NOS NieuwsAangepast

Rusland vangt bot bij Interpol

De internationale politieorganisatie Interpol is niet van plan mee te werken aan een Russisch verzoek tot arrestatie van de Brits-Amerikaanse investeerder Bill Browder. Hij wordt officieel verdacht van belastingontduiking en diefstal in Rusland en Moskou heeft Interpol om hulp gevraagd bij de opsporing van Browder.

Interpol heeft besloten zich niet met de zaak in te laten, omdat er politieke motieven in het spel zouden zijn. Op de achtergrond speelt namelijk de dood van advocaat Sergei Magnitsky die drie jaar geleden onder verdachte omstandigheden overleed in een Russische gevangenis.

Magnitsky bracht in 2008 een grote fraudezaak aan het licht. Volgens hem hadden ambtenaren en de politie de Russische staat voor tientallen miljoenen euro's opgelicht. Toch kwam er geen onderzoek en Magnitsky werd gearresteerd.

Belastingontduiking

Bill Browder pleit al enige tijd voor gerechtigheid in deze zaak. Browder is de oprichter van het investeringsfonds Hermitage Capital en was jarenlang een prominente investeerder in Rusland. In 2006 werd hij door de Russische regering bestempeld tot een gevaar voor de nationale veiligheid en mocht hij het land niet meer in. Sergei Magnitsky was een van zijn advocaten.

Browder heeft er met zijn campagne al voor gezorgd dat tientallen Russen die met de zaak-Magnitsky te maken hebben niet meer worden toegelaten in de VS. Daarop maakte Moskou weer een lijst bekend van Amerikanen die Rusland niet meer in mogen.

In februari maakte Rusland bekend dat er een rechtszaak wordt ingesteld tegen Browder en postuum loopt er zelfs een rechtszaak tegen de overleden Magnitsky. Ze zouden miljoenen aan belasting hebben ontdoken. Browder wordt er verder van verdacht dat hij aandelen in het Russische concern Gazprom heeft gestolen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl