Trump en Poetin tijdens hun gezamenlijke persconferentie in Helsinki gisteren
NOS NieuwsAangepast

Verdediging Trump na storm van kritiek: 'Ik heb me versproken'

President Trump heeft herhaald dat hij het volste vertrouwen heeft in zijn inlichtingen- en veiligheidsdiensten en hen steunt. Hij zegt dat hij hun conclusie dat de Russen zich hebben bemoeid met de Amerikaanse verkiezingen in 2016, accepteert, maar dat het ook iemand anders kan zijn. Daarbij tekende hij ook nog aan dat de uitkomst van de verkiezingen daardoor niet is beïnvloed.

Trump reageerde vanavond op de vele kritiek die hij kreeg na een gezamenlijke persconferentie met de Russische president Poetin gisteren in Helsinki. Trump viel daar, staand naast Poetin, zijn eigen inlichtingen- en veiligheidsdiensten af die hebben vastgesteld dat Poetin heeft geprobeerd om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden.

'Waarom zouden het de Russen niet zijn?'

Trump suggereerde dat het het woord van zijn eigen diensten tegen dat van Poetin is. Die ontkende opnieuw zich te hebben bemoeid met de binnenlandse aangelegenheden van de VS. Trump zei er niet van overtuigd te zijn dat juist de Russen interventies hebben gepleegd. "I don't see any reason why it would be", zei Trump over Rusland.

Hij verklaarde vanavond dat hij zich heeft versproken en dat hij bedoelde: ik zie geen reden waarom het de Russen niet zouden zijn. Trump zegt dat hij vanwege alle ophef zijn antwoord heeft teruggekeken. En would had wouldn't moeten zijn. De zin had volgens hem moeten zijn: "I don't see any reason why it wouldn't be Russia."

In deze video legt Trump zelf uit wat hij naar eigen zeggen bedoelde:

Trump: 'ik wilde dubbele ontkenning gebruiken'

Terwijl de Amerikaanse president gisteren naar huis vloog, waren de meeste commentaren in eigen land vernietigend. De president probeerde de schade nog op de terugweg enigszins te herstellen, twitterend vanuit het regeringstoestel Air Force One, door te benadrukken dat hij veel vertrouwen heeft in zijn eigen inlichtingendiensten.

Vanochtend stuurde hij een bericht de wereld in dat de NAVO-top vorige week in Brussel goed was, maar de ontmoeting met Poetin nog beter. Volgens Trump wordt zijn succes helaas niet gemeld en zijn de media gek geworden.

Alle grote tv-zenders in de VS, inclusief het conservatieve Fox News dat Trump onvoorwaardelijk steunt, spraken gisteren schande over Trumps antwoorden op de persconferentie in Helsinki. Ook wordt in de VS openlijk gespeculeerd over belastende informatie die de Russen over Trump hebben, waardoor hij zich zo gedraagt.

Nog even terug naar gisteren: dit antwoordde Trump toen op een vraag over Russische inmenging bij de verkiezingen.

Trump: 'geen Russische inmenging Amerikaanse verkiezingen'

Concrete afspraken tussen beide leiders, die twee uur onder vier ogen spraken, lijken op de top niet te zijn gemaakt. Die werden althans niet op de persconferentie naar buiten gebracht.

De Republikeinse senator Bob Corker, voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken in de Senaat, wil dat minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo volgende week uitleg komt geven over de top. De commissie wil weten of er tijdens het een-op-eengesprek deals zijn gesloten.

'Fantastisch aanbod'

Wel stelde Poetin tijdens de persconferentie voor om het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller te steunen. De Russische president wil leden van Muellers team toestaan om twaalf Russische verdachten in dat onderzoek te horen.

In ruil daarvoor wil Poetin Amerikaanse agenten en een voormalige Amerikaanse ambassadeur in Moskou ondervragen in de zaak-Browder. De Brits-Amerikaanse investeerder Bill Browder is een invloedrijke tegenstander van Poetin.

Moskou wil hem uitgeleverd hebben, officieel vanwege belastingontduiking en diefstal, maar op de achtergrond lijken politieke motieven mee te spelen. Browder is de drijvende kracht achter de zogenoemde Magnitski-wet. Rusland heeft meerdere keren geprobeerd om Browder via Interpol uitgeleverd te krijgen.

Trump noemde het voorstel van Poetin een "fantastisch aanbod".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl