Overheidscommissie Botswana adviseert herinvoering olifantenjacht

time icon
AFP

Een overheidscommissie in Botswana adviseert om de jacht op olifanten in het land weer toe te staan. Het vlees kan worden ingeblikt en als diervoer worden verkocht, zegt de commissie in het rapport dat door de minister voor Plattelandsontwikkeling aan president Masisi is overhandigd.

Minister Van der Westhuizen zei bij de overhandiging van het rapport dat de olifantenpopulatie weer een beheersbare omvang moet krijgen. Botswana heeft de grootste populatie olifanten van heel Afrika: zo'n 130.000 dieren. Ze veroorzaken volgens lokale boeren overlast door oogsten te vernielen.

"Op plaatsen waar mensen in contact kunnen komen met olifanten bevelen we de bouw van hekken aan. Ook moet er gekeken worden naar compensatie voor vernielde oogsten", zei Van der Westhuizen. Het kabinet moet nu een definitieve beslissing nemen over herinvoering van de in 2014 verboden plezierjacht.

De vraag of het verbod op olifantenjacht opgeheven moet worden, leidt in Botswana tot verdeeldheid tussen lokale gemeenschappen en dierenrechtenactivisten. Oud-president Khama, die verantwoordelijk was voor het invoeren van het jachtverbod, heeft zich publiekelijk tegen herinvoering van de jacht uitgesproken. Het Wereld Natuur Fonds ziet ook niets in de plannen en dringt aan op andere oplossingen.

STER Reclame