Amerikaanse tv-maakster opent aanval op wapenwetgeving
"$ 3.061.941 van de NRA om er zeker van te zijn dat Amerikanen vuurwapens kopen." Het is een van de tweets die de Amerikaanse tv-maker Bess Kalb de wereld instuurde. Ze plaatst die teksten als reactie op Republikeinse Congresleden die via Twitter reageren op het bloedbad op een middelbare school in Florida.
"Alleen al in de verkiezingsperiode 2015-2016 ontvingen GOP-kandidaten $ 17.385.437 van de NRA", schrijft Kalb. "Dit is een pandemie die leidt tot moorden op kinderen."
Veel Congresleden reageren geschokt op dit soort schietpartijen en zeggen dat ze in gedachten bij de slachtoffers en familie zijn en ze spreken hun gebeden uit. Kalb vindt dat er meer moet gebeuren. Voor haar was de schietpartij van gisteren reden om de Republikeinen die op het bloedbad reageerden op hun nummer te zetten.
Het debat rond de wapenwetgeving in de Verenigde Staten zit al jaren muurvast. De National Rifle Association (NRA) speelt daarbij een belangrijke rol. De belangenorganisatie van wapenbezitters en producenten werd in de jaren 60 en 70 een politieke macht in Amerika door geld aan voornamelijk Republikeinse Congresleden te doneren en stevig te lobbyen.
De NRA is succesvol in het beïnvloeden van de wapenwetgeving. Mede daardoor halen voorstellen voor strengere wapenwetten het telkens niet.
In de aanval
Bess Kalb zet nu de tegenaanval in met tweets. Ze reageert op de meelevende teksten met hoge bedragen die de Republikeinen zouden hebben ontvangen van de NRA. Zo tweette ze onder meer dat senator Marco Rubio in aanloop naar de verkiezingen 3.303.355 dollar heeft ontvangen en dat er 3.879.064 dollar naar senator Cory Gardner is gegaan.
50 schietpartijen
Dit schooljaar zijn er in de Verenigde Staten al meer dan vijftig schietpartijen op scholen geweest. En alleen al sinds het begin van 2018 zijn dat er achttien. In onderstaande grafiek is te zien dat er dit jaar tot 14 februari al meer schietpartijen op scholen zijn geweest dan de afgelopen jaren.
"Je kan nu al uitrekenen hoe het debat de komende dagen gaat verlopen", zegt NOS-correspondent Arjen van der Horst. "De Democraten roepen dat er strengere vuurwapenwetgeving moet komen. De Republikeinen zeggen vooral: laten we eerst bidden voor de slachtoffers."
Uit opiniepeilingen blijkt al jaren dat een ruime meerderheid van de Amerikanen voorstander is van een strengere wapenwetgeving. Nu is het bezit van een vuurwapen gewoon een grondrecht.