ANP
NOS Nieuws Binnenland

Wekdienst 2/11: uitvaart vrachtwagenchauffeur Daisy en schaatsen in Thialf

Goedemorgen! In Beuningen vormen vandaag honderden vrachtwagens bij de uitvaart van de vorige week omgekomen vrachtwagenchauffeur Daisy een erehaag en in Thialf wordt geschaatst om kwalificatie voor de wereldbekerwedstrijden.

De dag begint grijs en er vallen nog wat buien, maar in de loop van de dag is de zon ook af en toe te zien. Het waait stevig uit het zuidwesten en het wordt ongeveer 14 graden. Ook in de dagen hierna blijft het wisselvallig, het is dan wel minder zacht.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Vandaag is de uitvaart van vrachtwagenchauffeur Daisy, die vorige week om het leven kwam bij een ongeluk op de A50. Na een Facebook-oproep in de truckerswereld vormen honderden chauffeurs vandaag een erehaag vlakbij het crematorium.
  • Het is een dag van protesten. In Hongkong gaan demonstranten opnieuw de straat op om te protesteren. In Rotterdam demonstreren Koerden tegen de inval van Turkije in het noorden van Syrië en op het Malieveld in Den Haag komen jongeren bijeen om te protesteren tegen het vuurwerkverbod.
  • In Heerenveen gaat de strijd om tickets voor de eerste wereldbekers van het schaatsseizoen verder. De verrichtingen van de Nederlandse schaatsers zijn van begin tot einde te volgen via de livestream op NOS.nl en in de NOS-app. Vanaf 16.00 uur zijn de wereldbekerkwalificatiewedstrijden in Thialf ook te zien op NPO 1.

Wat heb je gemist

Een groep jongens uit Leiden en omgeving heeft tientallen slachtoffers afgeperst met naaktbeelden. Daarmee verdienden ze een ton, denkt de politie. De jongens zijn tussen de 15 en 18 jaar oud en chanteerden vooral leeftijdsgenoten.

Ze deden zich op sociale media voor als meisje en vroegen jongens om naaktfoto's. Als ze die eenmaal hadden, dreigden ze die te verspreiden onder familie en vrienden van het slachtoffers, die soms duizenden euro's moesten overmaken om dat te voorkomen.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit

Waar boeren en bouwers momenteel flink geraakt worden door milieuregels, lijkt het alsof automakers de dans weten te ontspringen. Er rijden nog altijd tientallen miljoenen zwaar vervuilende diesels rond in Europa.

Gisteren liet het Planbureau voor de Leefomgeving weten dat het doel om de CO2-uitstoot in 2030 met 49 procent te verminderen ten opzichte van 1990 waarschijnlijk niet wordt gehaald. En dat komt mede door een stijging van het aantal grote, onzuinige auto's.

Er wordt hier, vergeleken met Amerika, weinig actie tegen de auto-industrie ondernomen. Hoe dat zit, zie je in de video hieronder van Nieuwsuur:

Fijne dag!

STER reclame