De Amerikaanse president Trump en de voorzitter van de Europese Raad Tusk
NOS Nieuws

Tusk kritisch over Trump aan vooravond NAVO-top

De voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, heeft aan de vooravond van de NAVO-top in Brussel een boodschap voor de Amerikaanse president Trump. "Er is geen trouwere bondgenoot dan Europa", zegt Tusk. "Europa geeft veel meer geld uit aan defensie dan Rusland en we besteden net zoveel geld als China."

Trump twitterde vanochtend nog dat hij op weg is naar Brussel en dat de Europese bondgenoten meer geld aan de NAVO moeten betalen en de VS minder. Bovendien vindt hij het "oneerlijk" dat de handelsbalans in het nadeel van de Verenigde Staten uitvalt.

Tusk vindt het vervelend dat Amerika "bijna dagelijks" kritiek uit op Europa. Hij wil dat de Amerikanen hun bondgenoten meer respecteren, terwijl die bondgenoten op hun beurt ook moeten laten zien dat het ze menens is om meer geld aan defensie uit te geven.

Leiderschap

Respect is er bij de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg. "Ik wil president Trump bedanken voor zijn leiderschap", zo begon hij een persconferentie over de komende top. De Amerikaanse president heeft door zijn herhaalde boodschap over de oneerlijke verdeling van de lasten wel voor elkaar gekregen dat de defensie-uitgaven weer stijgen, vindt Stoltenberg.

Acht landen hebben het doel van twee procent (het deel van het bruto binnenlands product dat wordt besteed aan defensie) gehaald. "Ook Duitsland begint nu meer geld uit te geven. Maar ook Duitsland moet nog beter zijn best doen", vindt de secretaris-generaal.

De discussies zullen, zo denkt hij, de komende dagen op het scherpst van de snede worden gevoerd. "De visies lopen uiteen, dat mag bij vrienden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl