De politie trad de laatste dagen vaak op in veel Britse steden
NOS NieuwsAangepast

Geweld in Verenigd Koninkrijk houdt aan, ook na waarschuwing van premier

Opnieuw was het vannacht onrustig in verschillende steden in het Verenigd Koninkrijk, waarschuwingen van premier Starmer en zijn oproep om de rust te bewaren ten spijt. Een week na de steekpartij die aanleiding was voor het geweld, zochten in onder meer Belfast en Plymouth rechts-extremisten de confrontatie met de politie.

In de Noord-Ierse hoofdstad Belfast werd de politie bekogeld met stenen, vuurwerk en molotovcocktails. Verschillende agenten raakten gewond. Ook enkele omstanders melden dat ze zijn aangevallen. Een groepje woedende relschoppers had het gemunt op een Syrische supermarkt die al afbrandde bij eerdere ongeregeldheden. De politie kon voorkomen dat er opnieuw brand werd gesticht. Rond middernacht keerde de rust terug in de stad.

In Plymouth werden zes mensen opgepakt na een avond vol geweld. Een politieauto raakte beschadigd en agenten liepen verwondingen op.

Aanvallen op asiellocaties

In Birmingham waren het juist tegendemonstranten die onrust veroorzaakten. Honderden mensen waren afgekomen op het valse gerucht dat er een extreemrechts protest zou worden gehouden. Een deel van de menigte sloeg daarbij aan het rellen. Verschillende auto's moesten het ontgelden en een pub raakte beschadigd.

Het geweld begon een week geleden na de steekpartij tijdens een dansles in de stad Southport. Een 17-jarige jongen viel daar kinderen aan met een mes, drie van hen overleefden dat niet. Ook twee volwassenen raakten gewond en één kind ligt nog in het ziekenhuis.

Op basis van desinformatie dat een islamitische bootvluchteling de dader was, viel een woedende menigte een dag later een moskee in Southport aan. Ook elders in het land richtten woedende menigtes zich tegen de politie en migranten, zoals gisteren bij asiellocaties in Rotherham en Birmingham.

Premier Starmer riep gisteren het crisiskabinet bijeen voor een spoedvergadering over de onlusten. Hij sprak van "extreemrechtse relschoppers" en zei dat dit inmiddels losstond van het incident in Southport. "Dit is geen protest, het is gewoon puur geweld."

Hij kondigde aan hard te zullen optreden. Circa 400 mensen zijn al opgepakt en de eerste verdachten verschenen gisteren voor de rechter, onder wie een jongen van 14. Op verschillende plekken in het land verlengden rechters het voorarrest van verdachten tot hun vonnis in september.

De politie zal de komende dagen verder opschalen. "Agenten die ik spreek zeggen dat ze het hun hele carrière nog nooit zo bont hebben gezien. Menigtes die uit zijn op geweld, die urenlang blijven aanvallen. Daar heb je ongekende middelen tegen nodig en die zullen we de komende dagen dus inzetten", zegt een woordvoerder.

In Southport zelf werd gisteren, een week na de steekpartij, een herdenking gehouden voor de slachtoffers. Enkele honderden mensen waren daarbij aanwezig. Er werden bloemen en knuffels neergelegd bij een gemeenschapscentrum en de menigte blies bellen als "kussen naar de hemel" voor de drie vermoorde meisjes.

Bellen, bloemen en beren op de wake voor de slachtoffers:

Inwoners Southport blazen bellen als om slachtoffers fatale steekpartij te herdenken

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl