gevlucht uit Oekraïne

Het aantal mensen dat Oekraïne is ontvlucht is opgelopen tot meer dan 3 miljoen, meldt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zegt dat bijna 1,8 miljoen vluchtelingen uit Oekraïne naar buurland Polen gevlucht zijn. Andere landen die veel vluchtelingen hebben opgevangen zijn Roemenië, Moldavië, Hongarije en Slowakije.

Van de vluchtelingen zijn er meer dan 150.000 niet-Oekraïens. Volgens VN-kinderrechtenorganisatie Unicef staat het aantal gevluchte kinderen op 1,5 miljoen, wat neerkomt op 55 kinderen per minuut sinds het begin van de oorlog.

VK stelt nieuwe economische sancties in: ook meer importbelasting op wodka

Het VK heeft meer details bekendgemaakt over nieuwe economische sancties die het land tegen Rusland instelt.

Op honderden producten uit Belarus en Rusland wordt een importtarief geheven dat 35 procent hoger ligt dan het oude tarief. Het gaat om producten die bij elkaar ongeveer 900 miljoen Britse pond (ruim 1 miljard euro) waard zijn. Een van de producten die hierdoor getroffen worden, is Russische wodka.

Ook komt er een ban op de export van luxeartikelen naar Rusland, zoals bepaalde luxe voertuigen, mode en kunstwerken. De maatregelen worden "binnenkort" ingevoerd. Ze moeten ertoe leiden "dat oligarchen en andere leden van de elite die onder Poetins bewind rijk zijn geworden en zijn illegale invasie steunen geen toegang meer hebben tot luxe artikelen".

Premier Johnson meldde zaterdag al dat de sancties eraan kwamen en dat er in de loop van de week meer over bekend zou worden.

Russische wodka

Protest op live-televisie 'volgende haarscheurtje' in propaganda Rusland

Het protest van Marina Ovsjannikova, de vrouw die gisteren op de Russische staatstelevisie ageerde tegen de oorlog in Oekraïne, is een nieuw haarscheurtje in de Russische propaganda over de 'militaire operatie' in Oekraïne, zegt Rusland-correspondent Geert Groot Koerkamp.

Of Ovsjannikova er met een boete vanaf komt zoals eerder met andere demonstranten is gebeurd, is niet gezegd, zegt Groot Koerkamp. "Het is een drieste actie, dus het zou kunnen dat ze berecht wordt om een voorbeeld te stellen. Maar eerst moet duidelijk worden waar ze van beschuldigd wordt."

Ontsnapt aan de dood na beschieting woonwijk in Kiev

Igor Krupa kijkt toe hoe de brandweer het vuur blust, nadat zijn flat was getroffen door beschietingen. Hij kwam er ongeschonden vanaf omdat hij de aanvallen had verwacht en zich goed had voorbereid, zegt hij:

Ontsnapt aan de dood na beschieting van woonwijk in Kiev

New York Times begint nieuwskanaal op Telegram

De New York Times is met een kanaal op Telegram begonnen om te zorgen dat mensen in landen waar sociale media zijn geblokkeerd toch het oorlogsnieuws kunnen volgen. Op het kanaal verschijnt alleen nieuws over Oekraïne.

Het is een reactie op het beperken van de toegang tot sociale media in Rusland. Dit weekend ging Instagram op zwart. Eerder blokkeerde de overheid al de toegang tot Facebook. Ook werd Twitter beperkt en TikTok kan alleen nog binnen Rusland gebruikt worden met door de staat gecontroleerde content.

Schieten met fosformunitie is 'grijs gebied' in het oorlogsrecht

Volgens Oekraïne heeft het Russische leger afgelopen weekend fosformunitie ingezet in het plaatsje Popasna in Oost-Oekraïne. Als er echt zulke brandbare explosieven zijn ingezet, is dat mogelijk een oorlogsmisdaad. Maar voor militaire doeleinden is het gebruik van witte fosfor onder voorwaarden wel toegestaan, leggen experts uit in dit artikel:

Inwoners Kiev moeten anderhalve dag binnenblijven

In Kiev is vanaf vanavond 20.00 uur tot donderdagochtend 07.00 uur lokale tijd een uitgaansverbod van kracht. De burgemeester van de stad, Vitaly Klitsjko, maakte het besluit bekend nadat de stad vanochtend vroeg opnieuw getroffen was door artillerievuur. Enkele flatgebouwen werden geraakt. Zeker twee mensen zijn daarbij omgekomen, meldt de burgemeester.

"Het is verboden om je zonder speciale toestemming door de stad te bewegen", zei Klitjsko. "De hoofdstad is het hart van Oekraïne en zal worden verdedigd. Ik roep alle inwoners op zich erop voor te bereiden dat ze twee dagen lang in huis of bij luchtalarm in de schuilkelder moeten blijven."

Europese Regeringsleiders in Oekraïne aangekomen

De regeringsleiders van Polen, Tsjechië en Slovenië zijn de Pools-Oekraïense grens overgestoken, meldt het Duitse persbureau DPA. Ze willen naar Kiev gaan om hun steun te betuigen aan Oekraine. Het kantoor van de Oekraïense president heeft het bezoek bevestigd.

De Tsjechische premier Petr Fiala, zijn Sloveense ambtgenoot Janez Janša, de Poolse premier Mateusz Morawiecki en de Poolse vicepremier Jaroslaw Kaczynski rezien per trein naar de deels belegerde Oekraïense hoofdstad.

Satellietbeelden van de oorlog

 • Maxar
  Brandende huizen in Mosjoen, dicht bij Kiev
 • Maxar
  Schade en branden in westelijk Marioepol
 • Maxar
  Schade aan ziekenhuis en flatgebouwen, westelijk Marioepol
 • Maxar
  Verwoesting en branden bij flatgebouwen en een winkelcentrum in Marioepol
 • Maxar
  Brand in het oosten van Marioepol
 • Maxar
  Gestrande auto's voor een verwoeste brug bij Irpin, dicht bij Kiev
 • Maxar
  Beeld van Ostriv Zmiinji (Slangeneiland) voor de oorlog
 • Maxar
  De schade op Ostriv Zmiinji (Slangeneiland) na beschietingen

Satellietbeelden van de schade op verschillende plaatsen in Oekraïne: Marioepol, plaatsen rond Kiev en Slangeneiland in de Zwarte Zee. De beelden zijn gemaakt door het Amerikaanse bedrijf Maxar Technologies.

Video: president Zelensky bedankt protesterende Russische tv-medewerkster

In een videoboodschap heeft de Oekraïense president zijn dank uitgesproken voor de protesten van Russen tegen de oorlog. Hij bedankte in het bijzonder tv-producent Marina Ovsjannikova voor haar protest live in een studio van de staatstelevisie, dat ertoe leidde dat ze werd opgepakt.

President Zelensky bedankt protesterende Russische tv-medewerkster

Premiers Tsjechië, Slovenië en Polen naar Kiev

De regeringsleiders van Tsjechië, Slovenië en Polen willen vandaag naar Kiev gaan om er namens de Europese Unie steun te betuigen aan Oekraïne.

"Het doel van het bezoek is het overbrengen van onze ondubbelzinnige steun voor Oekraïne en zijn vrijheid en onafhankelijkheid, schrijft de Tsjechische premier Petr Fiala in een tweet.

Fiala wordt vergezeld door zijn Sloveense ambtgenoot Janez Janša, de Poolse premier Mateusz Morawiecki en de Poolse vicepremier Jaroslaw Kaczynski. Ze hebben hun bezoek afgestemd met de Europese Commissie en de VN. Het is voor het eerst sinds het begin van de oorlog dat een hoge Europese delegatie naar Kiev gaat.

Het kantoor van de Oekraïense president Zelensky heeft het aangekondigde bezoek bevestigd, maar gaf verder geen details. Het is niet duidelijk hoe de regeringsleiders naar de Oekraïense hoofdstad gaan. Kiev is gedeeltelijk omsingeld door Russische troepen en ligt onder artillerievuur.

Rusland zegt geen voedseltekorten te verwachten, maar waarschuwt tegen hamsteren

Er is geen risico op voedseltekorten in Rusland door de westerse sancties, zegt de Russische vicepremier Viktoria Abramtsjenko. In een verklaring waarschuwde ze tegen het hamsteren van van producten.

De Russische economie staat wel onder grote druk door de sancties. Abramtsjenko stelt dat consumenten niet de vraag naar producten moeten opdrijven met "aankopen voor de toekomst". "We zullen de markt heroriënteren en onze samenwerking met bevriende landen uitbreiden", aldus de vicepremier.

Vanwege de sancties heeft Rusland al stappen gezet om de voedselvoorziening veilig te stellen. Zo vaardigde premier Misjoestin gisteren een besluit uit om de export van witte en ruwe suiker tijdelijk te verbieden. Tot de zomer is ook de export van tarwe, rogge, gerst en maïs naar buurlanden Kazachstan en Belarus stopgezet.

Beelden van beschoten flatgebouw in Kiev

Op beelden van persbureau AP zijn de gevolgen te zien van een beschieting van een flatgebouw in Kiev. Het gebouw van vijftien verdiepingen staat in de wijk Svjatosjinsky, aan de westkant van de Oekraïense hoofdstad. Er ontstond een brand. Zeker één persoon is volgens een Oekraïense functionaris om het leven gekomen. Een aantal mensen kon door de brandweer worden gered. Volgens het Oekraïense leger werd het gebouw geraakt bij een Russische artilleriebeschieting. Ook een ander gebouw zou zijn geraakt.

Woonwijk aan de rand van Kiev getroffen

Osinga: Russen trekken zich wat terug en gaan over op artilleriebeschietingen

Hoewel de artilleriebeschietingen doorgaan, lijkt de Russische invasie in Oekraïne een beetje stil te vallen. Ook een Russische generaal erkende gisteren dat de operatie niet helemaal volgens plan verloopt. De afgelopen dagen al zagen we wat vertraging", zegt bijzonder hoogleraar oorlogsstudies Frans Osinga in het NOS radio 1 Journaal. "Het leek op een operationele pauze. We dachten dat Rusland zijn fronttroepen aan het versterken was. Vervolgens verwacht je dan een intensivering van de gevechten, en dat zien we niet."

Dat wil niet zeggen dat er niet veel gebeurt. "Er wordt nog steeds enorm geschoten op de grote steden, vannacht ook weer. Een Britse inlichtingendienst zegt dat het ook zou kunnen zijn dat Rusland op het punt staat om chemische wapens te gaan gebruiken. Maar het ziet er nu naar uit dat Rusland te weinig troepen heeft om de grote steden helemaal te omsingelen. In plaats daarvan trekken ze zich misschien wat terug, om vervolgens vooral over te gaan op wat ze de afgelopen dagen al deden: artilleriebeschietingen en beschietingen met langeafstandsraketten."

"De troepenmacht van 150.000 mensen die Rusland heeft meegenomen is onvoldoende om Oekraïne daadwerkelijk te bezetten", zegt Osinga, "Zeker gezien de effectieve weerstand van Oekraïense troepen. In die zin lijkt het erop dat Rusland een misrekening heeft gemaakt."

"De vraag is: in hoeverre denkt Poetin momenteel dat zijn doelstellingen behaald zijn? Hij zit niet te wachten op een langdurige oorlog, de sancties laten zich voelen en er worden zware verliezen geleden." In het zuiden lijken de Russische doelstellingen wel behaald te zijn, denkt Osinga. "Maar in de Donbas is er felle weerstand, en in Kiev zie je wel dat die omsingeling plaatsvindt, maar ook dat lijkt nog niet te lukken. Zolang de strop rond Kiev nog niet rond is denk ik dat Rusland nog even doorgaat, zodat ze maximaal rendement uit de diplomatieke onderhandelingen kunnen halen."

Flatgebouw in Kiev in brand

Een flatgebouw in Kiev staat in brand nadat meerdere explosies werden gehoord in de stad, meldt het Oekraïense persbureau Ukrinform. Er zijn nog geen details bekend over de brand.

Aan het begin van de ochtend werden meerdere harde explosies gehoord in Kiev, meldden verschillende internationale journalisten en het tv-kanaal Ukraine 24.

Explosies kort voor dageraad in Kiev

Ook in België compensatie voor prijzen energie en brandstof

Ook Belgen kunnen de komende maanden een compensatie verwachten voor de gestegen energie- en brandstofprijzen. De regering in Brussel verlaagt vanaf april de btw op gas en elektriciteit van 21 naar 6 procent. Mensen die nog stookolie gebruiken, krijgen een cheque van 200 euro.

Dit gemeentehuis vangt vluchtelingen op en is tegelijk stembureau

Na een fusie van drie gemeenten blijft er één gemeentehuis over. Eén van de drie is verbouwd voor vluchtelingenopvang. De eerste groep Oekraïense vrouwen met kinderen zijn vandaag aangekomen. Naast opvanglocatie is het gemeentehuis ook stembureau.

Dit gemeentehuis vangt vluchtelingen op en is tegelijk stembureau

Veel interesse in taalcursus Oekraïens op Duolingo

Sinds het begin van de oorlog hebben veel meer mensen interesse om Oekraïens te leren via Duolingo. Wereldwijd steeg het aantal mensen dat de taal probeert te leren met de app tot bijna het zesvoudige van voor de oorlog.

In Polen gingen zelfs negentien keer zo veel mensen Oekraïens leren. Mogelijk heeft dat te maken met het grote aantal vluchtelingen dat in Polen is aangekomen de afgelopen weken.

Duolingo heeft besloten om alle inkomsten van reclames in de Oekraïense cursus aan goede doelen te schenken, meldt de topman van het bedrijf. Tegelijkertijd heeft het bedrijf alle betaalde opties voor gebruikers in Rusland en Belarus afgesloten. Wel kunnen zij nog gebruik maken van de gratis versie.

The New York Times: Rusland gebruikt mysterieuze munitie in Oekraïne

Het Russische leger gebruikt een mysterieuze vorm van munitie in de korteafstandsraketten die het vanaf de grens richting Oekraïne afvuurt, meldt The New York Times. Het gaat om afleidingsmunitie die uit de afgevuurde Iskander M-korteafstandsraketten komt en ervoor zorgt dat het Oekraïense raketafweersysteem de raketten niet goed opmerkt.

Het was bij de internationale gemeenschap niet bekend dat Rusland deze afleidingsapparaten bezat of gebruikte. Volgens een bron binnen de Amerikaanse inlichtingendiensten zijn het apparaten van ongeveer 30 centimeter lang, die eruit zien als een witte pijl met een oranje staart.

De afleidingsraketten produceren radiosignalen die de radar waarmee de Iskander M-raketten worden gesignaleerd verstoren.

Zelensky: opnieuw gesprekken tussen Oekraïne en Rusland

De Oekraïense president Zelensky zegt in een video op Facebook dat vandaag opnieuw gesprekken tussen Oekraïne en Rusland worden gehouden. Hij zei dat de gesprekken die tot nu toe gehouden zijn "best goed" waren. Het is voor de vierde keer dat de partijen met elkaar om tafel gaan.

Ook bedankte hij in zijn video Russen die protesteren tegen de oorlog en "zich niet laten weerhouden om de waarheid te vertellen". Hij noemde in het bijzonder Marina Ovsiannikova, de medewerkster van het Russische tv-nieuws die gisteren een vel papier omhoog hield met de teksten "stop de oorlog" en "jullie worden voorgelogen".

Dit zijn beelden van dat moment:

Protest tegen oorlog tijdens Russisch tv-journaal op staatszender

Voormalige Russische vicepremier levert kritiek op oorlog

De voormalige Russische vicepremier Arkadi Dvorkovitsj heeft de oorlog in Oekraïne afgekeurd. Dat deed hij in een interview met het Amerikaanse tijdschrift Mother Jones. "Oorlogen zijn het ergste wat je kan overkomen in het leven. Ook deze oorlog", zei hij in het interview, dat hij gaf vanuit Rusland. "Mijn gedachten zijn bij de Oekraïense burgers."

"Oorlogen doden niet alleen levens van onschatbare waarde, maar ook hoop en ambities. En het bevriest of vernietigt relaties", zei de ex-vicepremier. Dvorkovitsj is een van de weinige prominente Russen die de oorlog heeft veroordeeld. In Rusland is het verboden om de woorden 'oorlog' en 'invasie' te noemen en critici die "valse informatie" verspreiden riskeren een gevangenisstraf tot 15 jaar.

Dvorkovitsj werkte van 2012 tot 2018 als vicepremier. Nu is hij voorzitter van de de internationale schaakbond.

Bijna 44.000 Britten melden zich aan voor opnemen Oekraïense vluchtelingen

De Britse overheid is gisteren het initiatief Homes for Ukraine begonnen, waarbij Britten zich kunnen aanmelden om Oekraïense vluchtelingen in huis te nemen. In de eerste vijf uur hebben 43.800 mensen zich aangemeld.

Na de inschrijving worden Britten gekoppeld aan vluchtelingen die in de afgelopen weken een Brits visum hebben gekregen. Daar krijgen ze een vergoeding van 350 pond (415 euro) per maand voor. Onder deze regeling moeten mensen hun huis dan wel voor minimaal zes maanden beschikbaar stellen.

Huisvestingsminister Michael Gove heeft gezegd dat er geen limiet zit op het aantal Oekraïners dat het Verenigd Koninkrijk binnen mag komen met het nieuwe versoepelde visabeleid.

Oorlog bedreigt voedselvoorziening in armere landen

De oorlog in Oekraïne bedreigt de wereldwijde voedselvoorziening en vormt een gevaar voor de armste landen in de wereld, waarschuwen de Verenigde Naties.

Meer dan veertig armere landen, voornamelijk in Afrika, importeren zeker een derde van hun tarwe uit Oekraïne en Rusland. Achttien van die landen importeren zeker 50 procent. Onder hen zijn Egypte, Soedan, Somalië en Jemen. Oekraïne wordt ook wel de graanschuur van de wereld genoemd.

"De armste mensen worden hier het hardst geraakt en dit kan zorgen voor politieke instabiliteit en onrust over de wereld", zei VN-secretaris-generaal Guterres.

Eerste Oekraïense kinderen warm ontvangen op basisschool De Horizon

Het onderwijs bereidt zich voor op de komst van zo'n 15.000 tot 25.000 Oekraïense kinderen. Bij deze basisschool voor nieuwkomers 'de Horizon' weten ze hoe ze deze kinderen moeten opvangen en lesgeven. De minister komt kijken hoe deze school het aanpakt.

Eerste Oekraïense kinderen warm ontvangen op basisschool De Horizon

Spanje legt voor het eerst beslag op megajacht

Na Italië, Frankrijk en Duitsland heeft ook Spanje een miljoenenjacht van een Russische oligarch aan de ketting gelegd. In Barcelona werd beslag gelegd op de Valerie van wapenfabrikant Sergej Tsjemezov. Het schip zou een waarde hebben van 140 miljoen euro en is 80 meter lang.

In een televisie-interview meldde de Spaanse premier Sanchez dat de komende tijd meer inbeslagnames zullen volgen. Dit is het gevolg van sancties die de Europese Unie heeft opgelegd aan Russische oligarchen en mensen die nauwe banden hebben met de president Poetin. In Italië werd ook al beslag gelegd op villa's die in handen waren van oligarchen.

Vicepremier Oekraïne: 4000 mensen geëvacueerd

Het is meer dan 4000 mensen vandaag gelukt om steden en dorpen in de frontlinie te ontvluchten via humanitaire corridors, heeft de Oekraïense vicepremier bekendgemaakt. Irina Verestsjoek zei verder dat het opnieuw niet is gelukt om een konvooi met hulpmiddelen naar de belegerde stad Marioepol te brengen.

Welkom

In dit blog lees en bekijk je alle ontwikkelingen van dinsdag 15 maart van de oorlog in Oekraïne. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.