NOS NieuwsAangepast

Op een na slechtste beursweek AEX eindigt met een vlakke dag

De Amsterdamse beurs heeft deze week een historisch harde klap te verwerken gekregen. Beleggers deden massaal aandelen van de hand omdat ze de gevolgen vrezen van het coronavirus en de maatregelen die overheden nemen.

De AEX-index sloot op vrijdag 18,5 procent lager dan de opening op maandag. Alleen tijdens de financiële crisis van 2008 had de index een slechtere week.

Met name op donderdag kleurde het beursbord diep rood. Over de hele breedte verloren bedrijven waarde, met als meest extreme uitschieters de verliezen van ruim 20 procent voor banken en verzekeraars als ABN Amro en Aegon. Uiteindelijk sloot de AEX donderdag bijna 11 procent lager.

Vrijdag was opnieuw een onrustige dag. Net na de opening sprong de AEX-index omhoog na de historisch slechte donderdag. De index tikte zelfs een plus van 8 procent aan. Maar in de loop van de dag zakte de AEX toch weg. Uiteindelijk sloot de beurs vrijwel vlak op 432,85 punten.

Historisch slechte beursweken

Weken verliezen
6-10 oktober 2008 - 25 procent
9-13 maart 2020 -18,5 procent
19-23 oktober 1987 -15,6 procent
24-28 februari 2020 -12,6 procent
8-14 september 2001 -12,3 procent

"Een correctie was vandaag logischer geweest", zegt beursanalist Corné van Zeijl. "Dat een correctie uitblijft wijst erop dat de onrust echt nog niet weg is." De Amerikaanse beurzen maakten wel een fors sprong omhoog nadat president Trump de noodtoestand had afgekondigd waardoor speciale fondsen kunnen worden aangesproken. Zowel de Dow Jones als de S&P 500 eindigden de dag met een stijging van ruim 9 procent.

Wereldwijd deden de luchtvaartaandelen het opmerkelijk goed, ondanks de inreisverboden die Nederland en andere landen afkondigden. Air France-KLM eindigde bijna 13 procent hoger, het Duitse Lufthansa stond op een plus van ruim 7 procent en Airbus plust ruim 4 procent.

"Het is een beetje zoeken naar een verklaring voor deze stijgingen", zegt Van Zeijl. "Voor een deel is het de correctie die te verwachten was na het diepe dal van eerder deze week." Daarnaast speelt mee dat steeds meer overheden hinten op hulp aan luchtvaartmaatschappen, aldus de analist.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl