NOS Nieuws

Wekdienst 23/5: Europese verkiezingen en de Appeltjes van Oranje

Goedemorgen! Vandaag mag Nederland naar de stembus voor de Europese verkiezingen. In Nederland doen zestien partijen mee. En nog meer verkiezingen, want India hoort vandaag de uitslag van de verkiezingen die de afgelopen vijf weken werden gehouden.

Vandaag wordt het zonnig. Het blijft op de meeste plaatsen droog en het kan maximaal 22 graden worden. De komende dagen blijft dit ongeveer zo.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Nederland mag stemmen voor de 26 Nederlandse zetels in het Europees Parlement. De eerste stembureaus zijn al open, je kunt alles over verkiezingsdag volgen in ons liveblog. De uitslag horen we nog niet, maar onderzoeksbureau Ipsos komt wel met exitpolls. De meeste andere EU-landen stemmen dit weekend, waardoor de uitslagen pas zondag of zelfs maandag volgen.
  • India hoort na ruim vijf weken de uitslag van de parlementsverkiezingen. De grote vraag is of premier Modi met zijn hindoe-nationalistische Bharatiya Janata-partij (BJP) kan aanblijven. 900 miljoen mensen mochten stemmen voor de 543 zetels in het Lagerhuis.
  • De Appeltjes van Oranje van het Oranjefonds worden uitgereikt. Het is een prijs voor mensen en organisaties die zich inzetten voor anderen. Koningin Máxima reikt de prijs uit op Paleis Noordeinde.

Wat heb je gemist?

Steeds meer mensen kiezen voor een baan in de zorg, daarmee loopt het personeelstekort terug, schrijft het AD. Maar helemaal weg is het niet. Vorig jaar verwachtte het kabinet nog een tekort van 125.000 mensen in 2022, nu is dat bijgesteld naar 80.000. Minister De Jonge is blij met de trend. Wel maakt hij zich nog zorgen over de hoge uitstroom en het toenemend ziekteverzuim.

Ander nieuws uit de nacht:

Rutte en Baudet botsten over het wel of niet uit de eurozone stappen:

Wat gebeurt er als Nederland uit de euro zou stappen?

En dan nog even dit:

Duncan Laurence was al de beste, maar nu is hij officieel nog beter. Er klopte iets niet met de jurypunten Wit-Rusland en daardoor krijgt Nederland er zes punten bij. De eindstand is dan 498 punten. De organisatie biedt excuses aan dat de fout niet eerder is ontdekt. Wit-Rusland zelf was op twee na slechtste, door de nieuwe uitslag stijgt het land een plaatsje. Dat gaat ten koste van Duitsland, dat een plaats zakt.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl