Teleurstelling bij Klaas-Jan Huntelaar
NOS VoetbalAangepast

Ajax: van 'we are back' naar crisis in 90 dagen

Het is crisis in Amsterdam. Dat kan wel gezegd worden na de 3-2 nederlaag in Trondheim tegen Rosenborg BK. Geen Europees voetbal dit seizoen. En dan te bedenken dat Ajax drie maanden geleden in de finale stond van de Europa League. Waar is het misgegaan? Wat is er allemaal in die 90 dagen gebeurd? Van 'we are back' naar crisis.

23 mei: Ajax lanceert clip 'we are back'

Een dag voor de Europa League-finale in Stockholm publiceert Ajax een video waarin een bijzondere boodschap wordt verkondigd. De kern van die boodschap: Ajax is niet meer het lelijke eendje in Europa, maar is weer aangesloten in de top van het voetbal. "Wij kunnen geen middenvelder van 100 miljoen kopen, maar we geloven wel in ons eigen DNA. Wij zijn Ajax. Wij zijn terug."

24 mei: Ajax verliest in de Europa League-finale van Manchester

Ajax weet het hele Europa League-seizoen veel te scoren (24 doelpunten in 14 wedstrijden), maar in de finale komt de ploeg van trainer Peter Bosz er niet aan te pas. Tactisch genie José Mourinho weet precies hoe hij Ajax moet bestrijden. Manchester United wint onder leiding van de Portugese manager, zonder groots te spelen, de finale en Ajax druipt af zonder een echte kans te creëren.

1 juni: Klaas-Jan Huntelaar terug in Amsterdam

Klaas-Jan Huntelaar keert terug bij Ajax. De 76-voudig Oranje-international moet op zoek naar een nieuwe club, nadat zijn contract bij Schalke 04 niet wordt verlengd. Hij wordt gehaald als tweede spits achter Kasper Dolberg. De 33-jarige Huntelaar tekent voor een jaar in Amsterdam.

Klaas-Jan Huntelaar is terug bij Ajax

6 juni: trainer Peter Bosz vertrekt Borussia Dortmund

Peter Bosz vertrekt bij Ajax. De trainer tekent een contract bij Borussia Dortmund. Voor de buitenwereld is dit nieuws een grote verrassing, maar intern rommelt het al een tijdje. Bosz zou meer macht willen bij Ajax en de technische staf willen aanvullen met eigen mensen. Daar is het technisch hart het niet mee eens en dus wordt Bosz de deur gewezen.

15 juni: Davy Klaassen vertrekt naar Everton

Na vijf seizoenen in het eerste van Ajax vertrekt aanvoerder Davy Klaassen uit Amsterdam. Everton, waar trainer Ronald Koeman werkzaam is, wordt zijn nieuwe club. Ajax wijst Donny van de Beek aan als de opvolger van Klaassen en grijpt dus niet de portemonnee voor een versterking.

Davy Klaassen ondertekent zijn contract bij Everton

17 juni: Marcel Keizer nieuwe trainer

Wie wordt de nieuwe trainer van Ajax? Dat is bijna twee weken lang de vraag in Amsterdam. Uiteindelijk wordt Marcel Keizer, die indruk maakte bij Jong Ajax met aanvallend voetbal, de opvolger van Bosz. Er is kritiek op zijn aanstelling, omdat Keizer geen ervaring heeft op het hoogste niveau.

8 juli: Abdelhak Nouri zakt in elkaar op veld

Ajacied Abdelhak Nouri zakt in elkaar bij een oefenduel van Ajax tegen Werder Bremen in Oostenrijk. Ajax meldt dat er sprake was van hartritmestoornissen. "Hij is stabiel, heeft hartslag en wordt in slaap gehouden", aldus Ajax. Trainer Keizer, die hem heel goed kent uit zijn periode bij Jong Ajax, is zwaar geëmotioneerd. "Het is niet te beschrijven wat er door je heen gaat."

Ajacied Nouri zakt in elkaar tijdens oefenduel

13 juli: Ernstige en blijvende hersenschade Nouri

Nouri heeft ernstige en blijvende hersenschade overgehouden aan zijn hartritmestoornissen tijdens het oefenduel van Ajax met Werder Bremen. Eerder was er nog optimisme, omdat een hersenscan geen afwijkingen liet zien. "Abdelhak is zo'n groot talent, maar helaas zullen we nooit weten hoe ver zijn ster gereikt zou hebben", aldus algemeen directeur Edwin van der Sar.

26 juli: Ajax opent seizoen met voorronde Champions League

Ajax moet het in de derde voorronde van de Champions League opnemen tegen OGC Nice. Het is de eerste officiële wedstrijd van het seizoen en ook de eerste wedstrijd na het droevige nieuws rondom Nouri. De eerste wedstrijd is in Frankrijk. Ajax komt met 1-0 achter, maar dankzij een doelpunt van Donny van de Beek eindigt het duel in 1-1. Een prima uitgangspositie voor het tweede duel.

Ajax eert Nouri voor duel met OGC Nice

2 augustus: Ajax wordt uitgeschakeld door Nice

In Amsterdam begint Ajax heel slecht aan de wedstrijd. Nice komt al snel op voorsprong en Ajax moet alle zeilen bijzetten om het duel om te gooien. Dat lukt. Ajax komt op een 2-1 voorsprong en is ook de betere partij. Maar na de 2-1 gaat er iets mis bij de ploeg van trainer Keizer. Nice maakt in de 79ste minuut de 2-2. Die stand blijft op het scorebord staan, wat betekent dat Ajax is uitgeschakeld op basis van gescoorde uitdoelpunten door Nice. Wat rest is de kwalificatie voor de Europa League.

12 augustus: Ajax verliest bij Heracles

Opnieuw een tegenslag voor Ajax. De start van de eredivisie verloopt dramatisch. Heracles wint voor het eerst in 52,5 jaar thuis van Ajax. De Almeloërs gaan met een 2-1-zege aan de haal.

Brandley Kuwas viert feest na zijn winnende treffer tegen Ajax

17 augustus: Ajax blameert zich tegen Rosenborg

Ajax moet het tegen Rosenborg BK opnemen voor een plaats in de groepsfase van de Europa League. Ajax begint voortvarend in de Arena, maar doelpunten blijven uit. Een kwartier voor tijd valt het doelpunt aan de andere kant. Rosenborg gaat er met de winst vandoor: 0-1.

17 augustus: Ziyech bekritiseert clubleiding

Hakim Ziyech haalt na de 1-0 nederlaag tegen Rosenborg uit naar de clubleiding van Ajax. De middenvelder verwijt de leiding dat de selectie niet op tijd op peil is. "We wachten op versterking", aldus Ziyech tegen Ziggo Sport. "Het is jammer dat het weer zo is als vorig jaar..."

18 augustus: Davinson Sánchez vertrekt naar Tottenham

Tegen Heracles Almelo en Rosenborg BK ontbrak Davinson Sánchez in de selectie van Ajax. Hij zou te veel bezig zijn met een transfer naar Tottenham Hotspur. Een dag na de nederlaag tegen Rosenborg is het hoge woord eruit. Sánchez (21) vertrekt naar de Premier League. Met de transfer is 40 miljoen euro gemoeid, een bedrag dat kan oplopen tot 42 miljoen euro.

Davinson Sánchez gepresenteerd bij Tottenham Hotspur

18 augustus: geen uitgaande transfers meer

Technisch directeur Marc Overmars laat in een persverklaring weten dat niemand meer mag vertrekken. "Wij hebben gezamenlijk besloten dat voor ons de transferperiode, wat betreft uitgaande transfers, nu gesloten is. Wij laten niemand meer gaan." Maar hoe zit het met een vervanger voor Sánchez? Overmars is in ieder geval bezig met de jonge Oostenrijker Maximilian Wöber, laat hij weten ​aan de NOS.

24 augustus: Wöber naar Ajax

Daar is het akkoord. Maximilian Wöber komt over van Rapid Wien. De 19-jarige Oostenrijker kost de Amsterdammers naar verluidt 7,5 miljoen euro. Hij heeft slechts 24 wedstrijden op het hoogste niveau gespeeld en het is dus nog maar de vraag of Wöber de man is die dit Ajax naar een hoger niveau kan helpen.

Kasper Dolberg

23 augustus: Monaco biedt 50 miljoen

Een paar dagen na die uitspraak van Overmars liggen de volgende miljoenen klaar op de stoep van de Arena. AS Monaco zou 50 miljoen euro willen betalen voor Kasper Dolberg. Ondanks dat het de helft van de begroting van Ajax betreft, zegt Overmars resoluut "nee" tegen de Monegasken.

23 augustus: Ajax wil Siem de Jong

Een opmerkelijk bericht. Ajax is bezig met Siem de Jong, die drie jaar geleden van Ajax naar Newcastle United verhuisde. De aanvallende middenvelder, ook inzetbaar als centrumspits, moet de Amsterdamse selectie van wat meer ervaring voorzien. Vorig seizoen speelde De Jong nog op huurbasis bij PSV.

24 augustus: Ajax uitgeschakeld door Rosenborg

Voor het eerst in ruim een kwart eeuw zal Ajax dit seizoen niet uitkomen in een Europees hoofdtoernooi. In de play-offs voor de Europa League moet het elftal van Marcel Keizer zijn meerdere erkennen in Rosenborg BK. In eigen huis zijn de Noren met 3-2 de baas. De laatste keer dat Ajax wegens sportieve redenen ontbrak was in het seizoen 1966/1967.

Ajax-spelers druipen af na blamage tegen Rosenborg BK

25 augustus: Theo van Duivenbode stapt uit rvc

Theo van Duivenbode stapt na vijf jaar uit de raad van commissarissen bij Ajax. Hij kan zich niet vinden in het beleid van de club uit zijn geboortestad. Er is duidelijk meer aan de hand bij Ajax. De rvc van Ajax bestaat na het vertrek van Van Duivenbode uit Leo van Wijk (voorzitter), Ernst Ligthart, Leen Meijaard en Peter Mensing.

26 augustus: wil Bosz Dolberg naar Dortmund halen?

Borussia Dortmund-trainer Peter Bosz zegt voorafgaand aan het duel met Hertha BSC tegen Sky dat zijn club geïnteresseerd is in de 19-jarige Deen. Maar later ontstaat er enige verwarring. De vraag van Sky gaat namelijk over Dolberg, maar het antwoord van Bosz zou over Dembélé gaan. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl