1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS NieuwsAangepast

'Verdachte bloedbad school VS trainde met racistische militie'

De 19-jarige Amerikaan die vastzit voor het doodschieten van zeventien mensen op een school in Parkland heeft banden met een wit-nationalistische groepering in Florida. De leider van die militie, Republic of Florida, heeft dat verklaard.

De groepering wil dat Florida een zelfstandig land met etnisch-witte inwoners wordt. De 19-jarige Nikolas Cruz zou hebben meegedaan aan paramilitaire trainingen in de stad Tallahassee.

Cruz werd opgepakt kort nadat het bloedbad op de school was aangericht. Een politieman hield hem een paar kilometer verderop aan in een woonwijk omdat hij voldeed aan het signalement. Volgens de politieman was hij te voet en verzette hij zich niet.

Oud-leerling schiet 17 mensen dood op school in Florida

Over het motief van de schutter is nog niets duidelijk. Van Cruz is bekend dat hij een ex-leerling van de school is. Volgens oud-klasgenoten was hij een rare jongen die van wapens hield. Hij werd in het verleden enige tijd behandeld in een kliniek. Een advocaat van zijn familie heeft gezegd dat hij depressief was sinds de dood van zijn moeder in november.

Verder deed de FBI een paar maanden geleden onderzoek naar de man, toen iemand meldde dat ene Nikolas Cruz op YouTube had geschreven dat hij een massale schietpartij op een school zou aanrichten. De FBI kon echter niet achterhalen door wie, wanneer en waarvandaan dat bericht was gepost.

Trump

President Trump heeft op een persconferentie gereageerd op de aanslag, waarbij behalve zeventien doden veertien gewonden vielen. Hij noemde het een daad van verschrikkelijk geweld, veroorzaakt door haat en het kwade.

Trump zei dat zijn regering er alles aan zal doen om psychische problemen aan te pakken. Ook wil hij de veiligheid op scholen verbeteren. Details gaf hij niet.

De president bood op de persconferentie condoleances aan de slachtoffers en de nabestaanden aan. Ook zei hij dat hij van plan is een bezoek te brengen aan de getroffen school. "Wij zijn er voor jullie", zei hij. "Geen enkele leerling, geen enkele leraar zou in een Amerikaanse school ooit gevaar mogen lopen."

Wapenwet

Trump ging niet in op het debat over vuurwapenbezit. Tegenstanders van de wapenwet hebben ook deze aanslag aangegrepen om te pleiten voor een wapenverbod, maar Trump noemde het woord 'wapen' niet in zijn toespraak.

De Republikeinse gouverneur Scott van Florida zei eerder wel al in een reactie op het bloedbad dat hij voortaan wil voorkomen dat mensen met mentale problemen legaal een vuurwapen kunnen aanschaffen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl