Poetin deed het echtpaar Trump een WK-bal cadeau Reuters

In de VS hebben verschillende politici vernietigend gereageerd op het optreden van de Amerikaanse president Donald Trump in Helsinki, die op een persconferentie het onderzoek naar Russische bemoeienis met de verkiezingen die hem aan de macht hielpen "een schande voor ons land" noemde. Daarbij stond hij zij aan zij met president Poetin van Rusland.

De gezaghebbende Republikeinse senator John McCain sprak van één van de beschamendste optredens van een Amerikaanse president in de geschiedenis. Hij liet in een verklaring geen spaan heel van Trumps antwoorden en manier van doen in de Finse hoofdstad.

Voormalig CIA-directeur John Brennan spreekt zelfs van hoogverraad. Hij suggereert dat de uitspraken reden voor een afzettingsprocedure zijn.

Ze reageren op Trumps woorden over de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen in 2016. De belangrijkste inlichtingen- en veiligheidsdiensten in de VS hebben een rapport onderschreven waarin wordt geconcludeerd dat het Kremlin wel degelijk de campagne probeerde te beïnvloeden, iets wat Poetin vandaag opnieuw ontkende. Er loopt zelfs een speciaal onderzoek onder leiding van oud-FBI-baas Robert Mueller naar de zaak.

Volgens correspondent Wouter Zwart is Trump nu onderweg naar huis, maar komt hij straks aan in een land waar een storm van kritiek is opgestoken. Vanuit het regeringstoestel Air Force One reageerde de Amerikaanse president op alle kritiek.

Hij zegt het volste vertrouwen te hebben in zijn inlichtingendiensten, maar tekent daarbij aan dat de twee nucleaire grootmachten niet kunnen blijven hangen in het verleden.

Niet alleen McCain en John Brennan, maar ook andere Republikeinse én Democratische politici veroordelen de persconferentie in Helsinki waar Trump zijn eigen veiligheids- en inlichtingendiensten afviel ten faveure van de Russische president Poetin. Zo vragen de Democratische leiders in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat zich af wat de Russen toch voor belastende informatie hebben over Trump dat hij zich zo opstelt.

Op de persconferentie in Helsinki werd Poetin rechtstreeks gevraagd of hij belastende informatie heeft over Trump, maar de Russische president ontkende dat.

Bekende Republikeinse critici van Trump noemen zijn optreden schandalig, andere Republikeinen zijn minder fel en wijzen erop dat de diensten hebben aangetoond dat Poetin en Rusland zich met de Amerikaanse binnenlandse aangelegenheden hebben bemoeid. De Republikeinse leider in het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan zegt dat er meer dan genoeg bewijs is en dat Trump moet accepteren dat Rusland geen bondgenoot is.

De grote Amerikaanse media kunnen bijna niet geloven wat zich in Helsinki afspeelde. CNN-presentator Anderson Cooper noemde het disgraceful. Ook op Fox News, dat de regering-Trump voluit steunt, hielden analisten en medewerkers zich niet in.

Zo reageerde Fox News-presentatrice Abby Huntsman verbolgen. Zij is de dochter van de Amerikaanse ambassadeur in Rusland, John Huntsman, die in Helsinki Trump bijstond bij de top. Volgens zijn dochter is geen enkele onderhandeling het waard om volk en vaderland te verraden.

Opvallend genoeg maakte het Amerikaanse ministerie van Justitie enkele uren na de persconferentie in Helsinki bekend dat een Russische wordt aangeklaagd voor spionage. De vrouw werd gisteren opgepakt. Zij zou geprobeerd hebben om geheime ontmoetingen tussen presidentskandidaat Trump en president Poetin op te zetten, meldde The New York Times eerder.

De vrouw, Maria Butina (29), zou volgens het ministerie op aanwijzing van een hoge medewerker van het Kremlin buiten de officiële kanalen communicatielijnen hebben willen opzetten met Amerikaanse politici en organisaties. Dat zou onderdeel zijn geweest van een Russische campagne om de besluitvorming in de VS te beïnvloeden.

Vrijdag werd bekend dat speciaal aanklager Robert Mueller twaalf Russen wil vervolgen voor het hacken van de Democratische partij en de Clinton-campagne.

STER reclame