Een olifant in Botswana Chobe National Park
NOS Nieuws

Botswana laat olifantenjacht weer toe

In Botswana mag binnenkort weer gejaagd worden op olifanten. Volgens de regering gaat het verbod op de olifantenjacht dat sinds 2014 van kracht was, van tafel vanwege het toenemende aantal conflicten tussen de mens en het dier.

Botswana, dat qua landoppervlakte ongeveer zo groot is als Frankrijk, heeft de grootste populatie olifanten van heel Afrika: zo'n 130.000 dieren. De dieren leven vooral in het noorden en veroorzaken volgens lokale boeren overlast door oogsten te vernielen.

Er mag vooralsnog niet in het wilde weg op olifanten worden geschoten. Volgens de regering wordt het jagen op "een nette en fatsoenlijke wijze" ingevoerd. Hoe dat er precies uit komt te zien, wordt later bekendgemaakt.

Ingeblikt

In februari adviseerde een commissie al om het verbod op te heffen. Het vlees kan worden ingeblikt en als dierenvoer worden verkocht, zei de commissie. Destijds stelde een Botswaanse minister dat de olifantenpopulatie weer een beheersbare omvang moet krijgen.

Naast kritiek van natuurbeschermers, zoals het Wereld Natuur Fonds, kan de stap ook leiden tot minder toeristen. Die komen nu massaal naar Botswana, mede omdat het land een goede reputatie heeft op het gebied van natuurbescherming. Toerisme is de op een na grootste inkomstenbron van het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl