NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Plaats delict vrijgegeven, eerste bloemen bij het huis van Wiersum

 • In Amsterdam is advocaat Derk Wiersum op straat doodgeschoten.
 • Hij stond kroongetuige Nabil B. bij in de grote liquidatiezaak rond hoofdverdachte Ridouan Taghi.
 • De schutter, die tussen de 16 en 20 jaar oud zou zijn, is te voet gevlucht, zegt de politie.
 • De NCTV leidt een speciaal team dat wordt ingeschakeld om de beveiliging en bewaking van advocaten te waarborgen.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  De NOS sprak vandaag met veel advocaten in Amsterdam, ze zijn ontzet, droevig en er is angst. In een gezamenlijke reactie schrijven de Nederlandse orde van advocaten, het Openbaar Ministerie en de Raad voor de Rechtspraak dat alles wijst "in de richting van een grove inbreuk op onze democratische rechtsorde".

  Lees hier meer reacties van collega-advocaten op de moord op Derk Wiersum.

  We sluiten dit liveblog af. We volgen de ontwikkelingen verder via berichten op NOS.nl.

  Bij de Rechtbank Amsterdam komen advocaten bijeen in verband met de doodgeschoten advocaat Derk Wiersum ANP
 • Politie Amsterdam: 'We hebben het publiek nodig'

  In het opsporingsprogramma Bureau NH van NH Nieuws doet de Amsterdamse politie een oproep aan iedereen die wat weet dit te melden: "Al heb je maar een klein beetje info, het kan voor ons al heel belangrijk zijn."

  De schutter, die tussen de 16 en 20 jaar oud zou zijn, is te voet gevlucht. Volgens het opsporingsbericht droeg de man een zwarte hoodie. Woordvoerder Rob van der Veen zegt: "We moeten uitzoeken wat er gebeurd is, en wie de schutter is. Daar hebben we het publiek bij nodig."

  Zo kunnen mensen met een dashcam in de buurt mogelijk iets hebben opgenomen wat voor het onderzoek van belang kan zijn. "Het kan ook zo zijn dat er gisteren of eergisteren al voorobservaties zijn geweest in de omgeving van het huis van Wiersum. Alle beetjes helpen."

 • Bloemen voor huis Wiersum

  De politie Amsterdam laat via twitter weten dat de plaats delict op de Imstenrade in inmiddels is opgeheven. Buurtbewoners met vragen kunnen terecht bij een tijdelijk ingericht politiepost in de straat.

  Vlak bij het huis van Wiersum zijn bloemen gelegd.

  Bloemen zijn neergelegd op de Imstenrade, vlak bij het huis van Wiersum NOS | Jeroen de Jager
 • Advocaten reageren: 'Ik sta met verhoogde hartslag'

  Verschillende strafrechtadvocaten reageren bij Nieuws en Co geschokt op het feit dat hun beroep zo getroffen is vandaag. Suzanne de Jager zegt: "Wij staan juist voor de groep mensen die dingen doen die niet mogen volgens het Wetboek van Strafrecht, we proberen hen te helpen. Nu voelt het alsof we door die groep in de rug worden gestoken."

  In de rechtbank in Amsterdam kwamen vanmiddag advocaten, officieren van justitie en rechters bijeen om hun verdriet te delen:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Ik sta hier met verhoogde hartslag en ik denk dat het bij iedereen zo is'
 • Onderzoeksteam kijkt ook naar andere betrokkenen

  Het team dat onder leiding van de NCTV onderzoek gaat doen naar de moord op Wiersum, kijkt niet alleen naar de veiligheid van advocaten maar ook naar die van rechters, agenten en officieren die betrokken zijn bij het onderzoek naar Ridouan Taghi. Dat heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid laten weten.

 • Strafrechtadvocaat Gerson: 'de maatschappij is verhard'

  Monique Gerson is strafrechtadvocaat en noemt de moord op Wiersum een schok voor Amsterdamse strafpleiters. Tegen Nieuws en Co zegt ze dat het criminele circuit in Nederland aan het verharden is, nu zelfs advocaten het slachtoffer zijn.

  "De manier waarop de liquidaties plaatsvinden is harder dan vroeger. Er worden heel eenvoudig handgranaten neergelegd, of na een onthoofding wordt het hoofd neergelegd voor een shisha-lounge. Dat is een verharding in de maatschappij."

 • Advocaat Ridouan Taghi: 'speculaties'

  Inez Weski is advocaat van de voortvluchtige Ridouan Taghi en zegt dat over de achtergrond van de moord nog niks bekend is. Ze begrijpt "de speculaties over de mogelijke achtergronden van de zeer tragische dood", maar wil nog geen conclusies trekken. "De geschiedenis leert dat soms volstrekt tegengestelde of niet vermoede belangen en partijen een rol blijken te hebben gespeeld in gebeurtenissen."

  Ze zegt dat ze volgende week, als het Marengo-proces verder gaat, een fundamenteel standpunt inneemt in de zaak namens haar cliënt. "Dat standpunt was al mijn voornemen voorafgaand aan deze gebeurtenis."

 • Taghi's 'moordorganisatie'

  Wiersum stond kroongetuige Nabil B. bij in het proces tegen Ridouan Taghi en zijn bende. Het zogeheten Marengo-proces zou volgende week worden hervat. Daarin worden vijf moorden en vier liquidatiepogingen en moordvoorbereidingen behandeld.

  Dit zijn de slachtoffers van de vijf moorden:

  1/5 NOS
  2/5 NOS
  3/5 NOS
  4/5 NOS
  5/5 NOS

  Lees hier meer over het proces.

 • Grapperhaus: 'Veiligheid advocaten moet altijd buiten kijf staan'

  Minister Grapperhaus van Justitie, zelf ook advocaat geweest, reageerde duidelijk geëmotioneerd op de moord op Derk Wiersum. "Hij laat een vrouw en twee kinderen na. Mijn gedachten zijn bij hen, de familie en collega's." Hij noemt de moord een aanslag op de rechtsstaat.

  "De mensen die daar werken zorgen voor uw en mijn democratische rechtsorde. Dat is een grens die de georganiseerde misdaad is overgegaan. De veiligheid van die mensen moet altijd buiten kijf staan."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Grapperhaus: aanslag op de rechtstaat
 • Debat over de veiligheid van kroongetuigen

  Namens de voltallige Tweede Kamer heeft Chris van Dam (CDA) een debat over veiligheid van kroongetuigen aangevraagd. "Er ging een rilling over mijn lijf toen ik dit hoorde. Dit is een aanslag op onze rechtsstaat. Dit debat moeten we voeren als er meer bekend is over het onderzoek. Dit moet geen kwestie van maanden zijn."

 • Camerabeelden en tips

  De politie Amsterdam heeft verschillende tips gekregen meldt een woordvoerster. "We doen breed onderzoek in de buurt, we spreken getuigen, doen sporenonderzoek en bekijken camerabeelden. Daarin worden ook de tips meegenomen die zijn binnengekomen bij de meldkamer." Over de inhoud van de tips en hoeveel het er zijn kon ze niets zeggen.

 • 'De georganiseerde misdaad is volledig uit de hand gelopen'

  Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond (NPB) noemt de moordaanslag op advocaat Derk Wiersum van vanochtend een "nietsontziende keiharde aanval op de rechtsstaat".

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'De georganiseerde misdaad is volledig uit de hand gelopen'
 • Ook minister Grapperhaus spreekt van aanslag op rechtsstaat

  Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid is zichtbaar geëmotioneerd na de moord op advocaat Derk Wiersum.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Grapperhaus: de woede is groot, het verdriet groter
 • 'Gitzwarte dag'

 • Spoeddebat in gemeenteraad Amsterdam

  De Amsterdamse gemeenteraad wil unaniem op korte termijn vergaderen over de moord op Wiersum. De raadsleden zeggen dat met de liquidatie van de advocaat een gruwelijke grens is overschreden. "Het liquideren van een broer van een kroongetuige was ijskoud. Nog verder onder het vriespunt komt daar nu een raadsman bij", aldus de indieners van het verzoek voor het debat.