NOS NieuwsAangepast

Segers (CU) en Kaag (D66): boycot WK 2022 in Qatar

Lijsttrekkers Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Sigrid Kaag (D66) zouden het liefst een boycot willen op het WK voetbal in Qatar in 2022. Dat zeiden ze vanavond bij het NOS op 3 verkiezingsprogramma.

Een van de studiogasten begon over de misstanden met Oeigoeren in China en de 6500 arbeidsmigranten die volgens The Guardian zijn omgekomen bij de voorbereidingen van het voetbalkampioenschap in Qatar. Hij wilde weten hoe de partijen zulke misstanden gaan aanpakken.

"Als je in m'n hart kijkt, en het gaat over Qatar, dan zou ik het liefst een boycot willen van het WK. Het is met bloed gebouwd", zei Segers. "We dansen straks op graven van 6500 mensen, die in de hoop dat ze een beter leven zouden krijgen door daar te werken en vervolgens de dood hebben gevonden. M'n hart breekt."

Zo denken de lijsttrekkers over het WK voetbal in Qatar:

Segers (CU) en Kaag (D66): 'Boycot WK 2022 in Qatar'

Ook noemt Segers de misstanden met de Oeigoeren in China 'een vorm van genocide'. "Het is ontkennen van een groep om wie ze zijn". Kaag denkt er hetzelfde over. Haar partij roept het kabinet op om de situatie in het Aziatische land uit te roepen tot genocide.

De lijsttrekkers beantwoordden vragen van jongeren in de studio en kijkers thuis. Een studiogast wilde weten of de D66 en ChristenUnie weer een basisbeurs willen invoeren. Beide partijen willen dat. Ze vinden het zorgwekkend dat de studenten schulden hebben opgebouwd door het leenstelsel.

D66 wil een basisbeurs van 300 euro per student en een halvering van de zorgpremie. Studenten uit de lage- en middeninkomensgroepen zouden dan nog eens extra 400 euro krijgen. "Dan heb je een hele andere start van je studie", aldus Kaag. De ChristenUnie heeft andere bedragen voor ogen: 270 euro per maand voor thuiswonenden en 550 euro voor uitwonende studenten.

Bovendien pleiten beide partijen voor compensatie voor studenten die studieschulden hebben vanwege het leenstelsel:

Kaag (D66) en Segers (CU): 'Basisbeurs en compensatie voor studenten'

Naast het thema onderwijs, was klimaat een hoofdonderwerp van het gesprek. Segers en Kaag kregen de vraag hoe hun partijen denken over kernenergie. De D66 en ChristenUnie zitten daarover op één lijn: ze schrijven kernenergie niet meteen af, maar kiezen liever voor alternatieven.

"Ik weet dat veel jonge mensen veel minder terughoudend zijn over kernenergie dan toen ik jong was", vertelde Kaag. "Wat betreft D66 zit er geen taboe op, het is niet iets waar we fundamenteel tegen zijn." Segers is het daarmee eens. Hij benadrukt dat kernenergie duur is en zegt dat het lang duurt voordat het rendabel is.

Zo denken Kaag en Segers over kernenergie:

Kaag (D66) en Segers (CU) over kernenergie: 'Niet onze voorkeur'

Een studiogast stelde een vraag over discriminatie op de woningmarkt. "Ik heb een buitenlandse naam, mijn vader komt uit Iran. Ik maak mij zorgen of dat invloed gaat hebben op mijn kansen om later een woning te krijgen", vertelt ze.

De D66-lijsttrekker kent die zorgen uit haar eigen omgeving. "Mijn kinderen heten al-Qaq, een Arabische naam, maar ze noemen zich naargelang Kaag. Om ellende te voorkomen, om een plek op de lijst te krijgen."

Discriminatie op de woningmarkt moet worden aangepakt, vinden de partijen:

'Discriminatie op de woningmarkt moet keihard worden aangepakt'

Het gesprek ging ook over euthanasie, salarissen voor docenten en kansen voor mbo-studenten. Wil je het helemaal terugkijken? Dat kan hier:

De komende twee dagen gaan andere lijsttrekkers van grote partijen in gesprek met jongeren, behalve PVV-lijsttrekker Geert Wilders; hij sloeg de uitnodiging af. Morgen is het de beurt aan Thierry Baudet (Forum voor Democratie) en Farid Azarkan (DENK). Het gesprek begint om 19.00 uur.

Je kunt live meekijken via de site en app, de Facebookpagina's van de NOS en NOS op 3 en de YouTube-pagina van NOS op 3. Via sociale media kan iedereen vragen stellen aan de politici.

Zo ziet het programma voor de rest van de week eruit:

Advertentie via Ster.nl