Ridouan Taghi
NOS Nieuws

Wie Taghi's 'moordorganisatie' dwarszit, lijkt het te bekopen met de dood

"Een goed geoliede moordorganisatie." Zo typeert het Openbaar Ministerie de groep van de voortvluchtige Ridouan Taghi en Said Razzouki. Of zij ook achter de moord zitten op advocaat Derk Wiersum, is niet duidelijk. Het OM houdt daar wel rekening mee.

Duidelijk is wel dat Wiersum de raadsman was van Nabil B., kroongetuige in het proces tegen de twee en hun bende. B. verloor vorig jaar ook al zijn broer door moord. Het zogeheten Marengo-proces zou volgende week worden hervat.

Voorbarig

Inez Weski, de advocaat van Taghi in het Marengo-proces, vindt de conclusies over een verband tussen de moord en haar cliënt voorbarig.

"Ik begrijp de speculaties over de mogelijke achtergronden van de zeer tragische dood van de advocaat", zegt ze in een reactie, "maar ik kan slechts constateren dat daar niets over bekend is op dit moment. De geschiedenis leert dat soms volstrekt tegengestelde of niet vermoede belangen en partijen een rol blijken te hebben gespeeld in gebeurtenissen."

In het Marengo-proces worden vijf moorden en vier liquidatiepogingen en moordvoorbereidingen behandeld. Het Openbaar Ministerie heeft nog niet bekendgemaakt of de zaak wordt uitgesteld nu Wiersum is doodgeschoten. Momenteel wordt bekeken of de beveiliging rondom het proces moet worden aangescherpt.

Dit zijn de slachtoffers van de vijf moorden:

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS

Wie naar de slachtoffers in het proces kijkt, ziet een patroon. Bijna allemaal vormden ze een bedreiging voor Taghi's organisatie, die zich zou bezighouden met handel in cocaïne en andere drugs. Kroongetuige Nabil B. is daarin een belangrijk mikpunt. Zo belangrijk dat Taghi in berichten, die door de politie zijn onderschept, zegt dat hij zijn hele familie zou laten "slapen".

Een week nadat bekend was geworden dat Nabil B. verklaringen had afgelegd bij de politie, werd zijn broer, die een bonafide bedrijf runde en niets met de misdaden van zijn broer te maken had, doodgeschoten in Amsterdam.

Voor de moord op B.'s broer is de 40-jarige huurmoordenaar Shurandy S. veroordeeld tot 20 jaar cel. Omdat S. weigert zijn opdrachtgevers te noemen, blijven die buiten schot. Ook zei hij niet te weten dat hij een broer van een kroongetuige moest vermoorden.

Afschrikken

Dat geloofde de rechtbank. Die zag geen reden om aan te nemen dat S. wist dat het om de broer van een kroongetuige ging. Hoewel geen bewijs is gevonden dat Taghi's groep opdracht gaf voor de moord, zei de rechter dat die liquidatie waarschijnlijk werd beraamd ter afschrikking van Nabil B. en eventuele nieuwe getuigen.

Taghi's advocaat hekelde eerder de manier waarop justitie "de meest woeste beschuldigingen" uit over haar cliënt. Ze zei ook moeilijk te kunnen bepalen wat de waarde is van B.'s verklaringen.

Bij de opsporingsinstanties staat Taghi in ieder geval te boek als gewetenloze crimineel, die afrekent met iedereen die hem dwarszit. "Goed voor die hoerenzoon, info over ons geven", zou hij na een van de liquidaties hebben geschreven. Om in een adem een nieuwe moordopdracht te geven: "Heb bloed, bloed nodig, niks anders."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl