'Botte Fries' Zijlstra (VVD) wil als minister ander beeld laten zien

VVD'er Halbe Zijlstra (1969) zit al sinds 2006 in de landelijke politiek. Hij was Kamerlid, staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het kabinet-Rutte I, weer Kamerlid en vervolgens in 2012 gekozen tot fractievoorzitter.

Als staatssecretaris van cultuur voerde hij een grote bezuiniging door en door zijn duidelijke taal, die soms als ongevoelig en hard werd opgevat, maakte hij zich niet geliefd in de sector. Hij vond dat instellingen minder afhankelijk moesten worden van subsidie. "Er gaan instellingen verdwijnen. Laten we elkaar niet voor de gek houden", zei Zijlstra in de Tweede Kamer.

VVD'er Halbe Zijlstra op het Binnenhof ANP

Zijlstra spreekt graag duidelijke taal. Zijn opvattingen over buitenlandbeleid zijn misschien niet zo bekend, maar hij heeft ze wel degelijk.

In het Liberaal Reveil, het blad van de wetenschappelijke stichting van de VVD, pleitte hij in 2015 voor een realistisch buitenland- en veiligheidsbeleid gericht op "de eigen regio". Hij waarschuwde voor militaire afhankelijkheid van de VS, het in gevaar komen van energiezekerheid door mondiale conflicten en de invloed van Russische machtspolitiek op de veiligheid in Europa.

"In Europa moeten we ons de vraag stellen of we rijker, slimmer en sterker willen worden, of armer, dommer en zwakker. Het antwoord laat zich raden. Alle landen buiten Europa zijn in eerste instantie bezig met het verdedigen van hun eigen belangen. Het is tijd dat wij hetzelfde doen."

STER reclame