Trump bij NAVO-ontbijt: 'Duitsland volledig onder controle Rusland'

time icon Aangepast

President Trump eist dat de Europese NAVO-landen onmiddellijk hun defensiebudgetten verhogen. Hij wil niet wachten op 2024, zoals een aantal jaar geleden is afgesproken. Hij hekelt daarbij de Russische gasdeal die Duitsland volgens hem afhankelijk maakt van Rusland.

Tijdens een ontbijt met secretaris-generaal Stoltenberg, voorafgaand aan de NAVO-top, haalde de Amerikaanse president fel uit naar met name Duitsland. "Het is toch onvoorstelbaar dat we dat land beschermen, terwijl het zaken doet met Rusland. Duitsland heeft een gasdeal met Rusland gesloten. Ze betalen Rusland miljarden dollars en tegelijkertijd weigeren ze om meer geld aan defensie uit te geven, terwijl wij ze moeten beschermen. Duitsland wordt volledig gecontroleerd door Rusland."

Trump spreekt in zijn commentaar over de beoogde gaspijpleiding Nord Stream 2, waarmee Russisch gas via een pijplijn door de Oostzee rechtstreeks naar Duitsland wordt vervoerd. De bouw ervan gaat 11 miljard dollar kosten. Het is een commercieel project, dat voor de helft wordt gefinancierd door het Russische gasbedrijf Gazprom. Duitsland betaalt er niet direct aan mee, al zal Rusland wel profiteren van de miljarden aan gasinkomsten.

Bondskanselier Merkel maakte Trump in een reactie fijntjes duidelijk dat zij genoeg ervaring heeft met totalitaire regimes, aangezien zij in het communistische Oost-Duitsland is opgegroeid. "Ik ben heel blij dat we in vrijheid leven in de verenigde Bondsrepubliek Duitsland. We maken ons eigen beleid en nemen onze eigen, onafhankelijke beslissingen."

Trump probeerde ook NAVO-baas Stoltenberg een reactie te ontlokken. "Verklaar dat maar eens", zei hij:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Trump aan ontbijttafel: Duitsland volledig onder controle Rusland

Het gesprek ontspon zich aan het begin van het ontbijt, waar altijd een paar minuten van mogen worden gefilmd. Stoltenberg begon zijn verhaal met de constatering dat de NAVO-landen elkaar nodig hebben en dat de VS ook de Europese landen nodig heeft. Trump luisterde de eerste minuten nog naar de secretaris-generaal, maar nam daarna ongeduldig het woord. "Duitsland is een rijk land, dat kan best meer geld aan defensie uitgeven."

"De discussie gaat al jaren zo, maar ik heb er genoeg van. De baas van het gasbedrijf is ook nog een oud-bondskanselier. Zo stroomt het geld naar Rusland en jullie willen dat wij opdraaien voor de verdediging." Zo gaat het niet langer, aldus de president. "We moeten iets doen."

Trump refereert aan Gerhard Schröder, die van 1998 tot 2005 bondskanselier was van Duitsland. Schröder heeft sinds maart 2006 een leidende positie in de NEGP Company, een samenwerkingsverband tussen het Russische Gazprom en Duitse energiebedrijven, die samen werken aan pijpleidingen voor olie- en gasvervoer. Schröder kreeg veel kritiek op zijn nieuwe positie, temeer omdat hij als bondskanselier mede de weg ervoor had vrijgemaakt.

Stoltenberg probeerde de zaak te verdedigen door erop te wijzen dat er ook tijdens de Koude Oorlog werd gehandeld met elkaar. Maar Trump liet zich niet overtuigen. Handel is goed, zei hij, maar in dit geval niet op het gebied van energie. "Dit kun je niet uitleggen."

Hoe afhankelijk is Duitsland?

President Trump beweert dat Duitsland in zijn energiebehoefte voor minimaal 60 procent afhankelijk zal worden van Rusland, onder meer door de bouw van de pijpleiding Nord Stream 2. Die uitspraak is overdreven, maar het klopt dat Duitsland een afhankelijkheidsrelatie met Rusland heeft waar het om energie gaat.

Rusland is de grootste energieleverancier van Duitsland, blijkt uit informatie van het Duitse ministerie van Energie. Bijna 40 procent van de olie en het gas die in Duitsland wordt verbruikt komt van Russische leveranciers. Van het totale energieverbruik in Duitsland komt bijna 60 procent van olie of gas, aldus cijfers van het Umweltbundesambt, de Duitse milieu-autoriteit.

Onder de streep komt dus tegen een kwart van de Duitse energie uit Rusland, maar dat is nog buiten pijpleiding Nord Stream 2 gerekend, die Europa vanaf 2020 jaarlijks zo'n 55 miljard kubieke meters gas moet gaan leveren. Volgens eigen cijfers van Nord Stream 2 is dat genoeg voor 26 miljoen Europese huishoudens.

Hoeveel daarvan naar Duitsland zal gaan, is niet duidelijk. Maar Nord Stream 2 verwacht zelf dat Europa in 2035 voor 65 procent van het gas is aangewezen op levering van buiten de uniegrenzen, 20 procent meer dan in 2015. Dit is niet alleen gas uit Rusland, al zal Moskou wel een groot deel daarvan voor zijn rekening nemen.

STER Reclame