Coronavirus: grenzen dicht, thuiswerken en hamsteren
Werk waar mogelijk thuis, beperk sociale contacten en blijf bij milde klachten in bed. Nederland doorstond de eerste dag waarop de extra coronamaatregelen golden. Die bleken hard nodig, want Europa is sinds gisteren het epicentrum van de corona-uitbraak, concludeerde de Wereldgezondheidsorganisatie.
In Nederland zijn inmiddels 804 mensen positief getest op het virus, zegt het RIVM. Met vijf nieuwe sterfgevallen liep het dodental als gevolg van Covid-19 op tot 10. Wereldwijd zijn ruim 5000 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus.
Aan het dringende advies van de overheid om thuis te werken lijkt massaal gehoor gegeven. Hoewel de NS minder treinen had ingezet, was het op stations een stuk rustiger dan normaal. Musea, theaters en gebedshuizen bleven dicht.
Dat zorgde voor stilte op straat:
Veel mensen grepen de day after de nieuwe maatregelen aan om te gaan hamsteren. Op sociale media verschenen veel berichten en foto's van lege schappen. Vooral houdbare etenswaren als conserven, pasta en afbakbroodjes vlogen de deur uit. Ook wc-rollen gingen als warme broodjes over de toonbank.
Voor de supermarktbranche was het alle hens aan dek. De grootgrutters benadrukten dat massaal inslaan niet nodig is. Ook premier Rutte riep Nederlanders op niet te hamsteren. "Het is vervelend voor de mensen die hard werken voor ons. Die komen vanavond voor lege schappen te staan."
Aan die oproep gaven deze mensen geen gehoor:
Ondertussen nam de druk op de zorg verder toe. Alle Brabantse ziekenhuizen hebben code rood afgekondigd. In de ziekenhuizen kunnen alle niet-spoedeisende operaties worden uitgesteld en verloven van zorgmedewerkers worden ingetrokken. Er wordt naarstig onderzocht of het aantal van 1150 beschikbare bedden op de Intensive Care (IC) uitgebreid kan worden.
Discussie op schoolplein
Hoewel de universiteiten en hogescholen hun deuren gesloten hielden, ging het basis- en middelbaar onderwijs gewoon open. Verschillende scholen en mbo's hebben zelfstandig besloten geen fysieke lessen meer te geven. Andere scholen gaven aan dat een derde tot bijna de helft van de kinderen thuisbleef.
De kwestie zorgde ook voor discussie op de schoolpleinen:
De coronacrisis deelde harde klappen uit aan de economie. De Amsterdamse AEX-index sloot de op een na slechtste beursweek 18,5 procent lager af dan bij de opening op maandag.
In Amerika riep president Trump de noodtoestand uit:
Verschillende landen besloten hun grenzen te sluiten, luchtvaartmaatschappijen zagen zich gedwongen tal van vluchten te annuleren. KLM schrapt als gevolg van de crisis 1500 tot 2000 voltijdsbanen. Ook wil het bedrijf werktijdverkorting voor het hele personeel.
Zeker 5000 bedrijven dienden eenzelfde verzoek in bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Normaal vragen tussen de 100 en 200 bedrijven in een heel jaar om werktijdsverkorting.
Het kabinet kondigde aan te onderzoeken welke maatregelen nodig zijn om de financiële gevolgen van het coronavirus op te vangen. De Europese Commissie heeft 37 miljard vrijgemaakt om lidstaten te ondersteunen.
Lege restaurants
De economische gevolgen bleven niet beperkt tot de luchtvaart. Volgens de brancheorganisatie voor Nederlandse horeca is het aantal annuleringen in restaurants opgelopen tot 48 procent. Minister Van Engelshoven gaat met de culturele sector om tafel om te voorkomen dat instellingen omvallen.
Hoewel de nieuwe maatregelen tot in ieder geval 1 april gelden, kijken verschillende instanties en organisaties al verder vooruit. Zo gaat Jan Lammers, directeur GP Zandvoort, ervan uit dat de Formule 1-race van Zandvoort op 3 mei niet door zal gaan.
In een extra NOS tv-uitzending Het coronavirus, feiten en fabels werden door diverse experts vragen beantwoord die leven over het virus en de getroffen maatregelen. Die zijn hier terug te lezen en te zien.