Klaver (GroenLinks) en Marijnissen (SP): 'Hoger onderwijs moet weer open'
Als het aan Jesse Klaver (GroenLinks) en Lilian Marijnissen (SP) ligt, gaan universiteiten, hogescholen en mbo's per 1 maart weer open. Dat zeiden de lijsttrekkers vanavond bij het NOS op 3 verkiezingsprogramma. Ze willen dat studenten van het hbo en de universiteiten ook weer fysiek onderwijs kunnen volgen.
Ze reageerden daarmee op het nieuws dat vanavond bekend werd na het Catshuisberaad, dat middelbare scholen vanaf volgende week deels open gaan. "Het is van het grootste belang dat er weer hoger onderwijs is", aldus Klaver.
Volgens de GroenLinks-lijsttrekker ging men er aan het begin van de coronacrisis vanuit dat de kwetsbaren alleen ouderen waren. "Maar jongeren zijn ook kwetsbaar geworden", aldus Klaver. Veel jongeren lijden onder de coronamaatregelen en dat heeft effect op hun mentale toestand.
Klaver vindt bovendien dat er te weinig is geïnvesteerd in crisisdiensten waar mensen met psychische klachten terecht kunnen. Marijnissen voegt eraan toe dat er compensatie moet komen voor jongeren, "voor financiële schade".
Jesse Klaver en Lilian Marijnissen over jongeren en onderwijs dat weer mogelijk moet worden:
De lijsttrekkers gingen in gesprek met jongeren in de studio. Er kwamen twee grote thema's aan bod: klimaat en wonen. Zo vroeg een van de studiogasten hoe GroenLinks en de SP denken over kernenergie opwekken, als middel om de klimaatdoelen van 2050 te halen. Beide partijen zijn tegen.
"Wij zijn niet voor de bouw van een kerncentrale", benadrukt Marijnissen. Klaver beaamt dat kernenergie een CO2-neutrale oplossing is. "Maar ik denk dat we het niet nodig hebben", aldus de GroenLinks-lijsttrekker.
Klaver denkt de klimaatdoelen te kunnen halen zonder kernenergie. En ook Marijnissen pleit voor andere oplossingen:
Een van de studiogasten vroeg zich af of ze volgend jaar een huis kan kopen. Waarschijnlijk niet, denken beide lijsttrekkers. Ze zeggen dat er een hoop moet gebeuren om het woningprobleem op te lossen. Klaver zegt dat de woningmarkt de afgelopen tien jaar 'volstrekt verziekt' is. "Woningen worden gezien als handelswaar", aldus de GroenLinks-lijsttrekker.
Marijnissen zegt dat ze blij is dat de prijzen van sociale huurwoningen worden bevroren vanwege de coronacrisis. Die motie, die door de SP, GroenLinks en PvdA was ingediend, is eerder deze week aangenomen door de Tweede Kamer.
Beide lijsttrekkers hebben concrete ideeën over het woningtekort:
Ook de toeslagenaffaire kwam ter sprake. Hoe gaan beide partijen institutioneel racisme aanpakken? De SP is blij dat er een parlementaire enquête komt om te achterhalen wat er precies is gebeurd bij de Belastingdienst. "De onderste steen moet boven komen. Dit mag nooit meer gebeuren op deze manier", zegt Marijnissen.
Volgens Klaver zit het probleem ook in de computerprogramma's die worden gebruikt bij overheidsinstanties, waarmee personen worden geselecteerd voor controles. "Op de algoritmen die dat doen, moet een verbod komen."
Lilian Marijnissen vindt dat institutioneel racisme keihard moet worden aangepakt:
Naast de 'serieuze' onderwerpen was er ook ruimte voor luchtige vragen. Zo begon het gesprek met de lijsttrekkers met een vraag over hun studentenleven. "Ik hield wel van een feestje, maar ik werkte wel hard. Ik wilde alle toetsen in één keer halen", vertelt Klaver. "Ik heb veel geleerd van de mensen die ik toen heb ontmoet. Het was een fantastische tijd. Ik kan me voorstellen dat de mensen die nu, in coronatijd, beginnen met studeren het ongelooflijk zwaar hebben."
Ook Marijnissen genoot van haar studentenleven. "Ik studeerde hard. Ik combineerde de studie politicologie met gemeenteraadslid zijn. Zo kon ik alles meteen in de praktijk brengen."
Andere lijsttrekkers
De komende dagen gaan andere lijsttrekkers van grote partijen in gesprek met jongeren. Behalve PVV-lijsttrekker Geert Wilders, hij sloeg de uitnodiging af. Morgen is het de beurt aan Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) en Kees van der Staaij (SGP). Ook dan is het weer mogelijk om het gesprek live mee te kijken via de site en app, de Facebookpagina's van de NOS en NOS op 3 en de YouTube-pagina van NOS op 3. Via de sociale media kanalen kan iedereen vragen stellen aan de politici.
Zo ziet de programma voor de rest van de week eruit:
Gisteravond was VVD-lijsttrekker en demissionair premier Rutte al te gast bij het NOS op 3 verkiezingsprogramma. Hij sprak onder meer over de huidige coronamaatregelen, huisvesting, studiefinanciering en het klimaat. Het gesprek kan je hier terugkijken of teruglezen.
Kijk hier het hele gesprek met Klaver en Marijnissen terug: