In Botswana wordt de jacht op de olifant mogelijk weer geopend, omdat de populatie van 130.000 dieren volgens het land een beheersbare omvang moet krijgen. Jammer, zegt Christiaan van der Hoeven van het Wereld Natuur Fonds (WNF). "Er zijn namelijk betere oplossingen dan afschieten."
Volgens het WNF kan je de dieren beter verspreiden over verschillende gebieden. "Dat kan door gebieden met minder olifanten te verbinden met een gebied met veel olifanten, door het aanleggen van een corridor. Denk bijvoorbeeld aan een verbinding tussen Zambia en Botswana", zegt Van der Hoeven.
De regering van Botswana is volgens hem ook op de hoogte van die optie. "Ze hebben zelfs een convenant ondertekend, waarbij ze hebben afgesproken dat ze een groot grensoverschrijdend natuurgebied maken. En daar werken ze ook aan. Dus we hopen dat ze daar de energie in stoppen."
Schade en ongelukken
Botswana heeft de grootste populatie olifanten van heel Afrika. Volgens lokale boeren veroorzaken de dieren veel overlast, omdat ze oogsten vernielen. Van der Hoeven snapt daarom de overweging van Botswana. "De dieren veroorzaken schade aan landbouw en ecosystemen, en soms gebeuren er ook ongelukken."
Ook kan geld een rol spelen bij de overweging: de plezierjachten op olifanten leveren namelijk veel op. "Als er echt geen andere oplossing is, zou de jacht een optie kunnen zijn. Maar alleen als het geld dan echt ten goede komt van de lokale bevolking en de natuurbescherming. Maar in dit geval zijn er andere oplossingen."
Ik zou zelf niet een olifant willen schieten, maar verkoop wel geweren waarmee dat kan.
Jacob Konter, beheerder van een jachtspeciaalzaak, vertelt dat Botswana een aantal jaren geleden de jacht op olifanten heeft gesloten. "En nu zie je daar hetzelfde gebeuren als in de Nederlandse Oostvaardersplassen. Een populatie, of het nou olifanten of herten zijn, kan je niet ongeremd laten groeien."
Dan loop je het risico dat de draagkracht van het leefgebied wordt overschreden, zegt Konter. "Dat gaat vaak ten koste van het dierenwelzijn of de biodiversiteit. Als er een bepaalde diersoort gaat overheersen, gaan andere soorten daaronder lijden." En dan is afschieten volgens hem een goede oplossing.
Zelf heeft hij nog nooit een olifant geschoten. "Dat zou ik ook niet willen op dit moment. Ik ben in Afrika geweest en heb daar tussen de olifanten gelopen, dat was fantastisch. Ik voelde niet de aspiratie om ze te schieten. In de winkel verkopen we wel geweren en munitie waarmee het zou kunnen."
In gesprek met Botswana
Het is niet voor het eerst dat Botswana overweegt het jachtverbod op olifanten op te heffen, vorig jaar juli was het ook al aan de orde. Nu heeft een overheidscommissie een advies uitgebracht, na overleg met onderzoekers en jagers en wekenlange hoorzittingen over het onderwerp.
Het kabinet moet nog een definitief besluit nemen. Het WNF gaat daarom met Botswana in gesprek. "Het land heeft de natuurbescherming over het algemeen goed geregeld. Daarom is het ook de moeite waard om te gaan praten. Want er is een oplossing mogelijk zonder schieten."