NOS NieuwsAangepast

Proces-Taghi weer verder: zwaar beveiligd en zonder pers en publiek

Zonder de hoofdverdachte, journalisten en publiek is het Marengo-proces vanochtend verdergegaan. Onze verslaggevers staan buiten de rechtbank en zien dat de toegangswegen en de rechtbank zwaar worden beveiligd door tientallen marechaussees met automatische wapens. Journalisten worden in een persvak op afstand van het gebouw gehouden.

Dit zijn indrukken van onze verslaggever ter plekke:

Proces Taghi gaat verder in extra beveiligde rechtbank

In de extra beveiligde rechtbank op Schiphol staan vandaag zestien verdachten terecht voor vijf liquidaties en vier pogingen daartoe. Hoofdverdachte is Ridouan Taghi, die volgens zijn advocaat geen bezwaar heeft tegen vermelding van zijn volledige naam, en die ervan wordt verdacht dat hij aan het hoofd staat van een criminele moordorganisatie, maar die nog altijd voortvluchtig is.

Vorige week bepaalde de rechtbank dat de zitting achter gesloten deuren moet plaatsvinden, vanwege de moord op Derk Wiersum. Hij was de advocaat van Nabil B., kroongetuige in het Marengo-proces. De rechtbank vond de maatregel nodig om de veiligheid te kunnen garanderen. Inmiddels worden naar aanleiding van de moord ook tientallen mensen extra beveiligd.

Advocaten van de verdachten schrijven op Twitter dat ze tijdens de zitting aan de rechter hebben gevraagd om de pers weer toe te laten tijdens de zitting. De rechtbank heeft dat verzoek na beraad niet ingewilligd. De deuren blijven dus gesloten voor pers en publiek.

ANP
Rechtbanktekening van de verdachten die terechtstaan in het Marengo-proces, de tekening is gemaakt tijdens een eerdere zitting

Tijdens de zogenoemde voorbereidende zitting van vandaag zal het gaan over de vraag wie nu de advocaat wordt van kroongetuige B. Vrijdag meldde zich een advocaat die hem wil bijstaan, maar B. zelf moet daar ook nog mee akkoord gaan.

Een andere vraag die speelt, is of de kroongetuige wel verder wil als belangrijkste getuige van het OM. Immers, eerst is al zijn broer vermoord en nu ook zijn advocaat. Hij zou eerder al gedreigd hebben zijn medewerking te staken omdat het OM afspraken niet zou zijn nagekomen.

Opsporing Verzocht

Over de moord op advocaat Wiersum zal het in de rechtbank formeel niet gaan. Die zal wel worden besproken, maar de verdachten staan niet terecht voor deze moord. Het onderzoek van de politie is nog in volle gang en hoewel Taghi wel in verband wordt gebracht met de liquidatie, is hij nog geen verdachte.

Het programma Opsporing Verzocht besteedt vanavond (20.30 uur NPO 1) aandacht aan de moord op advocaat Derk Wiersum. Het is nog onduidelijk of daar nieuwe informatie over de zaak wordt gedeeld.

De moord op advocaat Derk Wiersum werd een "aanslag op de rechtstaat" genoemd. Een terugblik op die dag:

Terugblik op dag van 'aanslag op de rechtsstaat' na moord op advocaat

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl