ANP

Wekdienst liever luisteren?

Goedemorgen! De evenementenbranche hoort vandaag de uitspraak in een kort geding over de coronamaatregelen voor de sector. En in Utrecht worden de winnaars van de Gouden Kalveren bekendgemaakt.

Eerst het weer: in de ochtend nog wat zon in het oosten. Vanuit het westen neemt de bewolking toe en op steeds meer plaatsen valt regen. Tijdens de regen wordt het niet warmer dan 16 graden. Het waait matig tot vrij krachtig uit het zuidwesten.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De rechtbank in Den Haag doet uitspraak in het kort geding van de evenementenbranche tegen de staat. De sector wil af van de coronamaatregelen die voor evenementen gelden. Bij indoor-evenementen mag nu maar 75 procent van de bezoekerscapaciteit naar binnen. Ook is de branche het niet eens met de verplichte sluitingstijd om middernacht.
  • In Dubai gaat de wereldtentoonstelling open voor publiek. In het Nederlandse paviljoen staat duurzaamheid centraal.
  • Op het Nederlands Film Festival in Utrecht worden vanavond de winnaars van de Gouden kalveren bekendgemaakt. Voor het eerst zonder beste mannelijke en beste vrouwelijke hoofd- en bijrol: er is nu één prijs in die categorieën.
  • En komend weekend viert de Nederlandse Publieke Omroep dat 70 jaar geleden de eerste officiële Nederlandse televisie-uitzending werd verzorgd. Vanavond brengt de NOS alvast een overzicht van 70 jaar Breaking News.

Wat heb je gemist?

Kroegbazen en restauranteigenaren hoeven niet de volledige huur te betalen over de maanden dat ze verplicht dicht moesten in de coronapandemie. Dat schrijft de procureur-generaal in een langverwacht advies aan de Hoge Raad.

Sinds vorig voorjaar woedt er een juridische huurstrijd in de rechtbank. Centraal staat wie de lasten van de maandenlange horecasluiting moet dragen: de huurder of de verhuurder? Kortgedingrechters oordeelden daar verschillend over. En dus belandde de vraag uiteindelijk op het bordje van de Hoge Raad, de hoogste rechter voor dit soort zaken.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Correspondent Rop Zoutberg was op La Palma om verslag te doen van de vulkaanuitbarsting. Hij probeerde zo dicht mogelijk bij de lavastroom te komen, sprak met een bananenboer en ging op bezoek bij een opvang voor getroffenen:

Lava, gruis en schade op La Palma: onze correspondent neemt je mee

Fijne vrijdag!

STER reclame