1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS NieuwsAangepast

Waakzaamheid op sociale media na Florida #SeeSomethingSaySomething

De 19-jarige man die verdacht wordt van het doodschieten van zeventien mensen op een middelbare school in Florida, heeft een bekentenis afgelegd. Nikolas Cruz heeft de politie verteld dat hij in de gangen en op het terrein van de Marjory Stoneman Douglas High School met een semi-automatisch wapen op leerlingen het vuur opende.

Een dag na de schietpartij bleek dat de FBI al vorig jaar september was gewaarschuwd voor Cruz, melden Amerikaanse media. Iemand die zich Nikolas Cruz noemde, had onder een YouTube-video van vlogger Ben Bennight de tekst gezet: "Ik word een professionele schoolschutter".

De schietpartij in Florida en het nieuws over de YouTube-reactie hebben in de Verenigde Staten geleid tot extra alertheid op sociale media. Onder de hashtag #SeeSomethingSaySomething, die al enkele jaren wordt gebruikt, maken mensen melding van verdachte uitlatingen. Zo werd een foto van een gemaskerde man met een vuurwapen en daarbij de tekst: "Ronde twee van Florida morgen" veel gedeeld. De politie heeft de plaatser van de tekst gearresteerd.

Schutter Cruz werd gisteren voorgeleid en hem is moord ten laste gelegd. Hij verklaarde dat hij extra munitie in een rugzak naar school had meegenomen. Hij vuurde zijn wapen af in vijf klaslokalen: vier op de begane grond en een op de eerste verdieping, bevestigt het bureau van de sheriff van Broward County, dat Cruz heeft verhoord.

De aanslag in de school duurde drie minuten. Daarna liep Cruz naar de tweede verdieping, gooide zijn AR-15-geweer en rugzak weg, rende naar buiten en mengde zich onder vluchtende studenten. Cruz liep vervolgens naar warenhuis Walmart, kocht een drankje in restaurant Subway en ging naar de McDonald's. Veertig minuten later werd hij op straat aangehouden door een politieagent die hem herkende.

'FBI was gewaarschuwd voor Cruz'

Het motief voor de schietpartij is nog niet duidelijk. Cruz werd vorig jaar van school gestuurd omdat hij klasgenoten had bedreigd. Medeleerlingen wisten dat hij een grote verzameling messen en vuurwapens had en schietoefeningen deed. Cruz plaatste volgens de politie nare berichten op sociale media en poseerde op Instagram met een vuurwapen bij zijn gezicht.

Ook het bericht dat vorig jaar september op YouTube werd geplaatst, leidde niet tot uitvoerig FBI-onderzoek. Bennight stelde de FBI van de reactie op de hoogte en FBI-agenten brachten de 36-jarige vlogger een dag later een bezoek. Nadat Bennight had gezegd dat hij de persoon die de reactie had geplaatst niet kende, hoorde hij niets meer. Tot afgelopen woensdag, toen er opnieuw FBI-agenten voor zijn deur stonden. Weer werd Bennight gevraagd of hij Nikolaz Cruz kende.

Gisteren liet de FBI op een persconferentie weten inderdaad getipt te zijn. Maar een onderzoek leidde tot niets. Nog steeds staat niet vast dat schutter Nikolas Cruz vorig jaar september zelf de dreigende tekst bij de YouTube-video heeft geplaatst.

Wapenwetgeving

De schietpartij heeft het debat over de Amerikaanse wapenwetgeving verder verscherpt. Zo reageerde de Amerikaanse tv-maker Bess Kalb op Twitter op berichten van Republikeinse Congresleden die hun medeleven met de nabestaanden uitten. Kalb plaatste onder deze berichten het bedrag dat de Congresleden ontvangen van de National Rifle Association (NRA), de belangenorganisatie van wapenbezitters en -producenten. Deze vorm van protest was eerder te zien na aanslagen, bijvoorbeeld na de schietpartij in Las Vegas vorig jaar.

President Trump noemde de schietpartij in een persconferentie een daad van verschrikkelijk geweld. Hij zei dat zijn regering er alles aan zal doen om geweld als gevolg van psychische problemen aan te pakken en veiligheid op scholen te verbeteren. Trump repte met geen woord over vuurwapenbezit, tot grote woede van voorstanders van een wapenverbod.

Twitter

Wel vraagt Trump zich af waarom buren en klasgenoten geen melding maakten van Cruz bij de autoriteiten, terwijl er volgens de president veel tekenen waren dat hij gestoord was. Trump refereert in een tweet onder meer aan het slechte en labiele gedrag waardoor Cruz van school werd gestuurd. "Zulke voorbeelden moeten altijd bij autoriteiten worden gemeld, steeds opnieuw."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl