Een rechtbanktekening van de verdachte
NOS NieuwsAangepast

Rechter geeft naam verdachte Southport vrij, Starmer in spoedoverleg met politiechefs

Een Britse rechter heeft de naam vrijgegeven van de verdachte van de steekpartij bij een dansles in Southport, waarbij drie jonge kinderen om het leven kwamen. Axel Rudakubana is vandaag aangeklaagd voor drie moorden en tien pogingen tot moord.

Britse media hadden de naam van de dader al achterhaald, maar omdat hij minderjarig is mochten ze die niet openbaar maken. Volgens de rechter is het vanwege de onrust in het Verenigd Koninkrijk in het algemeen belang dat zijn naam toch genoemd wordt. Ook speelt mee dat Rudakubana aankomende woensdag achttien wordt.

Hij verscheen vandaag voor het eerst voor de rechtbank van Liverpool. Volgens journalisten die aanwezig waren verschool hij zijn gezicht onder zijn trui en sprak hij geen woord.

De dader stak maandag drie jonge meisjes dood bij een dansles voor kinderen in een buurtcentrum. Ze waren 6, 7 en 9 jaar oud. Twee volwassenen en acht kinderen werden verwond. Vijf kinderen verkeren nog in kritieke toestand, evenals de volwassenen.

Onrust in verschillende steden

De steekpartij leidde op verschillende plekken in het land tot onrust. Gisteravond raakten betogers slaags met de politie in Londen. Daarbij zijn 111 mensen opgepakt. Volgens Britse media zijn ultranationalistische en radicaal-rechtse betogers en relschoppers verantwoordelijk voor de onrust.

Ook in de noordoostelijke stad Hartlepool waren er gewelddadige demonstranten op de been. Vier betogers werden daar opgepakt nadat de politie was bekogeld met flessen en eieren. Ook werd er een politieauto in brand gestoken.

In Southport werd dinsdagavond een moskee aangevallen. Tientallen agenten raakten gewond. Vannacht was de politie op de been in Southport om nieuwe rellen te voorkomen.

Uiterst rechts

Extreemrechtse groepen gebruiken de mesaanval om woede tegen immigranten aan te wakkeren. Bij de demonstraties die zich nu verspreiden over het Verenigd Koninkrijk klinken anti-immigratie- en nationalistische leuzen.

Het protest in Londen kreeg van organisatoren bijvoorbeeld het motto "Enough is enough" ("Genoeg is genoeg"), waarmee ze doelen op migratie. In de hoofdstad riepen de demonstranten ook "We want our country back" ("We willen ons land terug") en "Oh, Tommy Robinson".

Robinson is de oprichter van de English Defence League, een extreemrechtse beweging die zich tegen immigratie, multiculturalisme en de islam keert. De relschoppers die dinsdagavond in Southport schade aanrichtten aan de moskee en politieagenten aanvielen zijn lid van die beweging, zegt de politie.

Nog voordat zij zich dinsdag in Southport verzamelden, deelde Nigel Farage, de leider van de rechts-populistische partij Reform UK, een video op sociale media waarin hij zich afvroeg of de politie de waarheid 'achterhield'.

Hij trok berichten van de politie dat de dader geen terroristisch motief had in twijfel en speculeerde dat inlichtingendienst MI6 hem in de gaten hield. De voormalige chef terrorismebestrijding van de politie vindt dat Farage daarmee de onrust aanwakkert, maar zelf noemt Farage zijn vragen legitiem.

Spoedoverleg

De identiteit en achtergrond van Rudakubana zijn mede bekendgemaakt om verdere verspreiding van nepnieuws te voorkomen. Er ging onder meer een valse naam rond. Op sociale media gingen verder geruchten rond dat de dader een islamitische asielzoeker was. Rudakubana is geboren in het Verenigd Koninkrijk en voor zover bekend geen moslim.

Premier Starmer heeft vanmiddag spoedoverleg gevoerd met de politiechefs over de gewelddadige protesten. Na afloop kondigde hij een nieuwe nationale samenwerking van de politie aan om deze "gecoördineerde acties van uiterst rechts" de kop in te drukken.

De bedoeling is dat de politie meer gegevens gaat uitwisselen, meer gebruik gaat maken van gezichtsherkenningstechnologie en zo mensen beter kan volgen en eventueel restricties kan opleggen.

Ook riep de premier socialemediabedrijven op om in te grijpen wanneer hun kanalen gebruikt worden voor opruiing en oproepen tot geweld, wat een strafbaar feit is.

Axel Rudakubana moet op 25 oktober weer voor de rechtbank van Liverpool verschijnen. De start van het proces, dat zes weken zal duren, staat gepland op 20 januari 2025.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl