JA21, Bij1 en Volt: 'Meer woningen voor starters, schrap verhuurderheffing'
Verhuurderheffing, klimaatverandering, vleesbelasting en de gevolgen van de coronacrisis: het is een greep uit de onderwerpen die ter sprake kwamen op de laatste avond van het NOS op 3 verkiezingsprogramma. De relatief politieke nieuwkomers Annabel Nanninga (JA21), Sylvana Simons (Bij1) en Laurens Dassen (Volt) beantwoordden in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen vragen van jongeren.
De hoofdthema's van de avond waren wonen en klimaat. Een jongen uit het publiek vroeg zich af hoe de partijen ervoor gaan zorgen dat starters beter aan een woning kunnen komen. De drie politici zijn het erover eens dat er meer woningen moeten komen voor starters. "De drie miljoen vierkante meter aan kantoorruimten en andere bestaande ruimtes moeten worden omgebouwd tot woningen," zei Dassen. Nanninga en Simons sluiten zich hierbij aan. Ook zeiden de politici eensgezind dat ze de verhuurderheffing willen afschaffen.
Nanninga haalde daarnaast de immigratie aan. "Er komen honderdduizenden mensen per jaar binnen en we hebben al te weinig woningen. Het is een heel eenvoudig sommetje: als je al te veel mensen hebt en te weinig huizen, dan moet je er geen mensen meer bij halen."
Simons reageerde fel: "Het scheelt wel als je sommetjes maakt dat je dan ook goed kunt rekenen, want we weten allemaal dat het woningtekort niet ligt aan immigranten." Volgens Simons is de oorzaak vooral slecht woonbeleid. Zij vindt net als Dassen dat we daar meer in moeten investeren.
JA21 heeft het ambitieuze plan om een nieuwe stad te bouwen. Nanninga noemde het een 'droomproject' van de partij. Het levert volgens haar niet alleen veel nieuwe woningen op, maar heeft nog meer voordelen. "Je kunt er veel innovatie op los laten en het levert veel banen op."
Bekijk hier hoe Simons en Dassen denken over het 'droomproject' van Nanninga:
Een andere publieksvraag ging over klimaatverandering. Hoe willen de partijen die tegengaan? Dassen: "We moeten inzetten op duurzame bronnen, dus zon, water en wind." Maar tegelijkertijd noemt hij kernenergie. "We zitten in een fase dat we deze transitie moeten gaan versnellen en daarvoor moeten we alle opties op tafel houden." Volgens Nanninga is duurzame energie te duur. Zij pleit dan ook voor kernenergie.
Een kijker vraagt zich af waarom ze een limiet stelt aan wat ze wil uitgeven aan klimaat:
Bij1-lijsttrekker Simons gelooft niet in kernenergie. "Het is te duur, niet nodig en het duurt te lang voordat je het kunt gebruiken." Simons wil bijvoorbeeld dat er een einde komt aan de subsidies voor fossiele industrieën. Daarnaast zei ze het openbaar vervoer gratis te willen maken, om zo de uitstoot te verminderen.
Bekijk hier hoe Simons het gratis openbaar vervoer wil bekostigen:
Tot slot vroeg iemand uit het publiek zich nog af waarom de horeca niet wordt geopend, terwijl de parken vol zitten. Het is een onderwerp waar de laatste dagen veel discussie over is. "Als het veilig kan, moet het kunnen", is het antwoord van Simons daarop. Wel benadrukt ze dat andere beroepsgroepen niet vergeten mogen worden. Als voorbeeld noemt ze de sekswerkers die ook nog niet aan de slag mogen, terwijl kapperszaken bijvoorbeeld vanaf volgende week wel weer open mogen. "Dit beleid speelt mensen tegen elkaar uit," vindt ze.
Volt-lijsttrekker Dassen vindt dat er zeker met de horeca overlegd moet worden om te kijken wat mogelijk is, maar is daarin wel terughoudend. "We zien dat de besmettingen aan het stijgen zijn, dus we moeten goed kijken hoe zich dat gaat ontwikkelen. We zitten in die derde golf."
Als het aan Nanninga ligt, gaat de horeca juist zo snel mogelijk weer open:
Wil je het hele gesprek terugkijken? Dat kan hier:
Met Nanninga, Simons en Dassen is er een einde gekomen aan het verkiezingsprogramma van NOS op 3. Alle lijstrekkers van de grote partijen zijn de afgelopen week langs geweest, behalve PVV-lijstrekker Geert Wilders. Hij sloeg de uitnodiging af.