NOS NieuwsAangepast

Baudet en Azarkan zijn voor gelijke kansen, maar Baudet ziet niets in positieve discriminatie

Gelijke kansen op scholen en de arbeidsmarkt, de toeslagenaffaire, mensenrechten en het coronavirus: het zijn enkele onderwerpen die vanavond aan bod kwamen op de zesde avond van het NOS op 3 verkiezingsprogramma. Lijsttrekkers Thierry Baudet (FvD) en Farid Azarkan (Denk) beantwoordden in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen vragen van jongeren.

Maar voordat ze in debat gingen, werd Azarkan nog even gevraagd naar zijn gezondheid. Hij zegde gisteren Nieuwsuur af waar hij te gast zou zijn in een speciale reeks verkiezingsuitzendingen. Hij was naar eigen zeggen oververmoeid en bleef op doktersadvies thuis. Azarkan zegt dat het nog wel de bedoeling is om bij Nieuwsuur aan te schuiven.

Gelijke kansen

De twee hoofdthema's waren zorg en kansengelijkheid. Een vraag uit het publiek ging over het aanpakken en voorkomen van racisme en discriminatie. "In onze partij zit het in het dna om op te komen voor de gelijke kansen", zegt Azarkan. "Daarom ben ik ook in de politiek gegaan. Ik strijd daarvoor, het is de kern van ons bestaan."

Azarkan noemde vervolgens enkele voorstellen die hij heeft ingediend, zoals een nationale coördinator racisme- en discriminatiebestrijding. Ook noemde hij als voorbeeld het voorstel om een einde te maken aan algoritmes waar mensen worden geselecteerd op basis van afkomst. Daarna haalde hij uit naar Baudet.

"Bij al die voorstellen die gaan over gelijkheid, over het bestrijden van discriminatie, heeft Thierry mij geen een keer gesteund. Of hij ziet het anders of hij had geen zin om voor mensen en die gelijke kansen op te komen."

Volgens Baudet is het belangrijk om een onderscheid te maken. Zo zegt hij dat hij voor gelijke kansen is, maar tegen positieve discriminatie. "Een tweede element is dat mensen ook positieve discriminatie bepleiten, zoals quota voor zoveel procent vrouw, zoveel procent mensen met een migratieachtergrond op allerlei plekken in de maatschappij. Daar ben ik geen voorstander van."

Iemand uit het publiek gaf aan dat ze vanwege haar huidskleur minder snel een baan vindt of aan een stage komt. Baudet keurt dit af, maar zegt dit in Nederland niet te zien. "Ik ben nog nooit iemand tegen gekomen die zei dat, omdat iemand een bepaalde huidskleur heeft of omdat iemand een bepaalde religieuze achtergrond heeft, vind ik diegene minderwaardig."

Daarna gingen de lijsttrekkers met elkaar in discussie over de toeslagenaffaire:

'Er is gewoon gediscrimineerd'

Nadat beide lijsttrekkers waren uitgepraat over de toeslagenaffaire, kwam er nog speciaal een vraag voor Azarkan via Zoom. Die ging over gelijke kansen over homoseksuelen in Nederland:

Gelijke kansen voor homoseksuelen

Ook kwam er een publieksvraag over de vergiftiging van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny. Het Kremlin ontkent hier iets mee te maken te hebben. De kijker wilde graag weten hoe de lijsttrekkers hierover denken. Baudet zei niet te geloven dat Rusland hierachter zit en zei er niets aan te willen doen.

Bekijk hier de reactie van Baudet:

Baudet gelooft niet in vergiftiging Navalny

Daarnaast gingen de lijsttrekkers in debat over het coronavirus. Een vraag uit het publiek ging over het voorbereiden van Nederland op een nieuwe pandemie. Volgens Azarkan een zeer actuele vraag. "We zullen moeten leven met het coronavirus", zegt hij. Volgens hem is de oplossing onder meer om te zorgen voor meer capaciteit en meer eigen middelen. "Ik vond dat we echt te afhankelijk waren van het buitenland. We moesten bedelen om mondkapjes."

Maar volgens Baudet zijn we in een 'angstpandemie' terechtgekomen en niet zozeer in een ziektepandemie. Het is volgens hem dan ook vooral belangrijk dat we weer sterk worden en minder bang zijn voor het virus. Een andere publieksvraag ging over de samenwerking met de Europese Unie bij de bestrijding van het virus.

Bekijk hier hoe de lijsttrekkers daarover denken:

'De hele wereld is gek geworden met coronamaatregelen'

Wil je het hele gesprek terugkijken? Dat kan hier:

Morgen is het de beurt aan Joost Eerdmans (JA21), Sylvana Simons (BIJ1) en Laurens Dassen (Volt). Het gesprek begint om 19.00 uur. Alle lijsttrekkers van de grote partijen zijn dan bij het verkiezingsprogramma van NOS op 3 geweest, behalve PVV-lijsttrekker Geert Wilders. Hij sloeg de uitnodiging af.

Morgen kun je weer live meekijken via de site en app, de Facebookpagina's van de NOS en NOS op 3 en de YouTube-pagina van NOS op 3. Via sociale media kan iedereen vragen stellen aan de politici.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl