Burgemeester Femke Halsema geeft een statement voor aanvang van de Amsterdamse raadsvergadering
NOS Nieuws

Geschokte reacties op moord: 'Verontrustend' en 'aanval op de rechtsstaat'

Er wordt vol ongeloof gereageerd op de liquidatie van strafrechtadvocaat Derk Wiersum. Hij werd vanochtend rond 7.30 uur neergeschoten in Amsterdam. "Dit is een afschuwelijke moord, op een vader, een advocaat, een Amsterdammer", zegt burgemeester Femke Halsema.

Ze noemt het een "niet eerder vertoonde aanval op de advocatuur die het wezen van de rechtsstaat aantast."

Bekijk hier het gesprek met burgemeester Halsema:

Burgemeester Halsema: dit is een schok voor de samenleving

De moord op Wiersum leidt tot angst en onrust onder advocaten, zegt de burgemeester. De Amsterdamse driehoek komt vandaag bijeen om de laatste stand van zaken te bespreken.

Wiersum was de advocaat van kroongetuige Nabil B. in de grote liquidatiezaak Marengo. Hoofdverdachten Ridouan Taghi en Said Razzouki in die zaak gelden als de meest gezochte criminelen van Nederland. Vorig jaar werd de onschuldige broer van de kroongetuige doodgeschoten.

Rutte: 'Verontrustend'

Politici zijn vandaag bij de Tweede Kamer aanwezig voor de Algemene Politieke Beschouwingen. "Dit zijn verontrustende berichten. Politie en het Openbaar Ministerie zijn natuurlijk volop bezig met het onderzoek", zegt premier Rutte. Ook minister Dekker van Rechtsbescherming noemt de zaak "verontrustend".

Bekijk de eerste reactie van de premier:

Premier Rutte: zeer verontustende berichten

Het Openbaar Ministerie (OM) reageert "met grote afschuw" op het nieuws. "Het politieonderzoek onder leiding van een Amsterdamse officier van justitie is in volle gang en met alle scenario's wordt rekening gehouden, waaronder het feit dat hij een kroongetuige bijstond."

Jans Struijs van de Nederlandse Politiebond noemt de moordaanslag op advocaat Derk Wiersum van vanochtend een "nietsontziende keiharde aanval op de rechtsstaat".

De tijd van naïviteit moet nu echt over zijn, zegt hij:

'De georganiseerde misdaad is volledig uit de hand gelopen'

Strafrechtadvocaat Chrisje Zuur kende Wiersum persoonlijk. Ze is ontdaan door het nieuws. "Ik kende hem al jaren als strafrechtadvocaat. Het was een zeer integere man en gewaardeerde collega." Ze zet vraagtekens bij de beveiliging van advocaten. "Hij deed zijn werk netjes, alleen om die reden is hij van het leven beroofd. Dan vraag ik mij af: wat heeft de overheid verkeerd gedaan? Ik denk heel veel. De veiligheidssituatie is niet goed ingeschat. Dit is het failliet van de rechtsstaat."

De Nederlandse Vereniging van Jonge Strafrechtadvocaten reageert "geschokt" op het nieuws. "Als dit te maken heeft met het proces, waar het alle schijn van heeft, zou dit de zoveelste stap zijn in de geweldsspiraal die kleeft aan dit proces. Het is echt verschrikkelijk." Ook de Nederlandse Orde van Advocaten zegt "zeer geschokt" te zijn. "We leven erg mee met de nabestaanden. En volgen het onderzoek op de voet."

Strafrechtadvocatenkantoor Ficq & Partners reageert op Twitter met "grote ontsteltenis en afschuw". "Onze gedachten gaan uit naar zijn jonge gezin en andere dierbaren." "De liquidatie van advocaat Derk Wiersum is een tragedie voor zijn nabestaanden én voor de rechtsstaat", twittert advocaat Peter Plasman. "Onvoorstelbaar dat dit in dit land kan gebeuren."

Misdaadjournalist John van den Heuvel zegt kapot te zijn van het nieuws. Hij werd lange tijd beveiligd omdat hij verslag deed van de zaak rond hoofdverdachte Ridouan Taghi. Of dat nu nog het geval is wil hij niet kwijt.

"Ik maak me echt grote zorgen over de totale onderschatting, ook nu weer, van georganiseerde misdaad in Nederland", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Dit valt me heel zwaar. Natuurlijk gaan we door met ons werk, dat kan niet anders, maar dit is absoluut een dieptepunt van wat ik heb meegemaakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl