Een hulpverlener bekijkt de achtergelaten bloemen
NOS NieuwsAangepast

Derde kind overleden na steekpartij Southport, motief nog onduidelijk

Na de steekpartij in het Britse Southport gisteren is een derde kind overleden. Het gaat om een meisje van 9. De twee andere kinderen die werden gedood, waren meisjes van 6 en 7 jaar, maakte de politie bekend.

Een tiener stak gisteren bij een dansles in op meerdere kinderen in een buurthuis. Twee kinderen overleden gisteren al. Naast de overleden meisjes werden er nog acht kinderen neergestoken. Vijf van hen en twee volwassenen liggen nog in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Het gebouw waar de steekpartij plaatsvond is nog altijd afgesloten voor onderzoek. Bij de politielinten omhelzen mensen elkaar met tranen in de ogen. Lokale winkels en pubs zijn vandaag gesloten uit respect voor de slachtoffers.

Politiecommissaris Serena Kennedy zegt dat de aanval ook agenten diep raakt vanwege de jonge leeftijd van de slachtoffers. "Als moeder van twee dochters en oma van een 5-jarige kan ik me niet voorstellen wat de nabestaanden nu meemaken. Mijn condoleances, we voelen met hen mee."

Taylor Swift-dansklas

De dader liep rond het middaguur het gebouw binnen, waar op dat moment een Taylor Swift-dansklas bezig was voor kinderen van basisschoolleeftijd. Volgens de BBC was het klasje, aan het begin van de zomervakantie, met 25 deelnemers helemaal volgeboekt. Omwonenden hoorden angstige kreten uit het gebouw en zagen bebloede kinderen wegvluchten.

De politie heeft nog maar weinig vrijgegeven over wat er precies is gebeurd. Wel is duidelijk dat twee volwassenen die zwaargewond raakten probeerden de kinderen te beschermen. Zij konden echter niet voorkomen dat er veel slachtoffers vielen.

Agenten hielden de verdachte ter plekke aan. Het gaat om een 17-jarige jongen uit een naburige plaats. Over zijn motief is nog niets bekend, hij wordt nog altijd ondervraagd. Er is volgens de politie geen sprake van terrorisme.

Horrorfilm

Britten reageren geschokt op het bloedbad. "Ik hoorde de moeders schreeuwen toen ze aankwamen. Het leek wel iets uit een horrorfilm", vertelt een getuige. "Zoiets verwacht je in de VS, niet in het zonnige Southport."

Koning Charles laat weten "diep geschokt te zijn door dit uiterst gruwelijke incident" en condoleert de nabestaanden. Kroonprins William schrijft met zijn vrouw Kate dat ze zich "als ouders niet kunnen voorstellen wat de families, vrienden en geliefden van de doden en gewonden in Southport doormaken". Premier Starmer noemde de aanval eveneens "gruwelijk en extreem schokkend".

Reactie van Swift

Omdat de kinderen meededen aan een Taylor Swift-workshop zijn twee fans van de Amerikaanse popster een inzamelingsactie begonnen voor het kinderziekenhuis waar de slachtoffers worden verzorgd. De benefietactie haalde in nog geen dag al ruim 50.000 pond op, mede doordat een officieel X-account van de zangeres de oproep deelde.

Ook de zangeres zelf reageerde. "Ik word telkens overspoeld door de gruwelijkheid van de aanval, ik ben compleet in shock", staat in een handgeschreven bericht op Instagram. "Dit waren maar kleine kindjes in een dansles. Ik weet totaal niet hoe ik ooit mijn medeleven kan betuigen aan die families."

Vanavond is in Southport een wake gehouden voor de slachtoffers:

Bloemen en een wake voor de slachtoffers in Southport

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl