Emoties en angst bij advocaten na aanslag op collega en rechtsstaat
Vanochtend rond 7.30 uur klinken een aantal schoten en gegil in de Amsterdamse wijk Buitenveldert. Strafrechtadvocaat Derk Wiersum (44) blijkt op straat, in het bijzijn van zijn vrouw, te zijn neergeschoten. Hij overleeft de aanslag niet. De dader ontkomt.
Derk Wiersum is mogelijk vermoord vanwege het bijstaan van Nabil B., de kroongetuige in het proces tegen Ridouan Taghi en Said Razzouki. Zij worden verdacht van verschillende moorden en liquidaties en zijn momenteel voortvluchtig.
De moord op de advocaat leidt tot geschokte reacties. Een zichtbaar geëmotioneerde minister Grapperhaus zei dat het fundament van onze rechtsstaat is geraakt. "Het is een enorme klap, in het bijzonder ook voor de beroepsgroep van advocaten, het OM en de rechterlijke macht."
Collega-advocaten van Wiersum kwamen in de Rechtbank Amsterdam bijeen voor een herdenking. Er werd gehuild en verschillende mensen vielen elkaar in de armen. "Het is onbestaanbaar, eigenlijk, dat dit gebeurt en toch gebeurt het", zei Evert-Jan Henrichs, de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten. "Dit is een aanslag op de rechtsstaat."
Bekijk hier een overzicht van de gebeurtenissen en de geschokte reacties:
De NOS sprak vandaag met veel advocaten in Amsterdam, ze zijn ontzet, droevig en er is angst. In het radioprogramma Nieuws en Co zei strafrechtadvocaat Monique Gerson dat het geweld nu dichtbij komt. "We kennen dat geweld tegen advocaten, rechters en Officieren van Justitie, in landen als Italië of Colombia, maar nu lijkt het ook hier werkelijkheid te worden."
"Wij staan juist voor de mensen die dingen hebben gedaan die niet mogen volgens het Wetboek van Strafrecht", zei strafrechtadvocaat Suzanne de Jager. "We proberen ze zo goed mogelijk te helpen. Nu voelt het alsof we door die groep in de rug worden gestoken."
Strafrechtadvocaat Robbert Ketwaru zei dat, als inderdaad blijkt dat Wiersum is vermoord vanwege de kroongetuige, dit de advocatuur hard raakt. "Iemand kan dus zeggen dat je je werk niet meer kan doen, en die schiet je dan gewoon dood." De Jager: "Dit kan heel erg raken aan de onafhankelijkheid die je hebt als advocaat. Ik zou nu wel twee keer nadenken voordat ik een kroongetuige ga bijstaan."
In een gezamenlijke reactie schrijven de Nederlandse orde van advocaten, het Openbaar Ministerie en de Raad voor de Rechtspraak dat alles wijst "in de richting van een grove inbreuk op onze democratische rechtsorde". Ze schrijven verder dat advocaten, officieren en rechters hun werk in vrijheid moeten kunnen doen. "Deze gebeurtenis is daarom naast een persoonlijk drama ook een ernstige bedreiging voor onze rechtsstaat."
Derk Wiersum werd zelf twee jaar geleden geïnterviewd over zijn vak. Hij zei toen: "We staan allemaal de underdog bij, die de verdachte nou eenmaal is, die altijd vecht tegen een systeem. Of dat systeem heel rechtvaardig is, of onrechtvaardig is, in beide gevallen heb je een advocaat verschrikkelijk hard nodig."
Bekijk hier nog meer reacties op de dood van Wiersum.