NOS Nieuws

Biden op 264 kiesmannen na winst Michigan • Voorlopig geen uitslag Nevada

liveblog gesloten

Sluiting liveblog

We sluiten dit liveblog en volgen de tweede dag na de verkiezingen in de VS in een nieuw blog.

Bijna alle stemmen Georgia geteld

In swing state Georgia zijn inmiddels bijna alle stemmen geteld. Persbureau AP schat dat 98 procent van de geschatte hoeveelheid stemmen is geteld. Trump heeft op dit moment een voorsprong van iets meer dan 28.000 stemmen.

Arrestaties in Portland, Pittsburgh, New York en Minneapolis

In verschillende steden in de VS zijn arrestaties verricht bij protesten van verschillende actiegroepen. In het centrum van Portland zijn zeker acht personen gearresteerd, nadat bij een protest winkelruiten werden vernield en een molotovcocktail zou zijn gegooid.

Bij Minneapolis werden demonstranten gearresteerd die over een snelweg liepen. Ook in Pittsburg en New York zijn arrestaties verricht.

Er werd al rekening gehouden met onrust tijdens en na de verkiezingen. Zo werden in meerdere staten troepen van de National Guard in paraatheid gebracht en timmerden winkeliers hun etalages dicht. Grote incidenten of rellen lijken vooralsnog uit te blijven.

CNN: Team-Trump overweegt juridische stappen in Arizona en Nevada

Het campagneteam van president Trump overweegt juridische stappen te ondernemen over de stembusgang in Arizona en Nevada, meldt CNN. Eerder werd naar de rechter gestapt om het tellen van de stemmen in Georgia, Michigan en Pennsylvania stop te zetten. Het team stelt namelijk dat er onregelmatigheden zijn opgetreden bij het tellen van de stemmen. In Wisconsin heeft het team om hertelling van de stemmen gevraagd. Volgens CNN wordt eenzelfde stap voorbereid in Georgia.

Voor de verkiezingen werd al verwacht dat uitslagen van meerdere staten zouden worden aangevochten in de rechtbank. Beide partijen hebben daar een leger aan advocaten voor ingehuurd.

Protest bij stembureau in Arizona

Bij een stemkantoor in Maricopa, Arizona protesteren zo'n 200 Trumpsupporters die toegang tot de telling eisen. Volgens een journalist van ABC News gaat het om de extremistische groepering AZ Patriots Movement.

Biden staat bijna 3 procentpunt voor op Trump in de Grand Canyon State. Persbureau AP heeft de 11 kiesmannen van Arizona al toegekend aan Biden, op basis van 86 procent van de stemmen.

Voorlopig geen uitslag uit Nevada

De kiescommissies van Nevada zullen de komende uren geen nieuwe uitslagen delen. Eerder vanavond werd vanuit de federale kiescommissie aangegeven dat meer uitslagen gedeeld zouden worden, maar lokale commissies hebben aangegeven dat ze dat niet gaan redden. Het tellen gaat morgenochtend (Amerikaanse tijd) pas verder. Een uitslag zal dus nog zeker een halve dag op zich laten wachten.

Biden loopt vooruit op presidentschap: nieuwe website, terugkeer klimaatverdrag

Joe Biden heeft, vooruitlopend op een mogelijke verkiezingswinst, zijn transitiewebsite gelanceerd. Op Buildbackbetter.com schrijft de Democratische kandidaat dat zijn team voorbereidingen treft om de crises die het land treffen ("van een pandemie tot economische recessie, van klimaatverandering tot raciale ongelijkheid") te bestrijden.

Tegelijkertijd heeft Biden op Twitter laten weten dat hij op de eerste dag van zijn presidentschap ervoor wil zorgen dat de VS opnieuw het klimaatverdrag van Parijs zal ondertekenen. Vandaag is de Amerikaanse regering formeel teruggetrokken uit het klimaatverdrag.

Voorsprong Trump in resterende swing states krimpt

In vijf staten blijft een uitslag vooralsnog uit. Er wordt met man en macht gewerkt aan het tellen van alle stembiljetten. Biden en Trump ontlopen elkaar in de swing states soms slechts duizenden stemmen. Een tussenstand:

  • De voorsprong van Trump in Georgia (16 kiesmannen) is gekrompen tot minder dan een procentpunt. Hij staat zo'n 38.000 stemmen voor op Biden. Het wachten is op de uitslagen van voorsteden van Atlanta, een Democratisch bolwerk.
  • Biden loopt de afgelopen uren in op de ruime voorsprong van Trump in Pennsylvania (20 kiesmannen). Daar is inmiddels 88 procent van de stemmen geteld. Trump staat op 50,96 procent van de stemmen, Biden op 47,89 procent.
  • In Nevada (6 kiesmannen) staat Biden zo'n 8000 stemmen voor op Trump, met 75 procent van het verwachte aantal stemmen geteld.
  • In North Carolina (15 kiesmannen) staat de zittend president ruim een procentpunt voor op Biden, met bijna alle stemmen geteld.
  • Alaska is het minst spannend. Met de helft van de stemmen geteld lijkt Trump zeker van de drie kiesmannen. Hij staat op 62 procent van de stemmen tegenover 33 procent voor Biden.

Postbedrijf USPC moet van rechter achtergebleven poststemmen bezorgen

Alle achtergebleven briefstemmen moeten worden bezorgd aan de stemmentellers. Dat heeft een Amerikaanse rechter van het staatspostbedrijf US Postal Service (USPS) geëist, een dag nadat al werd geëist dat een aantal sorteercentra moet worden doorzocht op achtergebleven stembiljetten. Ook wil de rechtbank topman Louis DeJoy onder ede verhoren over waarom hij het gerechtelijk bevel aanvankelijk naast zich neerlegde.

In veel staten mogen poststemmen meegeteld worden tot een week na de verkiezingen, zolang ze op uiterlijk de verkiezingsdag zijn afgestempeld.

Team-Trump wil telling Georgia stoppen

Het campagneteam van Trump start een rechtszaak om het stemmen tellen in Georgia te pauzeren, zodat poststemmen die na de verkiezingsdag zijn binnengekomen apart worden gelegd. Dat staat in een verklaring die zojuist is vrijgegeven. Volgens de aanklacht zijn ongetelde stembiljetten vermengd met al verwerkte stembiljetten. De voorzitter van de Republikeinse Partij in Georgia heeft aangekondigd in tientallen counties naar de rechter te stappen.

Eenzelfde verzoek is in Pennsylvania en Michigan ingediend. Ook wil Trumps team dat de stemmen in Wisconsin opnieuw worden geteld. In zowel Michigan als Wisconsin heeft Biden de kiesmannen gewonnen.

De kiescommissie in Georgia verwacht vannacht het tellen af te ronden. "We gaan door tot de uitslag hebben", garandeerde een vertegenwoordiger tijdens een korte persconferentie vanavond.

Biden wint Michigan

Na CNN heeft ook persbureau AP de overwinning in Michigan aan Biden toegekend. De Democraat heeft nu 264 van de 270 benodigde kiesmannen in handen. Een overwinning in Nevada (6 kiesmannen), Pennsylvania (20 kiesmannen), Georgia (16 kiesmannen) of North Carolina (15 kiesmannen) is voldoende voor de winst.

NOS

Nevada komt mogelijk vannacht met uitslag

De kiescommissie van Nevada verwacht komende nacht meer uitslagen bekend te maken. De zes kiesmannen kunnen Biden, samen met de zestien kiesmannen van Michigan, de overwinning opleveren. In de verkiezingsdata van persbureau AP staat Biden op dit moment zo'n 8000 stemmen voor op Trump.

Trump claimt winst swing states, Twitter plaatst waarschuwing

President Trump heeft op Twitter de overwinning in Georgia en North Carolina geclaimd. Ook stelt Trump dat hij Michigan heeft gewonnen, "als het klopt dat daar fraude wordt gepleegd". Amerikaanse media hebben daar geen aanwijzing voor.

Twitter heeft de tweet, net als eerdere berichten van de president in de afgelopen dagen, van een waarschuwing voorzien. Het sociale netwerk noemt Trumps claim mogelijk misleidend.

Demonstratie in Philadelphia

In Philadelphia, de grootste stad van swing state Pennsylvania, zijn honderden mensen de straat opgegaan in reactie op Trumps uitspraak dat er mogelijk fraude is gepleegd met stembiljetten. Op spandoeken en protestborden staan leuzen als "Wij zijn de democratie" en "Tel elke stem".

NOS / Martijn Bink
Demonstranten marcheren door het centrum

Ook Fox, NBC en New York Times geven Michigan aan Biden

Na CNN hebben ook Fox News, NBC News en New York Times de 16 kiesmannen van Michigan aan Biden toegekend.

Wall Street op winst

De aandelenbeurzen in New York zijn met winsten gesloten. In afwachting van de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen sloot de Dow Jones 1,3 procent hoger op 27.847,66 punten, de S&P 2,2 procent hoger op 3443,44 punten en de technologische beurs Nasdaq maar liefst 3,9 procent hoger op 11.590,78 punten. Vooral techbedrijven als Alphabet (Google's moederbedrijf), Amazon, Apple en Facebook tekenden winsten op. Wapenfabrikanten zijn juist in het rood gedoken.

CNN: Biden wint Michigan

Volgens CNN heeft Joe Biden de 16 kiesmannen van Michigan gewonnen. Andere media hebben de overwinning in de rust belt state nog niet aan hem toegekend. Winst in Michigan zal Biden op 264 kiesmannen van de benodigde 270 brengen.

Biden claimt zege nog niet, maar ziet winst naderen

Joe Biden gaat ervan uit dat hij als winnaar uit de bus zal komen. In een televisietoespraak zei hij te geloven dat hij genoeg kiesmannen binnenhaalt. Desondanks wacht hij met de winst te claimen, omdat het stemproces nog bezig is. "Ik zeg niet dat we gewonnen hebben, maar alles wijst er op dat we afkoersen op een overwinning. Na een lange nacht van tellen, is het duidelijk dat we genoeg staten winnen om de 270 stemmen te bereiken voor het presidentschap.

Hij zei dat hij een heel goed gevoel heeft over het binnenhalen van Pennsylvania, waar nog veel poststemmen geteld moeten worden. "78 procent van de poststemmen zijn voor ons".

Hij benadrukte dat hij een president zal zijn voor alle Amerikanen. "Ik ken geen rode en blauwe staten. Ik zal net zo hard werken voor de mensen die niet op mij hebben gestemd, als voor degenen die wel op me hebben gestemd."

Joe Biden: 'We denken dat we gaan winnen'

Team-Trump claimt voorbarig overwinning in Pennsylvania

Het campagneteam van Donald Trump roept de overwinning uit in de cruciale swing state Pennsylvania. Dat is voorbarig, geen enkel Amerikaanse medium geeft aan dat er al een duidelijke winnaar is.

Volgens de cijfers van persbureau AP staat Trump op krap 7 procentpunt voorsprong op Biden, met 84 procent van de stemmen geteld.

Dat lijkt een onoverbrugbaar verschil, maar een groot deel van de nog niet getelde stemmen is uitgebracht in Philadelphia, waar Biden op 80 procent van de stemmen staat. Zojuist werd ook bekend dat het team van Trump een rechtszaak aanspant in deze staat om het tellen van de stemmen per direct te stoppen.

Ook in Pennsylvania stapt Trump naar de rechter

Het campagneteam van Trump meldt dat er ook in Pennsylvania een rechtszaak wordt aangespannen. In een verklaring stelt het team dat de autoriteiten van de staat "hard proberen om een achterdeur-overwinning voor Biden te bereiken met te laat ingestuurde en illegale stembiljetten."

Net als in Michigan eist Trumps campagne betere toegang tot de plekken waar de stembiljetten worden verwerkt en geteld. Waarnemers moesten zo veel afstand houden, dat ze hun werk niet goed konden doen, stelt de campagne.

'Dit kan nog een heel lange juridische strijd worden'

Correspondent Arjen van der Horst zegt dat de strijd zich lijkt te verplaatsen van de stembus naar de rechtszaal. Trumps campagneteam stapt namelijk naar de rechter om het tellen van de stemmen te stoppen in Michigan, en wil een hertelling in Wisconsin.

Van der Horst wijst erop dat de Republikeinen vannacht ook al probeerden om de telling van de poststemmen in Nevada stop te zetten. De rechter gaf hun ongelijk.

"De Republikeinen, maar ook de Democraten hebben een klein leger aan advocaten ingehuurd", zegt Van der Horst. "En die gaan proberen om elke opening te vinden om uitslagen aan te vechten als die niet in hun voordeel zijn. Dit kan nog een heel lange juridische strijd worden."

Dit nepnieuws gaat er de afgelopen 24 uur rond over de verkiezingen

Op sociale media gaat veel nepnieuws rond over de Amerikaanse verkiezingen, schrijft Nieuwsuur. Een voorbeeld van nieuws dat niet klopt komt van de president zelf. Trump beloofde gisteren nog op Fox News dat hij niet vroegtijdig de overwinning zou uitroepen. Twitter had ook aangekondigd dat niet toe te zullen staan. Maar in de vroege ochtend twitterde Trump al wel over "een grote overwinning".

Ook team-Biden zamelt geld in voor rechtszaken

Net als team-Trump roept het campagneteam van Biden op geld te doneren voor de juridische strijd om de verkiezingsuitslag. "Kun je 5 dollar doneren voor het Biden Vecht Fonds?", vraagt diens running mate Kamala Harris op Twitter.

In Michigan zijn de Republikeinen naar de rechter gestapt om het tellen van de stemmen gelijk te stoppen. Het team stelt dat ze te weinig zicht hadden op het tellen van de stemmen daar. In Wisconsin is Trump van plan een hertelling te eisen.

Biden wint in Wisconsin, zegt ook AP

Persbureau AP bevestigt dat Joe Biden in Wisconsin heeft gewonnen. Daarmee komt hij op 248 kiesmannen. Hij heeft er 270 nodig voor de verkiezingsoverwinning.

Trump heeft al aangegeven een hertelling aan te vragen. Ook in 2016 was er een hertelling in Wisconsin, toen op verzoek van de kandidaat van de Groenen. Het resultaat was dat Donald Trump er 131 stemmen bij kreeg.

CNN: Biden wint in Wisconsin

CNN meldt dat Biden gaat winnen in de staat Wisconsin. Dat is een belangrijke swing state, die 10 kiesmannen oplevert.

Persbureau AP schrijft dat met 95 procent van stemmen geteld Biden krap 1 procentpunt voor ligt op Trump.

Trump-team stapt naar rechter om tellen in Michigan te stoppen

Het campagneteam van Trump zegt dat er een rechtszaak is aangespannen om het tellen van de stemmen in Michigan te stoppen. Ook eist het team dat de stembiljetten worden gecontroleerd "die waren geopend en geteld toen we er geen toegang tot hadden", schrijft persbureau Reuters.

Trump behaalt een kiesman in Maine

In de staat Maine heeft Donald Trump een van de vier kiesmannen veroverd. Hij kreeg de meeste stemmen in een conservatief district, concludeert persbureau AP op basis van 85 procent van de getelde stemmen in Maine.

In bijna alle andere staten geldt winner takes all, maar in Nebraska en Maine worden de kiesmannen verdeeld per district. Eerder vandaag kreeg Biden er drie.

Trump staat bij persbureau AP nu op 214 kiesmannen, Biden op 238. De kandidaat met 270 kiesmannen of meer wint de verkiezingen.

Verder werd ook bekend dat de Republikeinse senator Susan Collins in Maine is herkozen. Dat is een tegenslag voor de Democraten, die hoopten op de meerderheid in de Senaat. Collins werd namelijk gezien als een kwetsbare kandidaat.

Zo worden in Pennsylvania de stemmen geteld

Buitenlandredacteur Heleen d'Haens was even in de hal in Philadelphia waar honderdduizenden poststemmen worden geteld. De wereld kijkt mee naar wat er in het Pennsylvania Convention Center gebeurt, zegt ze. Lees hier haar reportage.

Honderdduizenden poststemmen tellen in Pennsylvania

VS krijgt oudste president ooit

Wie de Amerikaanse presidentsverkiezingen ook wint, hij wordt hoe dan ook de oudste president ooit in de VS. Kan zo'n oude man een land met ruim 325 miljoen inwoners en wereldwijde invloed besturen? NOS op 3 zoekt antwoord op de vraag: wat doet ouderdom met je hersenen?

Campagnemanager: Trump gaat hertellen Wisconsin eisen

President Trump is van plan een hertelling af te dwingen in Wisconsin, zegt zijn campagnemanager. Volgens persbureau AP zijn 95 procent van de stemmen geteld en staat Biden in deze staat iets minder dan een procentpunt voor op zijn rivaal.

In Wisconsin kan een presidentskandidaat een hertelling forceren als het verschil minder dan een procentpunt is. Zodra het eindresultaat binnen is, gaat Trump dat eisen, zegt zijn campagnemanager.

Ondertussen voert Trump de druk via Twitter op over de vermeende fraude met poststemmen. "Ze vinden overal Biden-stemmen: in Pennsylvania, Wisconsin en Michigan. Zo slecht voor het land." Twitter heeft ook dit bericht als misleidend bestempeld en aanwijzingen voor stembusfraude zijn er ook niet.