1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Getty Images
NOS Nieuws

Aanslag na aanslag: 2016 begint bloedig

Hoewel op veel plekken werd gesproken van een terreurdreiging, bleven grote aanslagen met Oud en Nieuw uit. Toch zijn de eerste veertien dagen van het nieuwe jaar allesbehalve rustig verlopen: heel wat terroristische aanslagen hebben de wereld opgeschrikt.

Op 1 januari is het direct al raak. Bij een café in het centrum van Tel Aviv opent een zwaarbewapende man het vuur op de bezoekers. Daarbij vallen twee doden en enkele gewonden. De schutter is een 29-jarige Israëlische Arabier, die geen banden zou hebben met militante Palestijnse organisaties. Veiligheidsdiensten houden er rekening mee dat de man de aanslag uit naam van terreurgroep Islamitische Staat pleegde.

AFP
De aanslag was in een restaurant in Mogadishu

Dezelfde dag vallen gewapende mannen een luchtmachtbasis in het noorden van India aan. Vermomd als militair bestormen ze woonvertrekken van militairen en schieten zeven mensen dood. Veiligheidstroepen gaan achter de aanvallers aan en schieten ze dood.

Indiase media beweren dat de aanvallers militante moslims zijn van de Jaish-e-Mohammed-beweging, die strijdt voor een onafhankelijk Kashmir, een deelstaat van India. Volgens de Indiase regering komen de aanslagplegers uit Pakistan.

In Afghanistan komt een Indiaas consulaat onder vuur te liggen nadat gewapende mannen tevergeefs hadden geprobeerd het gebouw binnen te komen. Voor zover bekend zijn bij de actie geen doden gevallen.

EPA
Indiase militairen bij de luchtmachtbasis die door terroristen werd aangevallen

Een dag later, op 3 januari, rijden terroristen met een auto tot de poort van een legerbasis in Irak. Twee van hen blazen zich daar op, drie anderen dringen het kamp binnen. Daar blazen ook zij zich op. Zeker twintig mensen komen om het leven, onder wie de vijf aanvallers. Ook raken 22 mensen gewond. IS eist de verantwoordelijkheid voor de aanslag op.

Dan blijft het even rustig, tot op 7 januari een bom ontploft in een vrachtwagen in een trainingscentrum voor agenten in Libië. Daarbij vallen zeker vijftig doden, meer dan honderd mensen raken gewond. De aanslag is waarschijnlijk uitgevoerd door strijders van IS.

Op dezelfde dag wordt kort voor het middaguur een man doodgeschoten bij een politiebureau in Parijs, nadat hij met een mes twee agenten had aangevallen. De man droeg ook een nepbomgordel en had een papier bij zich met daarop het IS-embleem en een Arabische tekst.

AFP
In Parijs wordt voor een politiebureau een man doodgeschoten. Hij wilde met een mes twee agenten aanvallen. Ook droeg hij een nepbomgordel

Ook op 7 januari wordt in Egypte geschoten op twee politieagenten die voor de ingang van een hotel staan bij de piramiden van Gizeh. De aanslag wordt opgeëist door een groepering die nauw samenwerkt met IS.

Het blijft onrustig in Egypte als op 8 januari in een buitenwijk van Caïro een agent en een militair worden doodgeschoten in hun auto. IS beweert achter de aanslag te zitten. In de badplaats Hurghada worden toeristen aangevallen met een mes. Het is onduidelijk wie daarachter zit.

Afgelopen dinsdag komen elf mensen om bij een explosie in de Turkse stad Istanbul. Tien van de slachtoffers hadden de Duitse nationaliteit, de elfde kwam uit Peru. Een Nederlandse toerist raakt gewond. Al snel wordt duidelijk dat de aanslag gepleegd is door een 28-jarige IS-extremist uit Syrië

EPA
Onder de slachtoffers zijn veel toeristen

Gisteren blazen twee vrouwelijke zelfmoordterroristen zich op bij een moskee in het noorden van Kameroen in de stad Kolofata. Daarbij vallen zeker tien doden en tientallen gewonden. De regio grenst aan het gebied waar Boko Haram actief is. De islamitische terreurorganisatie pleegt vaker aanslagen in de stad. 

In Pakistan blaast een man zichzelf op bij een Pakistaans polio-vaccinatiecentrum. Daarbij komen veertien mensen om. De slachtoffers zijn bijna allemaal politieagenten, die de medische staf moesten beschermen. Het is niet duidelijk wie achter de aanslag zit, maar vaccinatieteams zijn geregeld het doelwit van Talibanstrijders en andere extremisten.

Gisteravond brengen terroristen een autobom tot ontploffing bij een politiebureau in het zuidoosten van Turkije. Daarna schieten ze met raketten op het gebouw. Ook omliggende gebouwen raken zwaar beschadigd. Vijf mensen vinden daarbij de dood en tientallen mensen raken gewond. Volgens Turkse media zit de Koerdische terreurbeweging PKK achter de aanslag.

Getty Images
Militairen houden de wacht, kort na de aanslag op een politiebureau in het zuidoosten van Turkije

Vandaag rijden in de Indonesische hoofdstad Jakarta twee zelfmoordterroristen op een motor naar een politiepost midden op straat. Daar blazen ze zichzelf op en er volgt een schietpartij tussen de politie en andere terroristen. Die gaan een Starbucks binnen, waar opnieuw explosies volgen. Ook is er een schietpartij in de naastgelegen bioscoop.

Zeker zeven mensen komen bij de aanslagen om het leven. Een Nederlandse VN-medewerker raakt zwaargewond. De aanslag is door IS opgeëist.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl