Ook in Bristol kwam het gisteren tot rellen
NOS Nieuws

Adviseur Britse regering pleit voor hard optreden tegen rellen

De Britse regeringsadviseur voor politiek geweld en ordeverstoringen zegt dat de regering van premier Keir Starmer "corona-achtige" maatregelen moet nemen als het door radicaal-rechtse groepen ontketende straatgeweld niet stopt.

"Ik denk dat de regering begrijpt dat het Britse publiek achter haar staat, ongeacht de maatregelen die ze nodig acht om de situatie onder controle te brengen", zei John Woodcock tegen Times Radio. "In de coronatijd was het bereid maatregelen te steunen die toen nodig waren en ik denk dat ze het zelfde doen als het gaat om het van de straat houden van relschoppers gezien de schade die is aangericht."

Extra agenten

Gisteren kwam het in meerdere Britse steden opnieuw tot rellen tussen uiterst rechtse groepen, tegendemonstranten en de politie, waarbij meerdere agenten gewond zijn geraakt. De politie heeft meer dan negentig mensen opgepakt en zegt dat er meer zullen volgen.

In verband met mogelijke nieuwe rellen zijn vandaag duizenden extra agenten paraat. Politiekorpsen in heel Engeland hebben personeel van verlof teruggeroepen. Collega-agenten zijn van hun normale werkzaamheden afgehaald.

Een woordvoerder van de politievakbonden in Engeland en Wales zei tegen de BBC dat zij verwacht dat onderzoek naar veel misdrijven blijft liggen, omdat het personeel druk is met de relbestrijding.

Southport

De rellen braken dinsdagavond voor het eerst uit na een wake voor de slachtoffers van een steekpartij in de plaats Southport, waar een 17-jarige Brit van Rwandese afkomst drie kinderen doodstak. Na de wake viel een woedende menigte een moskee en agenten aan.

Een beeld van de rellen in Liverpool gistermiddag

39 agenten raakten gewond. De politie vermoedt dat de daders aanhangers zijn van de extreemrechtse English Defence League. Inwoners van Southport zeiden dat de relschoppers van elders kwamen.

In de dagen daarna kwam het in meerdere Britse steden tot soortgelijke uitbarstingen, waarbij op grote schaal vernielingen werden aangericht en winkels werden geplunderd.

Overuren

Volgens The Sunday Times doen daar ook lokale relschoppers en voetbalhooligans aan mee. Volgens die krant bereiden rechters zich voor op nachtwerk en doorwerken in de weekends.

Minister Cooper van Binnenlandse Zaken wil in ieder geval zo veel mogelijk relschoppers voor de rechter brengen. "Iedereen die betrokken is bij misdadige ordeverstoringen en geweld op onze straten kunnen op arrestatie, vervolging en straf rekenen", zei ze.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl