De Amerikaanse zakenman Bill Browder in de Tweede Kamer ANP

De Amerikaanse zakenman en Rusland-criticus Bill Browder is opgepakt in Spanje. Na een paar uur werd hij vrijgelaten. Op Twitter zegt de Amerikaan dat hij door Rusland op de Interpol-lijst is gezet. Toen bleek dat het arrestatiebevel was verlopen, werd hij vrijgelaten.

"Ik ben nu op weg naar het politiebureau", twitterde hij om 9.30 uur. Hij plaatste een foto van zichzelf in een politiebusje.

Twee uur later zei Browder op Twitter dat hij is vrijgelaten en dat het al de zesde keer is dat Rusland Interpol gebruikt om hem dwars te zitten. Volgens de Spaanse autoriteiten is Browder naar een politiebureau meegenomen om het arrestatiebevel te controleren.

Browder sprak vorige week nog in de Tweede Kamer tijdens een hoorzitting. Hij was daar op uitnodiging van de Commissie Buitenlandse Zaken om te vertellen over de zogenoemde Magnitksi-wet waarachter hij de drijvende kracht is. Magnitski werkte als advocaat voor Browder in Moskou toen hij werd opgepakt en na een slechte behandeling in de gevangenis overleed. Magnitski had een grote belastingfraudezaak aan het licht gebracht.

Advocaat

Personen die de mensenrechten schenden kunnen via zo'n wet een reisverbod krijgen en hun banktegoeden kunnen worden bevroren. De VS heeft de wet in 2012 ingesteld. Nederland heeft nog geen Magnitski-wet.

"De campagne voor een Magnitski-wet stuitte op onverwachte weerstand in Nederland. In alle andere landen waar ik mij sterk heb gemaakt voor dit instrument van gerechtigheid, was er steun van links tot rechts", schreef Browder in een opiniestuk in de Volkskrant.

STER reclame