Relschoppers in Rotherham raakten slaags met de politie
NOS NieuwsAangepast

Britse relschoppers belagen tweede hotel, premier veroordeelt geweld

Relschoppers hebben zondagavond ook in de Britse plaats Tamworth een hotel aangevallen waarover eerder is gezegd dat het gebruikt wordt voor asielzoekers. De relschoppers keerden zich tegen de politie, waarbij een agent gewond raakte.

In meerdere steden in Engeland raakte de politie zondag slaags met relschoppers. Ook bij een hotel in Rotherham waar asielzoekers worden opgevangen, werd de politie aangevallen en zijn ramen ingegooid.

Op beelden van het hotel in Tamworth is vuur te zien. Een menigte gooide volgens de politie met voorwerpen, sloeg ruiten in en stichtte brand.

Bij de beelden van de rellen wordt meermaals een video gedeeld van de Britse Labour-politica Sarah Edwards van eind vorige maand. Hierin zegt zij dat het hotel in Tamworth al jaren wordt gebruikt voor "asieldoelen".

In Rotherham probeerde de politie honderden radicaal-rechtse relschoppers tegen te houden die het hotel wilden binnendringen, maar volgens een verslaggever van de BBC slaagden mensen er toch in naar binnen te gaan. Veel van hen droegen bivakmutsen.

De onrust brak uit na demonstraties van zowel antiracisten als tegenstanders van immigratie. Op beelden is te zien dat een cordon ME'ers met schilden probeerde projectielen af te weren die naar hen werden gegooid, zoals stukken hout, flessen, stoelen en brandblussers.

Er is ook een brandje in een vuilnisbak te zien vlak bij de ingang van het gebouw. Zeker tien agenten zijn gewond geraakt, van wie er een bewusteloos raakte door een hoofdwond.

Beelden van de rellen bij het hotel in Rotherham:

Asielopvang in Rotherham bestormd

Na de nieuwe onlusten in Engeland heeft de Britse premier Starmer in een toespraak de "extreemrechtse gewelddadigheden" veroordeeld. Bewoners en personeel van het hotel in Rotherham stonden volgens hem doodsangsten uit toen het werd bestormd.

Starmer beloofde dat hij er alles aan zal doen om de relschoppers voor de rechter te krijgen. "Dit is geen protest, dit is georganiseerd geweld en dat hoort niet thuis op straat of online", zei hij.

Ook in de noordoostelijke stad Middlesbrough stonden de politie en relschoppers tegenover elkaar. Meer dan 300 demonstranten liepen door de stad met spandoeken en schreeuwden leuzen tegen migratie.

De demonstranten werden begeleid door de politie, maar braken door de beveiliging heen en vernielden taxi's, auto's en ramen van huizen. Ze gooiden met stenen en flessen naar de agenten. Zeker twee demonstranten werden gearresteerd.

Bivakmutsen en maskers

In het centrum van Bolton, niet ver van Manchester, kwam het tot een confrontatie tussen twee groepen demonstranten. De protesten begonnen vreedzaam, maar het liep uit de hand toen een groep met bivakmutsen en zwarte gezichtsmaskers "Allahoe akbar" begon te roepen bij aankomst bij het stadhuis.

Een andere groep stond daar met Engelse vlaggen te zwaaien. Op een gegeven moment begonnen enkele demonstranten met eieren naar de politie te gooien, waarna de oproerpolitie ingreep met wapenstokken in de aanslag en politie te paard in de buurt.

De beide groepen trokken naar een andere straat, waar ze gescheiden door een politiecordon flessen, stoeptegels en vuurwerk naar elkaar begonnen te gooien. Er was een grote politiemacht aanwezig om beide partijen uit elkaar te houden.

150 arrestaties

Sinds gisteravond zijn in heel Engeland bijna 150 mensen gearresteerd voor het gebruik van geweld en de politie verwacht nog meer mensen aan te houden.

De protesten braken uit na het doodsteken van drie jonge meisjes en het verwonden van acht anderen in de Engelse stad Southport afgelopen maandag. Radicaal-rechtse relschoppers grepen het incident aan om opnieuw te protesteren tegen migratie en met name tegen de tienduizenden mensen die in kleine boten de oversteek naar Groot-Brittannië maken vanuit Frankrijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl