NOS NieuwsAangepast

Trump valt Rusland-onderzoek weer af, met Poetin aan zijn zijde

De Amerikaanse president Trump zegt dat de ontmoeting met zijn Russische collega Poetin de eerste stap is op weg naar een betere toekomst in de relatie tussen de VS en Rusland. Hij zei er zeker van te zijn dat hij Poetin vaker zal ontmoeten. "Onze relatie is nooit slechter geweest dan nu, maar dat is vier uur geleden veranderd", zei Trump op een persconferentie in Helsinki. "Dat geloof ik echt."

'We hebben de eerste stap gezet naar een betere toekomst'

De twee ontkenden beiden opnieuw dat er sprake is geweest van Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen in 2016. In de VS loopt daar een onderzoek naar door speciaal aanklager Robert Mueller. Trump noemde dat onderzoek op de persconferentie "een ramp voor ons land".

Hij herhaalde dat zijn campagneteam niet heeft samengewerkt met de Russen. "We hebben een briljante campagne gevoerd en daarom ben ik president." Poetin zei wel uitdrukkelijk dat hij wilde dat Trump de verkiezingen won in plaats van diens Democratische tegenkandidaat Clinton.

Trump: 'geen Russische inmeninging Amerikaanse verkiezingen'

Een Amerikaanse journalist in de zaal wees Trump erop dat de Amerikaanse inlichtingen- en veiligheidsdiensten hebben geconcludeerd dat de Russen zich wél met de campagne hebben bemoeid.

Hij vroeg aan Trump of hij Poetin geloofde dat de Russen zich nooit hebben bemoeid met Amerikaanse binnenlandse aangelegenheden. "Trump weigerde die vraag te beantwoorden", zegt correspondent Wouter Zwart. "In plaats daarvan begon hij complottheorieën op te sommen."

Hij sprak onder meer over een server van de Democratische partij die is verdwenen. Trump zei vervolgens dat Poetin heeft aangeboden om te helpen bij het Mueller-onderzoek en noemde dat "een fantastisch aanbod".

Poetin werd door een van de journalisten gevraagd of de Russen belastend materiaal over Trump hebben, maar die ontkende dat. Er doen al langer geruchten de ronde dat er beelden zijn van Trump in een hotelkamer in Moskou met prostituees. Volgens Poetin wist hij niet eens dat Trump in Moskou was, toen de beelden gemaakt zouden zijn.

Dialoog goed voor de wereld

De Amerikaanse en Russische president spraken elkaar vanmiddag in de Finse hoofdstad eerst twee uur onder vier ogen, met alleen tolken erbij. Daarna schoven adviseurs aan voor een werklunch. Even na 17.00 uur kwamen Trump en Poetin naar buiten om de pers te woord te staan.

Trump sprak van een open en directe dialoog met Poetin. Zo'n dialoog is niet alleen goed voor de VS en Rusland, maar ook voor de wereld, zei de Amerikaanse president. Samenwerking met Rusland levert volgens Trump nieuwe manieren op om vrede te bewerkstelligen.

Demonstrant afgevoerd

Voordat de persconferentie begon werd een van de aanwezigen afgevoerd door beveiligers. Hij had op een A4'tje met grote zwarte letters Nuclear Weapon Ban Treaty geschreven, dat hij mogelijk wilde laten zien tijdens de persconferentie.

Actievoerder weggestuurd voor start top Trump en Poetin

De Russische president Poetin noemde de gesprekken met zijn Amerikaanse collega eerlijk en nuttig. Hij zei dat de relatie tussen beide landen een moeilijke periode doormaakt. Poetin wees erop dat de Koude Oorlog voorbij is en dat de landen problemen samen moeten oplossen. Het is volgens hem een gezamenlijke wens om het vertrouwen te herstellen. De Russische president zei dat Rusland en de VS als nucleaire grootmachten een speciale verantwoordelijkheid dragen.

De twee spraken elkaar ook over Syrië. Er moeten betere, open communicatielijnen komen tussen de Amerikaanse en Russische legers die actief zijn het land, Volgens Trump kan samenwerking tussen de VS en Rusland honderdduizenden levens redden. Wel waarschuwde hij dat Iran niet mag profiteren van de Amerikaanse campagne tegen IS in Syrië en hebben beide gesproken over de rol van Israël in het conflict.

'Niets concreets afgesproken'

Volgens Rusland-correspondent David Jan Godfroid is er vandaag niets concreets afgesproken. "Er zal nog heel wat afgepraat moeten worden om de grote problemen die nog bestaan tussen beide landen, op te lossen." Volgens Godfroid zijn ze op het gebied van Oekraïne, Syrië en de sancties tegen Rusland geen stap dichter bij elkaar gekomen en was het Poetin daar in eerste instantie waarschijnlijk ook niet om te doen.

"Poetin was in Helsinki om te laten zien: 'Ik behoor tot de politieke wereldtop, ik zit hier hele belangrijke zaken te bespreken met de president van de Verenigde Staten, dus Rusland doet er weer toe.' Dat is een ambitie die hij al jaren heeft en die hij nu heeft verwezenlijkt."

Bal voor Barron

Aan het eind van de persconferentie gaf Poetin een WK-bal aan Trump. Gisteren eindigde het WK voetbal in Rusland en de VS is een van de gastlanden van het WK voetbal 2026. Trump zei dat de bal voor zijn zoon Barron is, waarna hij de voetbal naar zijn vrouw Melania gooide die op de eerste rij zat tijdens de persconferentie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl