Wopke Hoekstra (CDA), bezige bij en nu minister van Financiën

Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Portret Wopke Hoekstra

Wopke Hoekstra (1975) is een topadviseur op het gebied van financiële en commerciële vraagstukken. Hij had verschillende leidinggevende functies bij Shell, onder meer in Duitsland. Nu is hij partner bij adviesbureau McKinsey.

Hoekstra is tien jaar actief CDA-lid. Onder zijn leiding werd het laatste CDA-verkiezingsprogramma geschreven. Hij werd in 2011 op 35-jarige leeftijd veruit het jongste lid van de CDA-fractie in de Eerste Kamer. De partij had hem liever in de Tweede Kamer gezien, maar hij wilde zijn baan niet opgeven.

Wopke Hoekstra (rechts) in de Eerste Kamerbankjes met links van hem CDA-fractievoorzitter Elco Brinkman ANP

In de Eerste Kamer stemde hij in twee principiële kwesties anders dan de rest van de CDA-fractie. Hij stemde voor de wet die de positie van kinderen geboren in lesbische relaties grotendeels hetzelfde maakt als die van kinderen uit heterorelaties. En hij stemde als enige CDA-senator voor de wet die regelt dat trouwambtenaren geen homostellen meer mogen weigeren.

Hoekstra is een man van bijbanen en een druk verenigingsleven. In zijn studententijd was hij voorzitter van de Leidse studentenvereniging Minerva. Nu is hij voorzitter van de Raad van Toezicht van het Scheepvaartmuseum. Hij loopt hard en houdt van schaatsen.

Opmerkelijke uitspraak:

"In vergelijking met Amerika lijkt het Binnenhof een oase van rust en redelijkheid. Maar ook in ons land staat het vertrouwen in de politiek onder druk."

Hoekstra in blog op cda.nl, 18 februari 2016

STER Reclame