NOS NieuwsAangepast

Rutte ontvangt één voor één zijn uitvoerders

Een beetje zenuwachtig, maar vooral met een glimlach van oor tot oor, maakte Tamara van Ark (VVD) vanmorgen de wandeling over het Binnenhof. Van de Tweede Kamer naar de Stadhouderskamer, waar formateur Rutte de leden van zijn nieuwe kabinet ontvangt.

Van Ark, die staatssecretaris van Sociale Zaken wordt, is de eerste van elf kandidaat-bewindspersonen die vandaag hun opwachting maakten. Morgen komen de anderen, donderdag staan ze op het bordes. Sommigen zijn nu nog volstrekt onbekend bij het grote publiek, maar binnenkort kunnen ze waarschijnlijk niet meer anoniem over straat.

Compilatie: bewindspersonen op bezoek bij Rutte, dag 1

Maak hier kennis met de ministers en staatssecretarissen van Rutte III.

Tamara van Ark

Tamara van Ark (VVD) is de nieuwe staatssecretaris van Sociale Zaken. Lees hier waarom ze de politiek in is gegaan.

Halbe Zijlstra

Halbe Zijlstra (VVD) verruilt het fractievoorzitterschap voor het ministerschap op Buitenlandse Zaken. Lees hier meer over zijn visie op buitenlands beleid.

Ferdinand Grapperhaus

Ferdinand Grapperhaus (CDA) wordt minister van Justitie en Veiligheid. Lees hier hoe hij denkt over de rechtsstaat.

Ingrid van Engelshoven (D66) bij formateur Rutte

Ingrid Van Engelshoven (D66) wordt een van de twee ministers op Onderwijs. Lees hier hoe belangrijk ze was toen haar partij in een diepe crisis verkeerde.

Wopke Hoekstra (CDA)

Wopke Hoekstra (CDA) gaat van de Eerste Kamer naar het ministerie van Financiën. Daar volgt hij minister Dijsselbloem op. Lees hier op welke punten Hoekstra anders denkt dan zijn partij.

Ank Bijleveld (CDA), genoemd als minister van Defensie

Ank Bijleveld (CDA) wordt de nieuwe minister van Defensie. Ze is nu nog commissaris van de koning in Overijssel. Lees hier wat ze met de Antillen heeft.

Cora van Nieuwenhuizen (VVD)

De nieuwe minister van Infrastructuur is Cora van Nieuwenhuizen (VVD). Lees hier waarom ze besloot lid te worden van die partij.

Eric Wiebes

Eric Wiebes (VVD), nu nog staatssecretaris van Financiën, gaat als minister aan de slag op Economische Zaken en Klimaat. Lees hier dat hij al eerder op dat ministerie werkte.

Sigrid Kaag

Sigrid Kaag (D66) wordt minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Lees hier wat ze eerder heeft gezegd over opvang van vluchtelingen in de regio.

Wouter Koolmees (D66)

Wouter Koolmees, financieel specialist van D66 in de Tweede Kamer, stapt over naar het ministerie van Sociale Zaken. Lees hier wat volgens hem de financiële crisis heeft geleerd.

Sander Dekker, nu staatssecretaris van Onderwijs, wordt minister voor Rechtsbescherming. Lees hier wat hij vindt van zijn afgeschudde imago van kroonprins.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl